Home Könyvkritika Könyvkritika: Ecsédi Orsolya – Banyavész

Könyvkritika: Ecsédi Orsolya – Banyavész

Szerintem nagyon fontos, hogy az ember életében jelen legyenek a mesék, ezért is olvasok mostanában több mesekönyvet: mert jól esik elmerülni ezekben a történetekben. És pont emiatt tök jó, hogy megjelent a Banyavész. Hiszen ez a kötet a mesék erejéről, az összefogásról és a barátságról szól, és három olyan diák a főhős, akik már nem hisznek a mesékben, legalábbis, a történet egy pontjáig…

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Az alapkonfliktus nekem nagyon tetszett, leginkább Adél, a boszorkány-tanárnő karaktere. Adél ugyanis ritka nehéz feladatot ad a gyerekeknek: írjanak, vagy éljenek meg egy mesét, azt tegyék olvasónaplóvá, különben megbuktatja Ankát, a három barát egyikét. És innen indulunk tovább, felfedezve a mágikus Budapest titkait.

Kaptunk egy tök érdekes mozgalmat a könyvben, ez a #fotozzfolfele. A három barát ugyanis a falakon lévő díszeket fotózza Instagramra, és végül ezek segítenek eljutni a megoldáshoz, így tárul fel előttük a mágikus Budapest. Nagyon érdekes természetfeletti lényeket mutatott meg a szerző, és külön tetszett az, hogy sikerült meseivé, varázslatossá tenni a fővárost – és végig nagyon hitelesen. Ráadásul én is imádom a régi házakat nézegetni.

A karaktereket is szerettem, leginkább Bátort, a félénk srácot, aki a neve miatt szenved, de aztán elég erőt gyűjt, hogy passzoljon hozzá a név. A mindig okos és talpraesett Zizu igazi példakép lehet a gyerekek (és a felnőttek) számára, imádtam a kislányt. Egyedül talán Anka lógott ki egy picit, róla valahogy kevesebb derült ki érzéseim szerint, de nála meg tök jól átjött az üzenet, miszerint a józan paraszti ész hegyeket mozgat meg.

Az osztályközösség bemutatása is olyan szépen visszarepített az időben, jó volt olvasni erről, végtelenül hitelesnek éreztem a karaktereket. Külön örülök, hogy egyik diák sem lett egydimenziósan megalkotva, mert valami sosem egyszerűen fehér vagy fekete, ez pedig gyönyörűen átjött a kötetben.

Amit még ki kell emelni az Ecsédi Orsolya humora. Egyszerűen fergeteges volt, sok helyen hangosan nevettem, mert olyan jó beszólásokat, poénokat kaptak a karakterek általa. László Maya illusztrációit is nagyon szerettem. Igen, kissé egyszerűek ezek a rajzok, de érzésem szerint passzoltak a kötetbe, és szépek lettek a karakterek, jó volt nézegetni őket.

A könyvvel egyetlen kisebb problémám volt: néha úgy éreztem nagyon random történnek dolgok, a semmiből ugranak elő ötletek, megoldások. Nyilván a mese műfaja ilyen, és ilyenkor jön elő az, hogy nem vagyok célcsoport.

Értékelés: 9/10

Vicces, eredeti és nagyon jó karaktereket felvonultató történet a Banyavész, ami megmutatja, hogy miért is olyan fontosak a mesék az életünkben. Nagyon jól szórakoztam!

Hogy tetszik a borító? Imádom! Jók a színek, a cím betűtípusa, és külön jó ez a ráragasztott fotó metódus, passzol a könyvhöz.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a mesekönyveket, mindenképpen csapj le a Banyavészre! Ha gyerkőcnek adnád ajándékba, 9 éves kor felett ajánlom elsősorban.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

BANYAVÉSZ – BLOGTURNÉ

 • Mit tehet három ötödikes, akik nem hisznek a mesében, ha kiderül, hogy a helyettes ofőjük igazából boszorkány? És ha ez a boszorkány azt a feladatot adja nekik, hogy írjanak olvasónaplót a valóságból, vagy egyiküket megbuktatja? Nos Anka, Zizu és Báti nekivág Budapestnek, és megpróbálnak rátalálni egy igazi mesére! Miközben felfelé fotózva gyűjtik instagramjukra a fővárosi szobrok és domborművek képeit, kénytelenek rádöbbenni, hogy bizony a valóság is lehet mesei! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából három szerencsés olvasó meg is nyerheti ezt a csodás nyomozós meseregényt!

 • Főszereplőink igazi kis nyomozók, akik keresztül-kasul bejárják Budapestet érdekes féldomborművek, varázslatos lények és mesei történések után kutatva. Ezért úgy döntöttünk, hogy mi is adunk nektek egy kis nyomoznivalót! A Blogturné Klub oldalán a Banyavész könyvnél találtok egy keresztrejtvényt, amit meg kell fejtenetek a bloggereknél talált leírások alapján. A rafflecopter dobozba viszont csak a színes hátterű betűkből összeálló megoldást kell beírnotok!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  2. Mondjad neki, Márton, im ezt felelem: Kegyelmet uradtól nem vár soha ____”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 03.04. – Spirit Bliss Sárga könyves út
  03.06. – Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)
  03.08. – Hagyjatok! Olvasok!
  03.10. – Hagyjatok! Olvasok! (extra)
  03.12. – Sorok között
  03.14. – Hagyjatok! Olvasok! (Top10)
  03.16. – Könyv és más