Home Könyvkritika Könyvkritika: W. Bruce Cameron – Karácsonyi kutyavásár

Könyvkritika: W. Bruce Cameron – Karácsonyi kutyavásár

Egy ideje már a polcomon van a könyv, az olvasást viszont sokáig halogattam – egészen most karácsonyig. És hű, annyira jól esett a fa mellett olvasni ezt az édes, szeretetgombóc könyvet, amiben nem csak az édesen rohangáló pici kutyusok hódítottak meg.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményes áron! *

A könyv főszereplője, Josh nagyon közel került a szívemhez. Egy átlagos, magányos srác ő, akinek vannak ugyan legjobb barátai, de egyedül él, az ex-barátnőjére gondol mindig, picikét még a múltban ragadt és a szülei válását próbálná kiheverni, hiába közelít a harminchoz. Az élete akkor borul fel, amikor egy pasi, akivel egyszer beszélgetett, rásózza a kutyáját, Lucyt, hogy vigyázzon rá. Lucy pedig vemhes…

Josh tehát hatalmas kihívás elé néz, mert nem sokat tud a kutyákról, a pici újszülött kutyákról meg aztán pláne. Imádtam, hogy ennyire lelkesen áll a feladathoz, mindent jól akar csinálni. Olyan édes volt minden gondoskodós jelenet, pláne amikor Lucy mamakutya mellett ő lett az emberpapa, és közösen próbálták terelgetni a pici kutyusok útjait, tanítgatni, szeretgetni őket. A farkasos jelenetnél a torkomban dobogott a szívem, annyira féltem én is, hogy baja lesz valamelyik kutyusnak. Azt pedig külön hitelesnek éltem meg, hogy Joshnak mennyi olyan kérdése, gondolata volt, ami azok szemében, akiknek van kutyája hülyének festheti le őt, én viszont bólogattam, mert lehet, az én fejemben is felmerültek volna ezek a gondolatok.

Mindig nagyon szeretem azokat a történeteket, amik a személyiségfejlődést teszik a középpontba. Joshnak pedig bőven van miben fejlődnie, többek között meg kell tanulnia elengedni dolgokat, és nyitni az új és ismeretlen felé. Például még mindig ott vannak az ex-barátnője cuccai az otthonában. Így amikor kiderült, hogy nem tarthatja meg az összes pici kutyust, és bizony örökbe kell adnia őket előbb-utóbb, a szívemben éreztem a szenvedését, a fájdalmát, a félelmét. Nagyon könnyű volt együtt érezni vele.

Romantikus szálat is kaptunk a történetbe, egy állatmenhelyről kér ugyanis Josh segítséget, itt ismeri meg Kerrit, a jólelkű nőt, aki időnként meglátogatja őt, infókat, tanácsokat ad a kutyák kapcsán, és lassacskán egymásba szeretnek. Kétségkívül fontos volt ez a romantikus töltet, annál is inkább, mert Josh számára igenis nehéz, hogy kinyissa a szívét és megbízzon másokban.

Viszont sajnos úgy érzem Cameron ezt a romantikus szálat nem kezelte elég jól, idegesítő volt sokszor a toporgás Josh és Kerri között, mindketten hoztak hülye döntéseket, és amikor felbukkant az a hírhedt ex Joshnál ott éreztem azt, hogy ez a romantika nem megy annyira Cameronnak, mert a kutyás részek és a főhős személyiségfejlődésének a kibontásában szokás szerint remekelt.

Egy másik kapcsolat bemutatása viszont nagyon erős lett, ez pedig a testvéri kapcsolat. Két testvér között annyi kimondatlan dolog, feszültség, érzelem adódhat, a sztori szerint itt ráadásul külön háztartásba kerültek a szülők válása miatt, így mindkettejükben rengeteg a tüske. Annyira szerettem, ahogy a könyv végigvezett minket Josh és a testvére kapcsolatán a kezdeti udvariaskodós telefonváltásokon át odáig, hogy tisztázzák a dolgaikat. Olyan szép üzenet és megvalósítás volt ez az írótól.

Értékelés: 8/10

Baromi erős a könyv alapötlete, a kutyás részeket egyszerűen imádtam! A pici kutyák első lépései, a fejlődésük annyira édes lett, pláne amikor már megismertük a kutyusok saját személyiségét. Cody és Rufus lett a szívem csücske, különösen a könyv végén történtek fényében. A főhős személyiségének a fejlődését is tök jól végigvitte az író a történeten, egyedül csak a romantikus szál sutaságát sajnálom.

Hogy tetszik a borító? Olyan nagyon cuki! De tényleg, hát megzabálom, olyan édes 🙂

Kinek ajánlom elolvasásra? A cím pedig nem véletlen, ez tényleg egy karácsonyi könyv, karácsonyfával, díszekkel, ajándékokkal és az ünnep üzenetével. Pont emiatt karácsony környékén ajánlom leginkább olvasásra, vagy akkor, ha karácsonyi hangulatba vágytok.