Home Könyvkritika Könyvajánló: Marvel Studios – Képes útmutató

Könyvajánló: Marvel Studios – Képes útmutató

Egy újabb gigantikus Marvel kalauz jelent meg nemrég, amire naná, hogy kíváncsi lettem. Ez most a filmekre koncentrál teljes mértékben, képregényes utalás és infók abszolút nincsenek benne, aminek külön örülök, mert imádom a Marvel filmeket.

* Kíváncsi lettél a könyvre? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A könyv annyiban hasonló az előző Adam Bay kötethez, hogy itt is karakterek szerint van rendezve a kötet, viszont inkább cselekményközpontúak a leírások, és akad jó pár összefoglaló fejezet is, például a Bosszúállókról, Sokóviáról vagy Asgardról.

Igazából két dologra lehet osztani azt, hogy miért is jó ez a könyv a Marvel-fanok számára. Egyrészt örvendetes, hogy tele van érdekességekkel, egy csomó olyan dolog kiderül a kötetből, amire szerintem nem sokan figyeltünk fel. Mert amikor a filmet nézzük, nyilván hajlamos elvinni minket a hype, és az apróságokra kevésbé figyelünk, én legalábbis abszolút ehhez a “táborhoz” tartozom.

Például hatalmas meglepetés volt, hogy pontosan miket rajzolt Amerika Kapitány és milyen szimbolikai jelentése volt ezeknek a rajzoknak. De az sem jött át, hogy Thanosnak nem csak két örökbefogadott gyereke van, hanem például a telekinetikus erejű Áspis Száj sem csak egyszerű szolga, hanem Thanos “fia”.

Amit még mindenképpen kiemelnék, mint tök jó érdekesség, az a végtelen kövek leírásai, mert ezt az ember (na jó, legalábbis én), sosem tudtam igazán megjegyezni, hogy mi mire való, és tök jó volt látni például Thanos kesztyűjét és a kövek elrendezését is.

Minden oldalon szerepel egy kis “tények” dobozka is, oda is sok érdekességet fűzött be a szerző. És igazából pont ezek azok, amiket a legjobban értékeltem a kötetben. Akárcsak egy olyan apróságot, hogy Nebula térdvédője elnyeli a sokkot vagy hogy lefolyik Asgardon az űrbe a peremről a víz (ez mondjuk fura, de mindegy :)) Ezek a kis apróságok, érdekességek szerintem minden Marvel-fan számára kedvesek lehetnek.

A másik tök jó ebben a könyvben az a szokásos gyorstalpaló, ez igazából a többi Marvel-kötet sajátja is. Mert nyilván ha nincs időnk újranézni az előző Marvel-filmeket mielőbb megnéznénk a legújabbat, elég lehet átlapozni ezt a kötöet, a Fekete özvegy filmnél például az ő fejezeteit átnyálazni, hogy jobban képbejöjjünk a korábbi cselekeményeket illetően. Több, mint 20 film történéseit mégsem egyszerű a fejünkben tartani.

A könyv eredetileg 2018-ban jelent meg, a Végtelen háborúig vette figyelembe az eseményeket, így az utóbbi Marvel-filmek már kimaradtak a képből, ezt leginkább a Pókember és Marvel Kapitány miatt sajnálom, de ezzel együtt is meglehetősen frissnek érződött a kötet, Pókember pedig ha csak egy kicsit is, de a Polgárháború kapcsán mégiscsak feltűnik a kötetben. Külön érdekes mindebben amúgy az, hogy mennyire ügyesen csinálja a Marvel a karakterei szerepeltetését, egy-egy “felbukkanó kis szereplőt” hogyan tesz végül a saját jogán hőssé.

Amiről még érdemes szót ejteni az a fordítás és a szerkesztés, szerintem teljesen rendben volt, nem szűrtem ki hibát, szerintem érződött, hogy odafigyeltek még a szinkronban megismert elnevezésekre is, ami szerintem klassz dolog.

Tartalmilag bármennyire is bejött a kötet, sajnos maga az olvasás számomra nagyon nehéz volt. A könyv hatalmas és iszonyú nehéz, így kézben tartani necces, le kell tenni valahová, ettől olyan “tankönyv-feelingem” volt, ráadásul elég sok helyen éreztem azt, hogy bántóan kicsik a betűk, amik megneheítették az olvasást. Persze a képek gyönyörűek, a lap minősége kiváló, ez mindenképpen kárpótolt a kellemetlenségekért.

Illetve, még annyit megjegyeznék, hogy bár örülök a könyv megjelenésének, de ez még mindig nem az a Marvel könyv, amire a legjobban várok. Úgy szeretnék egy “behind the scenes” kötetet olvasni a filmekről, amikben a szereplők, a színészek, az alkotók adnak interjúkat, vagy mesélnek érdekes dolgokat a karakterekről.

“Mindenkiben él egy hős, csak le kell ásnod mélyre, hogy megtaláld azt az erőt”

A fenti nyilatkozatot például a Marvel Studios vezető producere, Victoria Alonso írta az előszóban. És ott jöttem rá, bármennyire is szerethető volt a könyv, számomra a legértékesebb az előszó volt, mert ott tudtam meg egy csomó érdekességet arról, hogy is áll például össze a háttérben a munka.

Szóval, én nagyon reménykedem benne, hogy létezik ilyen behind the scenes könyv, és egyszer hozzánk is eljut, mert nagy szeretettel olvasnám. Ezzel együtt ne értsétek félre, a Képes útmutató is abszolút sokat ad minden Marvel rajongó számára, örülök, hogy olvashattam.

MARVEL – KÉPES ÚTMUTATÓ – BLOGTURNÉ

 • A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a Marvel Studios: Képes Útmutató című gazdagon illusztrált könyv. Az útmutató bemutatja az MCU-ból ismert karaktereket, tárgyakat, helyszíneket. Az oldalakon lenyűgöző történetelemeket olvashatunk, megtudhatjuk, hogy hogyan illeszkednek abba a vizuális világba, melyet a Marvel Cinematic Universe képvisel. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök univerzumában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott két nyeremény példány egyikét.

 • Bizonyára nagyon sokan láttátok a Bosszúállók: Végjáték című filmet, ezért tudjátok, hogy a Végtelen Kövek milyen nagy szerepet játszottak a filmben. Ebben a játékban Ti is igazi Bosszúállók lehettek. Rátok is szükség van a Föld megmentéséhez. A Végtelen Kövek rejtélyes körülmények között résztvevő bloggerek értékelő bejegyzésében kerültek elrejtésre. Nincs más dolgotok, mint megtalálni mindegyik követ még Thanos előtt és a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy melyik blog melyik követ rejti. Siessetek, mert nincs sok idő, már nem csak a csettintés a tét, hanem az egész Föld jövője.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • <Blogturné Klub>
  04.22.: Csak olvass!
  04.23.: Dreamworld
  04.25.: Utószó
  04.27.: Hagyjatok! Olvasok!
  04.29.: Könyv és más
  05.01.: Sorok között