Home Könyves TAG-ek A könyvek sötét oldala, avagy, kitöltöttem a Népszerűtlen vélemények Booktaget

A könyvek sötét oldala, avagy, kitöltöttem a Népszerűtlen vélemények Booktaget

Régóta elmúltak már azok az idők, amikor kegyetlenül kivégeztem egy könyvet a blogon, és jól lehúztam volna a sárga földig. Pedig anno voltak 2/10-es könyvértékeléseim is 🙂

Viszont most, hogy véget ért a karácsonyi hajsza, és elmúlt a vele együtt járó rózsaszín köd is, úgy döntöttem, negatívkodom egy kicsit, és a Népszerűtlen Vélemények Booktag keretén belül azért pár negatív dolgot is bemutatok. Mert a könyveknek is van sötét oldala…

Fotókredit: https://www.instagram.com/schellandi89/
1. Egy népszerű könyv vagy sorozat, ami neked nem tetszett:

Az idő vándorai Alexandra Brackentől. Külföldön nagy imádat fonja körbe, itthon is sokan szerették, de nekem annyira nem jött be a könyv, hogy 60 oldal után félbehagytam. Egyszerűen unalmasnak éreztem, de nagyon.

2. Egy népszerű könyv vagy sorozat, amit mindenki más utál, de te szereted:

Azt hiszem, a The 100 ide sorolható. A molyon rengeteg róla a negatív kritika (leginkább az eredeti kiadásoknál), és a goodreadsen sincs sok rajongója. De ezzel szemben én nagyon szeretem, még úgy is, hogy tudom és látom, teljesen más, mint a tv-sorozat.

3. Egy szerelmi háromszög, ahol a főszereplő nem azzal jön össze, akivel te szeretnéd:

Soroljam? Ritka az a szerelmi háromszög, ahol a csaj azt választaná, akit én. Az Ónixban például teljes gőzzel Blake-nek drukkoltam, és tökre sajnáltam, hogy Cica nem őt választotta. És igen, a Twilight kapcsán is #TeamJacob voltam.

4. Egy népszerű vagy szeretett szereplő, akit te nem igazán kedvelsz:

A legutóbbi ilyen karakter Josh Walker volt, a Full Measures – Tiéd vagyok című könyvből. Igen, álompasinak ábrázolta az írónő, sokáig csíptem is, aztán jött a fordulópont, kiderült a titka, és onnantól kezdve nagyon nem tudtam kedvelni a srácot. Persze, megértem, hogy mások miért vannak oda érte, mert sok jó tulajdonsága is volt, csak hát, a titka után kiábrándultam belőle. Viszont a hősnő, December az egyik legjobb karakter, akiről valaha olvastam, és a legjobbat érdemelné. Nem Josh Walkert…

5. Egy népszerű műfaj, amit te nem igazán olvasol:

Női krimik. Tudjátok, a Lány a vonaton-ra hajazó könyvek, amik egyrészt krimik, másrészt azért női témák is szerepet kapnak bennük, és általában nő a főszereplő is. De engem már a krimi résznél elveszítettek.

Fotókredit: https://www.instagram.com/caffeine_pages/
6. Egy népszerű szerző, akit nem sikerült igazán megszeretned:

Maggie Stiefvater. Pedig én próbálkoztam! De sajnos a Shivert az elején abbahagytam, és a Hollófiúk sem lett kedvenc. Szerintem itt a stílus az ok, mert egyszerűen Stiefvaternek annyira egyedi a stílusa, amibe az ember rögtön beleszeret – vagy éppen nem. Nekem sajnos nem sikerült, amit iszonyúan sajnálok, mert a Hollófiúk azon kevés sorozat egyike, amiben komoly LMBT szál van.

7. Egy népszerű toposz, amiből már eleged van:

Amikor a szűz lány köteteken át azon lamentál, hogy lefeküdjön-e a kívül-belül tökéletes pasijával, akitől mellesleg elvárja, hogy legyen türelmes éveken át. Elnézést kérek minden fiatal lánytól, de nekem pasiként ezeket a lamentálásokat elég… nehézkes olvasni.

8. Azt mondják, a könyv mindig jobb, mint a film. Mégis, melyik az a sorozat- vagy filmadaptáció, ami jobban tetszett, mint a könyv?

Fáj ezt kimondani, de azt hiszem, a Tizenhárom okom volt tökéletes példa. Nagyon szépen kiegészíti a tv-sorozat a könyvet, és igazán részletesen meséli el azt, amit a könyv a rövidsége miatt nem tudott. És igen, bár fájdalmas, de jó volt megismerni az elkövetők indokait is.

+1. Egy karakter, akit mindenki más utál, de te szereted:

Helló, Martha! A Stage Dive sorozatból lehet ismerős a nő, kavart ott kőkeményen, és sok mindenkinek beszólt. Ő a tipikus nem tökéletes, de annál szerethetőbb karakter, akinek a jó dumáitól sírva röhögtem minden egyes részben. Már nagyon várom a Strong kiegészítő kötetet, amiben Martha a főszereplő. Remélem, ott mások is megszeretik majd 🙂

Nos, ennyi lett volna. De annyira jók ezek a kérdések,
hogy talán jövőre újra kitöltöm, hátha addig változik valami 🙂