Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Íme, 3 olvasnivaló a 13 okom volt rajongóinak

Titeket is meghódított Jay Asher regénye? Bevallom, nekem a 13 okom volt az egyik legnagyobb kedvencem, és habár már kétszer elolvastam, de érik, hogy harmadjára is átéljem a varázst.

Mindenesetre ha még nálatok is érik az újraolvasás, de azért megismernétek más könyveket, amik stílusukban hasonlóak Jay Asher történetéhez, íme 3 regény, ami szerintem bejöhet nektek.

Matthew Quick – Bocsáss meg, Leonard Peacock!

A regény főhőse Leonard éppen a születésnapját ünnepli, méghozzá úgy, hogy öngyilkosságra készül. A történetből pedig kiderül, hogy milyen szörnyűségek történtek Leonarddal a múltban és miért is akarja megölni önmagát.

Elgondolkodtató ez a regény, több fontos problémára is felhívja a figyelmet, de eközben segít is azoknak, akik hasonló nehézségekkel küzdenek. Mert jó példával áll elő, és az író annyira érzékletesen nyúlt a témához, hogy csak rajongani lehet a regényért.

Ned Vizzini – Nyomás alatt

Végre, itt egy könyv arról, hogy a túlzott iskolai elvárások mekkora nyomás alá helyezhetik a diákokat. A főhősünk, Craig egy ambíciózus diák, aki viszont egyre kevésbé bírja teljesíteni a suli elvárásait, és emiatt komoly dilemmákkal küzd. Craig egy este öngyilkos akar lenni, de inkább bevonul egy klinikára, hogy segítséget kérjen.

A történetből itt is a tanító szándékot emelném ki. Mert Vizzini könyve bemutatja, hogy ha segítséget kérünk és változtatunk a körülményeinken, akkor elérhető a siker. Emellett ráadásul sok vicces és szívmelengető pillanata is van.

Rácz-Stefán Tibor – Fogadj el!

Elnézést kérek mindenkitől, hogy hazabeszélek, de úgy érzem, hogy a 13 okom volt rajongóknak tetszhet az első regényem.

A Fogadj el! két fiatal életét követi nyomon. Dávid meleg és ezt titkolná, míg Petra próbál beilleszkedni az új iskolába, ahol később csúfolódások áldozata lesz, szexuálisan is bántalmazzák, az események pedig egy iskolai lövöldözésbe torkollnak.

A regényben arra próbáltam felhívni a figyelmet, hogy milyen súlyos következménye lehet annak, ha bántjuk egymást. Mert bár a történet fikció, és szerencsére itthon nem történt középiskolákban hasonló tragédia, Amerikában már bőven volt rá példa sajnos…