Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Krystal Marquis – Davenport ​család

Már magyarul is megjelent A Davenport család című regény, amit a napokban volt is szerencsém elolvasni. A könyv alapfelütését egyszerűen imádom: az 1900-as évek elején járunk, és négy fekete bőrű lány sorsát követhetjük nyomon. A regény érezhetően olyasmi akart lenni, mint A Bridgerton család Young Adult verzióban, fekete bőrű karakterekkel és komolyabb témákkal, ami úgy-ahogy működött is, és a maga nemében kétségkívül egyedivé tette a történetet.

A világában az író eszközölt azért itt-ott némi történelmi változtatást, de alapvetően nagyon átjön az üzenet, amit át akar adni. A fekete polgárjogi mozgalmak idején járunk, amikor már felszabadították a rabszolgákat, de a Jim Crow-féle törvények miatt okkal retteghetnek a feketék. Az egyik központi történetszálat például egy ügyvéd hozza be, aki az egyenjogúsági mozgalmat próbálja népszerűsíteni azon feketéknek is, akiknek sikerült vagyont és nevet szerezniük.

A regényben jól átjön az, hogy mit is jelent feketének lenni egy olyan világban, ahol sokan másodrendű állampolgárnak tekintenek. Már a könyv eleje jól megágyaz ennek a jelenettel, ahol Oliviát nem akarják kiszolgálni a ruhaboltban, hiába van úgy felöltözve, akár a fehér úrilányok. A másik jelenet, ami nagyon megfogott ezzel kapcsolatban a parkban volt, ahol Olivia, Ruby és a hódolóik piknikeztek, és nem kaptak mást, csak fojtott mosolyokat és lenézést a fehér előkelő társaságtól. A regény érzésem szerint nem bántóan tolta az ember képébe azt, hogy mit is jelent a rasszizmus, és emiatt igazán tudtam élvezni.

No és kik voltak a főszereplőink? A két Davenport nővér, Olivia és Helen nem is lehetnének eltérőbbek. Olivia a tipikus jókislány, aki szülei vágyainak engedelmeskedve próbál jól férjhez menni, és udvarol is neki egy olyan férfi, akit a szülei választanak neki, de felkelti a figyelmét az aktivista ügyvéd, és egyre többet gondol arra, hogy milyen privilegizált helyzete van, és miként tudna változtatni a feketék helyzetén…

 

Olivia testvére, Helen mindig is az a lány volt, aki gyűlölte a partikat és a női ruhákat, ő akkor érzi magát boldogan, ha autókat szerelhet, de ezt a szülei nem nézik jó szemmel. Ráadásul Helen figyelmét pont az a fiú kelti fel, aki a nővérének udvarol.

A másik két főszereplőnk Amy-Rose, aki a Davenport család szolgálója, de gyerekkorában a lányok barátnője volt. Az ő minden álma, hogy egy saját szalont nyisson, ráadásul beleszeret John Davenportba is. Ugyanúgy a Davenport fiúra pályázik az előkelő Ruby, aki Olivia legjobb barátja, bár a lány nem tudja, hogy Ruby családja kezd elszegényedni, így Rubyn van a szülei nyomása, hogy „jól” menjen férjhez…

A leírások a lányok sorsának az elejét mutatják be, de ebből is jól látható szerintem, hogy a könyv mennyire erősen koncentrál a női sorsokra. Számomra jól és hitelesen mutatta be azt, hogy mit is jelentett akkor lánynak lenni, és mennyire nehéz volt megfelelni a kínzó elvárásoknak.

Értékelés: 7/10

Nagyon akartam szeretni ezt a könyvet, de sajnos nehezen csúszott. A négy nézőpontkaraktert most soknak éreztem, mert mire az egyik szereplő érdekessé vált, rögtön átmásztunk a másik fejébe. Kevés volt szerintem a négy lány közti interakció is, sokkal többre vágytam. Igazából szerintem szóló történetként kellett volna megírni mind a négy lány életét, és úgy élvezhetőbb történeteket kaptunk volna.

Hogy tetszik a borító? Szerintem nagyon klassz és illik a történethez is. A rajzolt alakok jól mutatnak rajta, és a font is elegáns. Az élfestés és a minta pedig nem csak képeken, hanem élőben is szemet kápráztatóan gyönyörűek.

Kinek ajánlom elolvasásra? A történelmi romantikusok kedvelőinek mindenképpen.

  • A Davenport család egy hamisítatlan történelmi romantikus regény, mely négy lány életét követi nyomon a 20. század eleji Amerikában, akiknek nemcsak a fiatalok mindennapi problémáival kell megküzdeniük, de a bőrszínűk miatti megbélyezéssel is. Tarts bloggereinkkel a Davenport család turnéján, és ha velünk játszol, egy példány is a tiéd lehet a regényből!

  • A Davenport család egy igazán izgalmas történelmi romantikus, ezért mostani játékunkban a műfaj híres képviselőit keressük. A feladat csupán annyi lesz, hogy a blogokon található szereplők alapján kitaláljátok, hogy melyik regényre gondoltunk, és beírjátok a könyv címét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    Juliet, Dawsey, Isola, Oscar

    a Rafflecopter giveaway

  • 06.03. Utószó
    06.05. Dreamworld
    06.07. Kelly és Lupi olvas
    06.09. Readinspo
    06.11. Sorok között
    06.13. Dreamworld extra


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading