Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Cassandra Clare & Holly Black – Magisztérium 2. A rézkesztyű

Az első részt a lehető legjobb Harry Potter fanficnek neveztem. Amikor elkezdtem olvasni a folytatást, a Rézkesztyűt, kíváncsi voltam rá, hogy változik-e a véleményem. Képesek-e az írónők áthidalni a lehetetlent, és elhitetni velem, hogy ez nem egy (csodálatosan és szerethetően megírt) fanfic, hanem egy önálló regény, önálló gondolatvilággal és egyedi háttérvilággal. Hogy sikerült-e nekik? Jó kérdés.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

magiszterium2

A történet nyár végén veszi fel a fonalat, Callumnak nagyon hiányzik a varázszsuli, nem érzi magát jól otthon. Miután majdnem történik vele valami tragikus, a barátaihoz menekül, és aztán együtt visszatérnek a Magisztériumba. Callum folyamatosan vívódik önmagával, hogy tényleg ő-e a halál ellensége, gonosz-e, vagy sem. Eközben folyamatos veszélyek érik őket, és felbukkan egy bizonyos rézkesztyű, ami Aaronra, a krétorra is halálos lehet.

Szerencsére a második kötetben már kevésbé éreztem a Harry Potter hasonlatokat. Tény, hogy itt-ott felbukkant, és hát, fanfic lévén mégiscsak a HP alapjain nyugszik az egész, de… mindez valahogy nem érdekelt olvasás közben. Hihetetlenül izgalmas volt a könyv, és olyan remek stílussal írták meg az írónők, hogy egyszerűen nem tudtam letenni. Másfél nap alatt ki is végeztem, mert a szöveg nem eresztett, mindig a lehető legjobb helyen vált még izgalmasabbá. Az egyedi ötletek pedig tetszettek, jó érzés volt látni, hogy a fanfic kezd megállni a saját lábán.

Ahogy én elképzeltem: James | A fotón: Tom Felton
Ahogy én elképzeltem: James | A fotón: Tom Felton

A szereplők miatt szerettem ám ennyire a Magisztériumot. Callum szuper főhős, a sántaságát és az emiatt adódó fájdalmas pillanatait különösen emberinek éreztem, de emellett a gondolatvilága, a belső harcai és az erkölcsi iránytűje is végig szimpatikussá tette a szememben a srácot. Az itteni Draco Malfoy, azaz Jasper még ütősebb volt, mint az eredeti. Az elszegényedett, de nagyképű Jasper jelleme remekül formálódott a könyv során, kellett ez, hogy a „gonoszság” mögött legyen valami más. És mindemellett Callum nem kedvelte meg, és ettől vált az egész annyira hitelessé. Mert megtudhatjuk az „ellenségünkről”, hogy van jó oldala is, de attól még nem kötelező szeretnünk.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

Aaront is kifejezetten szerettem ebben a részben, egyszerűen durva átélni, hogy mekkora nyomás nehezedik a srácra, és milyen nehézségei vannak, csak mert ő a kiválasztott. Tamara most sajnos nem mozdult el a Hermione-alapoktól, de talán majd a folytatásban. Harry apját is imádtam ám, Alaistair végig meglepett, sosem tudtam, hogy mit gondoljak róla.

Ahogy én elképzeltem: Tamara | A fotón: Emma Watson
Ahogy én elképzeltem: Tamara | A fotón: Emma Watson

A sulit, a különleges lényeket és a varázslást még mindig csípem. Tetszett a Magisztérium leírása, és az olyan apróságok, hogy miért védik a kövek az iskolát. A könyv vége felé, amikor megjelentek a mesterek, és különféle harcmodort használtak, és jöttek a csaták a különleges lényekkel, no meg a tanulókkal, hű! Izgi lett Persze, még mindig érzem, hogy az itteni világ több magyarázatra szorul, és nem olyan jól felépített, mint Rowlingé, de remélhetőleg sok kötet van még a Magisztériumban, lesz idő választ adni a kérdésekre.

A könyv lezárása szokás szerint izgalmasra sikeredett, és még többet felfedett a múltból, a Callum lelkében dúló viharokról. Mindemellett nagyon izgalmas lett, mert végig kíváncsi voltam, hogy mi lesz mindennek a vége. Szerencsére nem csalódtam, odacsap a lezárás, de nem cliffhangeres. Éljen, hogy nem kell a körmömet rágni, mire jön a harmadik kötet.

Ahogy én elképzeltem: Callum | A fotón: Daniel Radcliffe
Ahogy én elképzeltem: Callum | A fotón: Daniel Radcliffe

Értékelés: 9/10

A Magisztérium továbbra is egy Harry Potter fanfic a szememben, hiszen nem csak a történet alapjai, de még a főszereplő karakterek is szinte ugyanolyanok. Persze ez nem jelenti azt, hogy rossz lenne a könyv. Sőt! Tök jól szórakoztam, szerettem, ahogy ábrázolták a karakterek lelki dilemmáit, és a világ is egyre jobban épül. Szeretem ezt a sorozatot, annak ellenére is, hogy fanficnek tartom.

Hogy tetszik a borító? Nekem bejön, külön pacsi, hogy a farkas is rajta van. Ó, mondtam már, hogy imádtam harcebet? Minden pillanat, amikor feltűnt, annyira édes volt.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Harry Potter rajongóknak, meg úgy mindenkinek, aki csípi a YA könyveket, amiben van természetfeletti.

* Kíváncsi lettél? Rendeld meg -15% kedvezménnyel! *

HOLLY BLACK & CASSANDRA CLARE – A RÉZKESZTYŰ – BLOGTURNÉ

 • magi-btk

  Mágustanoncaink túlélték az első év nehézségeit, kiállták az első próbálták, és immáron visszatérők a Magisztérium falai között. De azzal a titokkal együtt élni, amire Call rájött, egyáltalán nem könnyű. Főleg, ha a dolgok tovább bonyolódnak.
  Hogy hogyan, azt megtudhatod, ha követed a Blogturné Klub négy állomásos turnéját március 20-a és 26-a között. És ha ügyes vagy, A rézkesztyű egy példányát is megnyerheted a Könyvmolyképző Kiadó felajánlásából!

 • Mágustanoncaink visszatérnek – de vajon mennyire emlékeztek az első könyvben átélt kalandjaikra? Pont erre vagyunk kíváncsiak mostani játékunkban.
  Minden állomáson találtok egy-egy idézetet, ami valamelyik szereplő száját hagyta az első részben. Amint rájössz, ki mondta az adott sor(oka)t, írd be a választ a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy esélyes lehess megnyerni a könyv egy példányát!

  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  “Mint mondtam, a végsőkig el vannak keseredve. De ne aggódj! Te olyan béna vagy, hogy szóba se jöhetsz. Egy káoszmágusnak muszáj jónak lennie mágiából.”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 03.20 – Deszy könyvajánlója
  03.22 – Always Love a Wild Book
  03.24 – Bibliotheca Fummie
  03.26 – Media Addict