Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Toplista: Ez volt az 6 kedvenc LMBTQ+ könyvem 2022-ben

A 2022-es évben 14 olyan regényt és mesekönyvet olvastam el, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. De talán egyszerűbb azt mondani, hogy LMBTQ+ kötetek. Igaz, olyan nagyívű kötetekre, mint a Csak így tovább vagy A hercegi csel még nem tudtam sort keríteni, de így is nehéz volt ebből a 14 könyvből kiválasztani az 5 kedvencem, de azért sikerült végül. Íme a toplistám!

5. Scott Stuart: My Shadow is Pink

Ó, hogy ez mennyire édes és csodálatos történet volt! Egy kisfiúról szólt, akinek rózsaszín az árnyéka, és emiatt szemmel láthatóan más, mint a többiek. És annyira fél, hogy kiközösítik, fél önmaga lenni, el szeretné rejteni a feminim oldalát, és hiába vágyik arra, hogy tütüt vegyen fel, nem teszi, mert be akar illeszkedni. Ekkor kap segítséget egy felnőttől, aki szereti… Elképesztően sokat jelenthetne ez a mesekönyv azoknak a gyerekeknek, akik érzik, tudják, hogy mások, és arra van szükségük, hogy valaki elfogadja őket, és rájöjjenek, nincsenek egyedül. Remélem egyszer magyarul is megjelenhet.

4. T.J. Klune: Ház ​az égszínkék tengernél

Ritkán olvas az ember annyira szép könyvet, mint A ház az égszínkék tengernél. Igen, a szép jó szó, mert annyi gyönyörű gondolattal van tele az életről, az elfogadásról és arról, hogy mit is jelent embernek lenni, együtt élni a félelmeinkkel vagy éppen változtatni az életünkön, bármennyire is nehéz. A könyv viszont azért nem került feljebb a listán, mert az elejét kicsit lassúnak és vontatottnak éreztem, nehézkesen haladtam vele, de aztán gyorsan beindult.

3. Alice Oseman: Heartstopper ​– Fülig beléd zúgtam sorozat

Mit is mondhatnék, teljesen beleszerettem Charlie és Nick párosába, és abba a cuki, édes atmoszférába, amit Alice Oseman a lapokra álmodott. Nem is tudok mibe belekötni, mert annyira hibátlannak éreztem a történetet. És ha megkérdeznétek mi a kedvenc részem, azt mondanám az, amikor Charlie kiáll magáért Bennel szemben, és elmondja, hogy ő mit érdemel. Mert mindannyian azt érdemeljük, hogy szeressenek és tiszteljenek minket.

2. Meredith Russo: Birthday ​– Születésnapok

Készülj fel, ez a regény egy igazi érzelmi hullámvasút. Megnevettet, sírni is fogsz, dühös leszel majd párszor, sokszor fogod azt érezni, hogy bemásznál a lapok közé megölelni a szereplőket, de ígérem, a végén te is egy nagy mosollyal az arcodon csukod majd be ezt a könyvet. Kétségkívül Morgan és Eric története volt az egyik legnagyobb kedvencem idén. És úgy örülök annak, hogy végre egy olyan YA regény is megjelenhetett magyarul, amiben transznemű a főhős.

1. Adam Silvera – Mindketten ​meghalnak a végén

Most már én is értem miért sírtak annyian a TikTokon a könyv miatt, mert én is bekönnyeztem. A cím nem árul zsákbamacskát, Mindketten meghalnak a végén, de közben Mateo és Rufus átlépik a határaikat, új kalandokat próbálnak ki, élnek, de igazán, ráadásul szerelmesek is lesznek. Ha valamit ez a könyv megtanított, hát az, hogy éljünk mi is úgy, mintha az utolsó napunk lenne.