Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Julie Murphy – If ​the Shoe Fits: Én, a cipő meg a nagy Ő

Ez idén már a második olyan olvasmányom, amit A nagy Ő című műsor ihletett, és ezt is legalább annyira élveztem, mint a The Charm Offensive-et. Az If the Shoe Fits különlegessége az is, hogy egy Hamupipőke retelling, legalábbis, az alapját a kultikus mese szolgáltatta, de szerencsére az író alaposan átformálta a történetet.

A főszerepben a cipőbolond Cindy, aki most diplomázott le, és próbál állást találni, mint cipőtervező. Amikor bekerülhetne egy Nagy Ő-szerű műsorba, kapva kap a lehetőségen, mert abban bízik, hogy az ott elnyert ismertsége által befuthat, mint tervező. A Nagy Ő azonban az a helyes srác, akit futólag megismert a repülőgépen, Cindy pedig azon kapja magát, hogy kezd beleszeretni a férfibe, miközben több lánnyal kell megküzdenie a szívéért…

„– Mégis ki akarna helikopterrel repülni? Ha a propellernek lőttek, akkor neked is.
– Olyanok, mint az ég motorbiciklijei – mondom, adva alá a lovat.
– Pontosan, köszönöm. Most, hogy ismered a legnagyobb félelmemet, bízom benne, hogy segítesz az oxigénmaszkkal, ha eljön az ideje.
– Esküszöm, miután feltettem a sajátomat, segítek az összes környékemen ülő gyereknek, beleértve téged is.
– Kösz. – Megvillan a vigyora.”

Na az alapsztori már önmagában is nagyon érdekes, de Murphy több mindennel tudta színesíteni. Például Cindy egy dundibb lány, és ez a téma folyamatosan jelen volt a könyvben, mint amikor a gonosz csaj bátornak nevezi Cindyt csak azért, mert fel mer venni egy szexi ruhát, és ezzel próbálja megalázni őt. Ugyanúgy nagyon fontos volt az is, hogy megjelent a kötetben mennyire nehéz túlsúlyosként jól felöltözni, és egyáltalán ruhát találni a boltban, vagy éppen milyen érzés szembenézni a társadalommal, akik közül sokan negatívan nyilvánulnak meg rólad csak a külsőd alapján.

„Ebben az iparágban sokan úgy viselkednek, mintha a ruha mindenkié, de a divat viszont csak néhány kiválasztotté lenne. Az igazság azonban az, hogy a ruha maga a divat, és a divatnak mindenkiért kell lennie, mert a ruhának mindenki számára elérhetőnek kell lennie. Ez egy fontos lépés az egyenlőség felé.”

Nagyon üdítő volt olyan dundibb lányról olvasni, akit abszolút nem zavar a súlya. Cindy elfogadta önmagát, nem akar diétázni, nem akar fogyni, sőt, látja, hogy sokan szexinek tartják őt, és tényleg nem szívbajos, ha arról van szó, hogy megmutassa a bájait. Nekem, túlsúlyosként annyira jól esett egy ilyen sorstársról olvasni, aki mostanra már teljesen elfogadta önmagát, és nincsenek önértékelési problémái. Általában nem ez a narratíva a dundibb karaktereknél a könyvekben, szóval hálás vagyok Julie Murphy-nek, amiért ezt most megkaphattam. Köszönöm!

„Ezt szeretem a cipőkben. Imádom, hogy ugyanolyan méretet viselhetek, mint ez a gazellaszerű istennő előttem. Lehet, hogy a ruházati osztályon nem lenne így, de a cipő kivételt képez.”

A Hamupipőke szál nagyon érdekesen volt kezelve, ugyanis itt végre nem kaptunk egy gonosz mostohát. Cindy apjának a halála után is megmaradt a jó kapcsolat Ericával, a mostohaanyával és a két mostohanővérrel is, és erről is olyan jól esett olvasni, hogy hiába halt meg mindkét szülője, Cindy így sem maradt egyedül. A gyászfeldolgozás rész is szépen belesimult a történetbe, annyira át tudtam érezni a lány fájdalmát, és a gondolatait is, amikor arról mesélt, hogy mennyire nehéz a halott szüleiről mesélnie bárkinek, és milyen az, amikor a fájdalom és a gyász csak úgy hirtelen, derült égből leterít.

„– Szerintem ez a szeretet. A hamisítatlan. Amikor a legrosszabb formájában is szeretsz valakit.”

A Nagy Ő továbbra is az a műsor, amire nem vagyok kíváncsi, de még mindig imádok betekinteni a kulisszák mögé. Itt extra izgi volt az, hogy titokban Cindy mostohaanyja volt a műsor kreátora, így azért pár exta infó elcsepegett. (Bár azt most se értem hogy gondolhatták, hogy egy ilyen szülői kapcsot titokban lehet tartani). Tök érdekes volt Cindy és a lányok barátsága is, hiszen mindannyian ugyanazt akarták… Lássuk be, iszonyú lehet, ha tetszik egy srác, ha úgy érzed van kémia, de neki másokkal is el kell mennie randizni. Ráadásul ha éppen veled van, akkor kamera és több tucat ember vesz körbe… Szerencsére Murphy ennek a lehetetlenségét felismerte, így minden Cindy és Henry lopott pillanat, amikor csak kettesben voltak, igazán különlegesre sikerült.

„– Soha senki nem mondta neked, hogy a valóságműsorok nem valóságosak?”

Ó, és ami Henryt illeti, hát gyerekek, ilyen egy igazi álomherceg! Imádnivaló volt ez a srác, csíptem a humorát, a magabiztosságát, és azt is, hogy a múltja ellenére próbál segíteni az anyjának, hogy megmentsék a cégét. Annyira édesek voltak Cindyvel együtt, lehetetlen volt nem drukkolni nekik, hogy jöjjenek már össze. Tényleg Henry az a srác, akire a legtöbben vágyunk, üdítő a gondolat, hogy akár Cindyé is lehet a Nagy Ő.

„– Henry? Be ne gyere! Meztelen vagyok!
Felnevet.
– Ezzel el akarsz rettenteni?”

Értékelés: 10/10

Az If the Shoe Fits több egy átlagos romantikus regénynél. Végre kaptunk egy magabiztos, a külsejét nem szégyellő dundi lányt, aki száz százalékban kedvelhető, és egy olyan könyves álompasit, akit lehetetlen nem imádni. A kötet több komoly témát is boncolgatott, mint a gyászfeldolgozás vagy az iskola utáni karrierelkezdés nehézségei, miközben A Nagy Ő-körítés folyamatos izgalmakkal szolgált, és szó szerint az utolsó percig várni kellett, hogy kiderüljön, összejön-e Cindy és Henry. De pont így volt tökéletes.

Hogy tetszik a borító? Imádom! Hasonlóan képzeltem el a főszereplőket a fejemben, imádom Cindy ruháját, és a betűtípus is annyira jól mutat így.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki szívesen olvasna egy kivételesen jó Hamupipőke-történetet és/vagy szereti a jó romantikus könyveket.

  • A Julie Murphy rajongók legnagyobb örömére, az írónőnek már a harmadik könyve olvasható magyarul. Legújabb kötete, az Én, a cipő meg a nagy Ő a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. Tartsatok velünk, ismerjük meg közösen Cindyt, aki a történet szerint az első és egyetlen plus-size versenyző a valóságshow történetében. Kukkantsunk be együtt egy párválasztó műsor kulisszái mögé és ha nektek kedvez a szerencse a kiadónak köszönhetően meg is nyerhetitek a kötetet.

  • Az Én, a cipő meg a nagy Ő című történet bizonyos tekintetben egy igazi Hamupipőke történet. Mindannyian jól ismerjük a mesét, Hamupipőke, amikor éjfélt üt az óra, elrohan, mielőtt megtörik a varázs. A cipője azonban a lépcsőnél marad. Ebben a játékban a hercegnek kell segítenetek megtalálni a cipellőt, de vigyázzatok, a gonosz mostoha csapdákat rejtett el. Nektek nincs más dolgotok, mint a megfelelő szót beírni a Rafflecopter megfelelő sorába.

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway

  • 11.10.: Csak olvass!
    11.12.: Utószó
    11.14.: Hagyjatok! Olvasok!
    11.16.: Szembetűnő
    11.18.: Sorok között
    11.20.: Spirit Bliss Sárga könyves út


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading