Home Könyvek listák 6 könyvadaptáció, ami méltó lett az eredeti regényhez

6 könyvadaptáció, ami méltó lett az eredeti regényhez

Ha egy könyvből film készül, a legtöbb esetben jogos a félelmünk: lesz annyira jó a film, mint a regény volt? Netán elrontják, annyira átírják, hogy rá sem ismerünk?

A legtöbben talán arra vágynak, hogy a film teljesen hűen kövesse a könyv történetét. Én úgy érzem az a jó, ha odafigyelnek a könyv történetére, a szellemiségére, az üzenetére, de kiegészítik saját ötletekkel, és érzem benne a kreativitást.

Az alábbi listában 6 olyan könyvet szedtem össze, ami szerintem megugrotta ezt a lépcsőt, illetve fontos kitételnek éreztem, hogy ismerem-e a könyvet is, hiszen csak úgy lehet összehasonlítási alapom 🙂

A szolgálólány meséje 1. évad

Oké, itt a sorozat készítőinek volt némi szerencséje, mert a könyv írója, Margaret Atwood részt vett az előkészületekben, de mindez nem von le annak az értékéből, hogy milyen érzékenyen, átgondoltan és bátran nyúltak az irodalmi alapanyaghoz. Ott vettek el belőle, ahol kellett, azzal egészítették ki, amivel csak jobb, több lehetett. A könyv és a sorozat pedig kiegészíti, nem pedig gyengíti egymást. Remek lett így!

Az igazi csoda – Csodácska

Ez a történet könyv formájában is csodálatos, és szerencsére a film sem okozott csalódást. Nem csak Jacob Trembley szívszorító alakítása miatt volt tökéletes, hanem azért is, mert nagyon jól sikerült adaptálni a könyv üzenetét. Ráadásul jó pár jelenet annyira erősre sikeredett, hogy szerintem aki látja, az igenis jobban el tudja majd fogadni a körülötte lévőket.

Megmaradt Alice-nek

Az Alzheimer-kórról szól ez a film, Julianne Moore karakterén keresztül mutatja be, hogyan tudja elveszíteni a betegséggel folytatott harcát rekord sebességgel egy erős, tanult egyetemi professzor. Bár sok változtatás volt a könyvhöz képest, maga a film mégis kiváló lett, és nem csak Julianne Moore Oscar-díjas alakítása miatt.

Minden, minden

Igen, volt változtatás, nem is egy. És hogy ez baj-e? Szerintem nem, mert utólag belegondolva jól átjött az üzenet, és a Nick Robinson – Amandla Stenberg közötti kémia mindent vitt, ez pedig rengeteget hozzáadott, de szerintem a forgatókönyvírók is ügyesen végezték a dolgukat.

Love, Simon – Simon, és a homo sapiens lobbi

Elég sok a változtatás a könyvhöz képest, a film vége pedig nagyon Hollywood. De… kit érdekel? Hiszen a film (szerintem) tökéletes lett! Nagyon érezni rajta végig a törődést, a tiszteletet a regény üzenete iránt, ráadásul a történetet, és a coming out nehézségét is csodásan végigviszi a sztori. Nekem tehát tetszett a film is – méghozzá nagyon! Jennifer Garner és Nick Robinson közös coming outos jelenetét pedig okkal könnyeztem meg – gyönyörű lett.

Tizenhárom okom volt 1. évad

Hogyan lehet 13 részes évadot forgatni egy ~250 oldalas könyvből? Hát így! Rengeteg jó és egyedi ötlettel bővítették ki a történetet, és emiatt azon kevés adaptációk közé tartozik a 13 okom volt, ahol jobbnak érzem a sorozatot, mint magát a könyvet. Legalábbis, az első évadot.