Home Film és Sorozat kritika A Dal 2019 zsűrije mondjon le! – De legalább a közönség jól...

A Dal 2019 zsűrije mondjon le! – De legalább a közönség jól döntött

A Dal zsűrije minden évben megújul, és okkal: sosem tudnak olyan bagázst összerakni, akivel az ember igazán elégedett lehetne. De ez az idei zsűri-mezőny mindennek az alja volt. A heti értékelések, a beszólások és a dilettáns zsűrizés mindennél idegesítőbb, vérlázítóbb és szánalmasabb volt.

Nem is tudom, hogy a mai döntőn mi idegesített fel a legjobban. Both Miklós idétlen történetei? Mező Misi barokkos körmondatai a semmiről? Az, hogy a 73 éves Nagy Feró nyílt adásban flörtölt és kábé alázta meg az énekesnőt, aki az unokája lehetne? Mindegyik jó tipp, de egyik sem talált.

Gyűlölöm A Dal szabályzatát. Gyűlölöm, hogy ekkora hatalma van ennek a négy embernek, hogy kábé ők döntenek mindenben. Így volt ez most is: a top nyolcból a legjobb négybe ők szavaztak. Naná, hogy a két közönségdíjasnak nem adtak elegendő pontokat. Naná, hogy a saját kedvenceiket tolták előre, nem pedig a közönségét. De hogy a fenébe nem gondolkodtak?

Vajon a zsűri figyeli a külföldi blogokat? Az Eurovízió rajongók visszajelzéseit? És a hazai olvasókét? Látták vajon, hogy a The Roses aratott mindenhol? De oké, tegyük fel, hogy elkerülte mindez a figyelmüket. De vajon az is, hogy mennyire jó a The Roses?

Tényleg nem tűnt fel nekik mennyire nemzetközi színvonal az, amit a The Middletonz képvisel?

Szó se róla, kemény volt ez a nyolcas mezőny. Tényleg sok volt a jó előadó – de pont a legjobbat kellett kihagyni a top4-ből? Miért? Egyszerűen fel nem fogom, és baromira idegesít. Mert igenis meg kellett volna adni az esélyt a The Middletonznak arra, hogy akár kijuthasson az Eurovízióra.

Az egyik szemem sír, a másik nevet. Mert a The Roses mögött volt egy második kedvenc dalom: Az én apám. Pápai Joci dala is egészen elképesztő, tele van érzelemmel, megérinti az ember lelkét, a dalszövegét, az üzenetét imádom. Egyedi, ízes, és az előadó is végtelenül szimpatikus.

Joci is megérdemelten győzött, emiatt nem vagyok morcos. De azért igen, hogy a zsűrinek, négy ember egyedi, és néhol elavult ízlésének ennyire komoly szerepe van abban, hogy mivel mérkőzzünk meg egy olyan nemzetközi színpadon, ahol a The Roses igazi unikum lehetett volna.

Ezzel együtt hiszem, hogy Joci is jól helyt fog állni, a nemzetközi szavazásokon A Dal mezőnyéből ő volt a második kedvenc Európában, így elmondhatjuk, jó helyre ment a győzelem. Úgyhogy, hajrá Joci, és alig várom az Eurovíziót.