Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Colm Tóibín – Brooklyn

Lehet-e egy olyan könyv napjainkban is száz százalékig átélhető, ami az ’50-es években játszódik? A válasz igen. Egy hatalmas igen! Ez a regény ugyanúgy játszódhatna ma is, nem lenne sok különbség, mert annyira időtálló témákkal és karakterekkel rukkolt elő az író. Vajon ha valaki 50 év múlva olvassa el, ugyanúgy időtállónak érzi majd? Szerintem igen. Nagyon nagy rá az esély.

brooklyn

A történet hősnője a fiatal Eilis, aki nem tud Írországban boldogulni. Nem talál állást, ezért Amerikába emigrál, egy szebb jövő reményében. Az utazásáról a családja dönt, Eilis nagyon szenved a tengeren túlon, aztán valahogy a szívéhez nő Amerika, lesznek barátai, és egy helyes fiú, Tony is udvarolni kezd neki. Minden jól megy, aztán érkezik egy szörnyű hír otthonról…

Szerintem mindannyiunknak van legalább egy olyan ismerőse, akinek el kellett költöznie Magyaországról, hogy jó állást találjon. Mindannyian láttunk már szétszakadt családokat, pontosan átérezhetjük, mennyire nehéz lehet egy idegen helyen, egy idegen országban boldogulni. Még akkor is, ha ismerjük a nyelvet….

brooklyn_konyv_02

És akkor gondoljunk bele: ma már van mobiltelefon, a skype-on ingyen beszélgethetünk, és még láthatjuk is egymást. Még így is fájdalmas az elválás: mennyivel rosszabb lehetett mindez akkor! A regény ezt az érzés fogta meg nagyon jól. Teljesen átélhető volt Eilis fájdalma, a nehézségek a beilleszkedéssel hitelesen lettek megírva, néhol pedig annyira megsajnáltam a lányt, olyan jól át lett minden adva, hogy az hihetetlen.

A könyv leginkább a hősnő személyiségfejlődését mutatja be, ahogy egy ártatlan, simulékony lányból előtör a nő, aki mer vicces, bátor lenni, akinek vannak kérései, igényei, amikért tenni is akar. A végén pedig már a saját életéről dönt, annak dacára, hogy körülötte több olyan ember is lézeng, aki szeretne helyette választani, mert úgy érzi, hogy megteheti. Imádtam az utat, amit Eilis bejárt a regény során.

brooklyn_konyv_01

Kaptunk ám romantikus szálat is, Tonyba pedig pár oldal alatt beleszerettem. A srác még véletlenül sem tökéletes, és tudjátok mit? A kapcsolatuk sem az. És pont ettől szeretem. Végre, egy olyan románcról olvashatok, ahol semmi nem egyértelmű, és ahol a két fél kompromisszumokat hoz, hadakozik önmagával, és mindent megtesz azért, hogy a másiknak jobb legyen. Szóval, én szerettem Tonyt és Eilist együtt, viszont Jacket nem csíptem, sem a szálukat, sem a beszélgetéseiket. Sem semmit belőlük.

Gyönyörűen megírt könyv volt ez. Olyan részletes, hogy azt éreztem, ott vagyok én is Eilisszel a hajón, vagy éppen Amerikában és Írországban. Bejártam a világot, mert olyan jól átadta az író mindennek a hangulatát. A szépirodalmi stílus miatt néhol nehézkes volt az olvasása, de abszolút megérte kitartani. Az élmény felülmúlhatatlan volt.

brooklyn_konyv_03

Értékelés: 10/10

A Brooklyn egy nagyon mai történet, ami az ’50-es évekbe kalauzol minket. Sok fontos témát említ, és eközben végigélhetjük egy lány személyiségfejlődését, ami rettentő hiteles lett, akárcsak a környezet, és a többi, nagyon valódi és hétköznapi karakter. Egy élmény volt.

Hogy tetszik a borító? Gyönyörű! Olyan szuper, hogy filmes kiadásban jelent meg.

Kinek ajánlom elolvasásra? Azoknak, akik látták a filmet, mert így sokkal részletesebben átjön az egész. Romantika és New Adult kedvelők is bátran olvassák el.

BROOKLYN – BLOGTURNÉ

 • brooklyn-banner

  Felnőni nem könnyű, de hogy mik is pontosan a családtól elválás buktatói, milyen következményekkel és érzelmi elszakadással járhat az, ha a fészekkből kirepülve egyből egy másik országba húz a szívünk? Ezt a kérdést dolgozza fel Colm Tóibín világhírű regénye, a Brooklyn, és ennek jár utána a Blogturné Klub négy bloggere is. Tartsatok velünk, és tiétek lehet a három kisorsolásra váró példány egyike a regényből a Park Könyvkiadó jóvoltából!

 • Fedezd fel te is New York City kerületeit! Brooklyn a regény történetének egyik legfontosabb helyszíne, és egyben az amerikai város egyik kerülete is. De tudod, hogy melyik a másik négy? Minden állomáshoz egy szám tartozik 1-től 4-ig, amelyet a térképen láthattok. A Rafflecopter dobozba az állomáshoz tartozó kerület nevét írjátok be, hogy megnyerhessétek a 3 kötet egyikét!
  Figyelem! A sorsolásban azok vesznek részt, akik minden kérdésre helyesen válaszoltak, valamint felhívjuk a figyelmeteket, hogy a válasz elküldése után már nem áll módunkban manuálisan javítani rajta. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.

  Enyém a 2-es 🙂

  2lma2lt

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js