Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Ajánló: 5+1 regény, amit Dúró Dóra biztosan ledarálna, de Neked tetszeni fog!

A Mi hazánk politikusa, Dóra Dóra modern náciként darálta le a Meseország mindenkié című mesekönyvet, amiben roma és örökbefogadott gyerekek mellett megjelent az LMBT téma is. A héten pedig Bán Zsófia: Vagánybagoly és a harmadik Á – avagy mindenki lehet más című mesekönyve volt az áldozat, mert a főhősnek két édesanyja van, ráadásul a lánybagolynak fiúneve van.

A széttépett mesekönyvet Dóra el is olvasta, így ezen felbuzdulva íme 5+1 mesekönyv, amitől tuti kiakadna és rohanna az iratmegsemmisítőért. És mi lehetne a baja ezekkel a könyvekkel? Próbáltam belelátni a fejébe (sötét volt ott), és kitaláltam az aggályait. Mivel nem olvasok annyi mesekönyvet, így a YA irodalom került előtérbe. Íme!

Cassandra Clare – Gonosz fortélyok sorozata

Szegény Dóra minden bizonnyal szívrohamot kapna, ha elolvasná ezt a sorozatot. Hiszen van benne polimor kapcsolat, azaz két férfi és egy nő szerelmes egymásba, na ne már! Ráadásul transznemű szereplőt is kaptunk, aki képes volt nemátalakító műtétet végezni, hogy boldog lehessen, és még szerelemre is talál, ami totálisan rossz üzenet. A leszbikus párunk szimpatikus, és még sajnálni is kéne őket, kaptunk egy meleg esküvőt is, arról meg nem is beszélve, hogy két fiatal srác szeret még egymásba a részek alatt. Cassandra Clare maga a sátán, ő a bizonyíték a Nyugat romlására, maga a nagybetűs LMBT propaganda.

Bódis Kriszta: Carlo Párizsban

Nem elég, hogy a történet főhőse egy roma srác, de még a gettóban is lakik, sőt, focizni is szeretne és az az álma, hogy a tehetségével kitörjön. A könyv ráadásul még vicces is, ami eltereli a figyelmet arról, hogy egy roma srác álmodozni mer a szebb jövőről – és tesz is érte. Hogy merészeli!

 

Caroline Criado Perez – Láthatatlan ​nők

Ez a remek könyv felhívja a figyelmet arra, hogy a nők mennyire el vannak nyomva a társadalomban, és ez ellen próbál változtatni. Na még mit nem! Ahogy Dórika legjobb barinője, Budaházy Edda is mondja, a nőnek nem az a dolga, hogy egyenlő legyen, hanem az, hogy szüljön még egy magyart. Legalább hármat. (Ha ma még nem szültél, szégyelld magad!) Ne az tegyen már boldoggá, ha egyenlő vagy, ugyebár… (Grrr)

Christina Lauren – Autoboyography

Csodálatos szerelmi történet egy biszexuális fiú, és egy meleg srác között. Na de utóbbi egy „pap” fia és nagyon is vallásos. És igen, Tanner maga a sátán, hiszen Sebastian korábban elnyomta önmagát, és mint tudjuk, nem a melegség a bűn, hanem az, ha megéled. Tanner meg mint valami kígyó az édenkertben, a rossz oldalra csábította az összezavarodott Sebastiant, így örökre a pokol bugyraiba kerültek. Szipp :'(

Róbert Katalin – Válassz engem!

A kötet egyik főhőse, Patrik egy lelkileg sérült fiú, akit megviselt az édesanyja halála és az apja ridegsége. A „legjobb barátja”, a meleg Alex ki is használja a helyzetet, és a rossz oldalra csábítva „meleggé” teszi a bizonytalan fiút, és mindezt úgy, hogy Alex tudja, a húga, Lilla is szerelmes Patrikba. Ez a könyv a bizonyíték arra, hogy bárkit meleggé lehet tenni, és persze az is választás, hogy a saját nemedhez (is) vonzódsz-e. Nyilván…

+1 Rácz-Stefán Tibor – Élni akarok!

Biztos vagyok benne, hogy Dúró Dórát az összes könyvemtől kiverné a frász, de a legjobban úgy érzem az Élni akarok! fájna neki, hiszen az romantikus történet, amiben egy lány szeret bele egy fiúba, aztán meg alattomosan megbújik benne egy leszbikus történetszál is, hiszen Lilla segít a nővérének, Edinának, hogy felvállalja önmagát és az édesapjuk is elfogadja a lányt. Na nehogymár bátorítsunk bárkit is, hogy önmaga legyen és boldogan éljen! Nyomd el aki vagy, simulj be a társadalomba, és lehetőleg még ma szülj egy magyart…

***

Fotó: Kartonkocsma

Így, a cikk végére el kell mondanom, iszonyúan nehéz volt megírnom ezeket a sorokat. Nehéz még belegondolni is, hogy itt van ez a fiatal, sokgyermekes édesanya, akiben ennyi gonoszság és sötétség van, hogy nem csak megidézi a náci múltat a könyvek megsemmisítésével, hanem még komolyan buzdít is arra, hogy a követői támadjanak mindenkit, aki más.

És ne gondolja senki, hogy itt csak az LMBT emberekkel van baj. A nácik is „csak” a zsidókra fújtak hangosan, az volt a „propaganda”, aztán hopp, a színes bőrűek is a koncentrációs táborokban végezték.

Lehet, hogy Dúró Dóra most „csak” az LMBT közösséget vette célba, de felkészülhet mindenki, aki más. Ha roma vagy, ha zsidó, ha külföldi állampolgár, ha úgy döntöttél nem szeretnél gyereket, ha csak egy gyereked van a három helyett, ha nem vagy vallásos, ha csak egy kicsit is eltérsz a Dúró – Budaházy sormintától, jobb, ha veszel egy nagy levegőt, mert lassan eljut hozzád is. Ha hagyjuk. Ha engedjük. És egyelőre úgy tűnik, nem engedjük.

Köszönöm mindenkinek, aki kifejezte a támogatását az LMBT közösség mellett. Hihetetlen jó érzés látni, hogy ebben a nagy sötétségben is ott világít a fény. Egyre erősebben. Ne engedjük elhalványulni!

Ui.: Azért az fájdalmas, hogy Dúró Dóra 2014-től az Országgyűlés Kulturális bizottságának elnöke volt…