Home Borítómustra Ezért tetszik nekem jobban a Trust félmeztelen borítója, mint a lábas

Ezért tetszik nekem jobban a Trust félmeztelen borítója, mint a lábas

Napokon belül itthon is megjelenik Kylie Scott új regénye, a Trust – Bizalom. A könyvet már volt szerencsém elolvasni, a blogturné keretén belül november 19-én érkezik róla az értékelésem.

A könyv borítója (ahogy azt vártam is) volt, akiben ellenérzést keltett. Így volt ez külföldön is, és ott akkora vihart kavart, hogy az írónő az eredeti félmeztelenes srácot végül lecserélte a szerelmespárra, akik kéz a kézben üldögélnek.

Mióta csak kiderült, hogy érkezik a könyv magyarul, azóta drukkoltam nagyon a srácos borítóért. Ennek sok oka van, az egyik nyilván az, hogy szerintem álomszép az a borító. Ránézek és WOW!

Tudom, sokan nem szeretik a félmeztelen borítókat, sokan igénytelennek tartják őket. Néha kicsit nehéz megértenem mindezt, mert a “rárakok egy pasit meg a könyv címét” típusú NA, és a “rárakok egy pillangót vagy tárgyat meg a könyv címét” típusú thriller borítója is ugyanakkora kreativitást igényel szerintem.

Amit én mindig nagyra becsülök a félmeztelen borítókban az maga az ötlet. Ha valamivel sikerül “kiemelni” a borítót, ha kvázi művészivé tudjuk varázsolni. És én úgy érzem tt megtörtént. A cím elhelyezése, a betűtípus, a kék szín keveredése a szürkével és eleve a hosszú hajú modell testhelyzete is csillagos ötös.

Maga a póz szerintem a könyv férfi főhőséhez is nagyon passzol. Egyrészt a főszereplő pontosan így néz ki Edie leírásai alapján. Másfelől a Trust egy kicsikét olyan könyv, ami a New Adult és a Young Adult határán áll, mert mindkettőbe passzol. Így megértem, ha valaki szerint egy YA könyvön ne legyen félmeztelen srác, de ez a könyv nem teljesen YA, és nem is igazán NA. A kötetben pedig Edie rengeteget mereng John testéről, nagyon részletes leírásokat kapunk, aminek a borító megfelel.

Ami a lábas borítót illeti, annál értem mi volt a cél. Hogy prezentálja, végre kaptunk egy olyan hősnőt, akin van pár plusz kiló. A kép pedig tök cuki. És nekem valahol itt van vele a gondom. Ez nem egy cuki könyv. A hősnő az elején bolti rablásba keveredik, és itt halálos áldozatok is vannak. Az egész könyv arról szól, hogy Edie miként dolgozza fel ezt a tragédiát, és ez hogyan befolyásolja az egész életét.

A Trust nem az a regény, ami arról szól, hogy a hősnőn van plusz x kiló és emiatt kesereg. Nyilván része ez is, itt-ott megjelenik a túlsúly kérdése, mert nyilván nem lehetett figyelmen kívül hagyni, de nem ez a központi téma. És mivel ez a tök cuki borító ennyire szembemegy a könyv szellemiségével, és abszolút nem a hősnő combjain van a hangsúly, én nem éreztem ehhez a könyvhöz valónak ezt a borítót.

Persze a borítók kapcsán mindig az egyéni ízlés számít, biztos sok olyan olvasó lesz, aki a másiknak jobban örült volna. Én így, hogy olvastam a regényt, azt kell mondjam, a kiadó jól választott, és bízom benne nagyon, hogy sokan esélyt adtok majd a történetnek, mert nagyon megérdemli.