Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Simone Elkeles – Leaving Paradise: Kiűzetés a paradicsomból

Ez egyértelműen az a könyv, aminek az alaptörténete olyan zseniális, hogy az ember rögtön el akarja olvasni. Én legalábbis így voltam vele. Mert miről is van szó? A suli menő sráca, Caleb részegen véletlenül elüti a szomszédlányt, Maggie-t. A srác egy évre javítóba kerül, a lány sántít, elveszíti a hőn áhított ösztöndíját és kábé remetévé válik. Amikor pedig Caleb kijön a javítóból, naná, hogy egymásba szeretnek.

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

Na ugye? Totál olyan sztori, ami felkelti az ember érdeklődését. De szerencsére Elkeles nem csak erre alapozta az egész könyvet. A szememben nem csak az volt itt a lényeg, hogy ezek ketten összejönnek. Sokkal mélyebb üzeneteket árasztott a történet. Meg lehet-e bocsátani valakinek, aki tönkretette az életed? Mi történik egy családdal, ha a fiúk egy évre börtönbe kerül? Hogyan lehet továbblépni a múlton és a jövőnek élni? És még sorolhatnám…

A sztori két nézőpontban mesélt, itt most Caleb élete volt számomra kicsit érdekesebb. Mivel ő a vétkes, hajlamosak lehetünk csak őt hibáztatni. Szegény srácot már az első pillanattól sajnáltam, és ehhez kellett az, hogy beláthassak az ő fejébe is.

Egyszerűen sajnáltam Calebet, amiért ennyire kifordult a lába alól a talaj, és annyit kellett szenvednie. Mert hiába szexi és népszerű, hiába szabad, visszailleszkedni nehéz. Egy év börtön után nyomasztó, ha mindenki elvárja tőled, hogy ugyanolyan legyél, mint régen, és eközben végig kell nézned, hogy a családod darabjaira hull. Érdekes volt az, ahogy mindezt a fiú kezelte, ahogy megvolt benne az erő és a tartás. Külön csíptem a volt barátnőjével, és a barátaival való jeleneteit, különösen minden egyes beszélgetésüknek a mélyebb tartalmát.

Ahogy én elképzeltem: Caleb | A fotón: Cole Sprouse

A baleset miatt Maggie-nél sincs minden rendben. Külföldre akar menni ösztöndíjjal, de járni is alig tud, fel kell adnia a teniszt, amit imádott. Az apja elhagyta őket, az anyja rengeteg dolgozik és alig élnek meg, ráadásul a barátnői sincsenek már mellette. (Mindez kiderül kb. az első harminc oldalból). És ki az egyetlen, aki megértheti? Naná, hogy Caleb.

Elkeles zsenialitása itt legjobban abban rejlett, hogy megmutatta, legjobban az értheti meg a másikat, akik ugyanazt élték át. Caleb a vétkes és Maggie, az áldozat. Szerettem a gondolatot, azt, ahogy ők szépen-lassan összebarátkoztak. És mint egy kirakós, a múlt darabjai úgy bukkantak fel a történetben, amik még ütősebbé, még jobbá tették az egész történetet.

Azért sajnos volt, ami kissé elszomorított. Érzésem szerint nagyon gyorsan összejöttek, és ezt sajnáltam. Alig pár oldal alatt történt meg az átkapcsolás, pedig itt nem ártott volna még pár közös jelenet. A végét is sajnáltam, leginkább azt, hogy mindketten kezelték szegény néni halálhírét. Mintha meg se mozgatta volna őket igazán, Maggie is csak pár sorban emlékezett rá. De legalább karakterfejlődés szempontjából nagy hatást gyakorolt. Ennek azért örültem.

Ahogy én elképzeltem: Maggie | A fotón: Lily Reinhart
Ahogy én elképzeltem: Maggie | A fotón: Lily Reinhart

Értékelés: 8/10

Az apróbb negatívumai ellenére tényleg szerettem a könyvet. Mert jók voltak a karakterfejlődések, az érdekes alapsztorit sikerült jól kifejtenie az írónőnek, és külön bejött, hogy milyen sok ponton el tudott gondolkodtatni a történet. A romantikus és vicces pillanatokat is szerettem, Maggie anyukáját pedig egyenesen imádtam. Akárcsak az idős nénit, voltak itt nagy beszólások!

Hogy tetszik a borító? Szerintem gyönyörű, sokkal szebb, mint az eredeti. Ráadásul a borítóra került kép nagyon szépen visszaadja a történet lényegi részét is.

Kinek ajánlom elolvasásra? A Tökéletes kémia rajongóknak mindenképpen. De ha szereted az elgondolkodtató, érzelmes és romantikus YA könyveket, szerintem ezt is imádni fogod.

* Kíváncsi lettél? Ide kattintva kedvezményesen beszerezheted! *

KIŰZETÉS A PARADICSOMBÓL – BLOGTURNÉ

  • A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából újabb Simone Elkeles regénynek örülhetünk! Az elgondolkodtató romantikus történetről a Blogturné Klub négy bloggere mesél, a turné végén egy példányt ki is sorsolunk a könyvből.

  • A kötet főhőse, Caleb Becker már megjárta a fiatalkorúak börtönét, és így szembe kellett néznie az amerikai igaszságszolgáltatással.

    A mostani játékunk során olyan tv-sorozatok karaktereiről találtok egy képet, akik szintén hasonló cipőben jártak, mint Caleb. A feladatotok, hogy felismerjétek mely sorozatból származik a kép, és beírjátok a címét a Rafflecopter dobozba. 1 példányt sorsolunk ki a könyvből.

    A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésükre a megküldött értesítő levélre válaszolni. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz.

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 05.28. – Sorok Között
    05.29. – Kelly & Lupi olvas
    05.31. – CB olvas
    06.02. – Deszy Könyvajánlója


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading