Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Toplista: Ez volt az 6 kedvenc LMBTQ+ könyvem 2022-ben

A 2022-es évben 14 olyan regényt és mesekönyvet olvastam el, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. De talán egyszerűbb azt mondani, hogy LMBTQ+ kötetek. Igaz, olyan nagyívű kötetekre, mint a Csak így tovább vagy A hercegi csel még nem tudtam sort keríteni, de így is nehéz volt ebből a 14 könyvből kiválasztani az 5 kedvencem, de azért sikerült végül. Íme a toplistám!

5. Scott Stuart: My Shadow is Pink

Ó, hogy ez mennyire édes és csodálatos történet volt! Egy kisfiúról szólt, akinek rózsaszín az árnyéka, és emiatt szemmel láthatóan más, mint a többiek. És annyira fél, hogy kiközösítik, fél önmaga lenni, el szeretné rejteni a feminim oldalát, és hiába vágyik arra, hogy tütüt vegyen fel, nem teszi, mert be akar illeszkedni. Ekkor kap segítséget egy felnőttől, aki szereti… Elképesztően sokat jelenthetne ez a mesekönyv azoknak a gyerekeknek, akik érzik, tudják, hogy mások, és arra van szükségük, hogy valaki elfogadja őket, és rájöjjenek, nincsenek egyedül. Remélem egyszer magyarul is megjelenhet.

4. T.J. Klune: Ház ​az égszínkék tengernél

Ritkán olvas az ember annyira szép könyvet, mint A ház az égszínkék tengernél. Igen, a szép jó szó, mert annyi gyönyörű gondolattal van tele az életről, az elfogadásról és arról, hogy mit is jelent embernek lenni, együtt élni a félelmeinkkel vagy éppen változtatni az életünkön, bármennyire is nehéz. A könyv viszont azért nem került feljebb a listán, mert az elejét kicsit lassúnak és vontatottnak éreztem, nehézkesen haladtam vele, de aztán gyorsan beindult.

3. Alice Oseman: Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam sorozat

Mit is mondhatnék, teljesen beleszerettem Charlie és Nick párosába, és abba a cuki, édes atmoszférába, amit Alice Oseman a lapokra álmodott. Nem is tudok mibe belekötni, mert annyira hibátlannak éreztem a történetet. És ha megkérdeznétek mi a kedvenc részem, azt mondanám az, amikor Charlie kiáll magáért Bennel szemben, és elmondja, hogy ő mit érdemel. Mert mindannyian azt érdemeljük, hogy szeressenek és tiszteljenek minket.

2. Meredith Russo: Birthday ​– Születésnapok

Készülj fel, ez a regény egy igazi érzelmi hullámvasút. Megnevettet, sírni is fogsz, dühös leszel majd párszor, sokszor fogod azt érezni, hogy bemásznál a lapok közé megölelni a szereplőket, de ígérem, a végén te is egy nagy mosollyal az arcodon csukod majd be ezt a könyvet. Kétségkívül Morgan és Eric története volt az egyik legnagyobb kedvencem idén. És úgy örülök annak, hogy végre egy olyan YA regény is megjelenhetett magyarul, amiben transznemű a főhős.

1. Adam Silvera – Mindketten ​meghalnak a végén

Most már én is értem miért sírtak annyian a TikTokon a könyv miatt, mert én is bekönnyeztem. A cím nem árul zsákbamacskát, Mindketten meghalnak a végén, de közben Mateo és Rufus átlépik a határaikat, új kalandokat próbálnak ki, élnek, de igazán, ráadásul szerelmesek is lesznek. Ha valamit ez a könyv megtanított, hát az, hogy éljünk mi is úgy, mintha az utolsó napunk lenne.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading