Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A 13 okom volt betiltásáért küzdenek az ideges amerikai szülők!

A Netflix egyik legnagyobb sikere a 13 okom volt sorozat, ami ugye Jay Asher itthon is megjelent regényéből készült. És siker ide vagy oda, a szülők idegesek. Nem kicsit, nagyon.

A Parents Television Council azt követeli a Netflixtől, hogy az első, és a pár napja debütált második évadot is azonnal távolítsák el, és persze eszük ágában se legyen berendelni a harmadik évadot.

A szülők szerint a 13 okom volt egy ketyegő bomba, ami bármely tinédzsernél vagy gyereknél katasztrófát idézhet elő, aki megnézi. A fő gondjuk pedig az, hogy durva témákat vonultat fel.

Csak az első évadban szóba került például az öngyilkosság és a szexuális zaklatás, de irónikus módon a szülőknél az verte ki a frászt, hogy a második évadban megerőszakolnak egy férfit. Mert ezek szerint nőket lehet?!?! Elmennek ezek a… (spoiler, jelöld ki)

Eközben a készítő, Brian Yorkey megvédte a sorozatot, elmondása szerint szükség volt a durva jelenetekre és történetszálakra is, mert a csöndnél jobb, ha beszélünk róla, mert ez az, ami segíthet. Ebben hiszek én is.

Kérdés, hogy sikerrel jár-e a tanács. Jó párszor célt értek már, de csak országos amerikai tévéknél, ahol volt elég befolyásuk ahhoz, hogy a reklámozók ne akarjanak abban a műsorsávban hirdetni, ahol az általuk támadott sorozat fut. Az ideges szülőknek a Netflixnél nehezebb dolguk lesz, hiszen itt nincs reklám, a cég a havi előfizetésekből él. De azért jobb nem lebecsülni az erejüket (amit felhasználhatnának arra, hogy elmagyaráznak a gyerekeiknek egy-két dolgot az életről. Szerintem.)