Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Szívek dallama antológia

Az első elsöprő sikere után a Menő könyvek egy újabb antológiával jelentkezett. Ezúttal kevesebb szerző kapott helyet, és az írások is hosszabbak egy cseppet. A novellák közös pontja a szerelem és a karácsony és mindegyik írásban külön szerepet kap egy bizonyos zenélő doboz, lásd a borítót.

Apropó, borító: nem szoktam lelkesedni Weil Péter munkáiért, nem az én világom, de ez a borító egyszerűen gyönyörű lett, minden elismerésem. Alább kifejtem a véleményem három novelláról, elöljáróban pedig annyit mondanék, hogy érdemes elolvasni a novelláskötetet.

Balázsy Panna – Száguldás, szerelem

Különös hangulata volt ennek a novellának, azt mindenképpen el kell ismerni. A hősnő egy olyan lány volt, aki hosszú idő után újra találkozott az egykori szerelmével, és dacára annak, hogy jár valakivel, simán összejön a sráccal.

A novelláról leginkább a szupercuki jelző jut eszembe. Mert édes volt a főszereplőpáros, szerettem a karácsonyi helyszíneket, leginkább a nagymamás jelenetet, és a hősnő kötődését az öccséhez, aki tulajdonképpen a társa a nehéz családi helyzetben.

Alapvetően nem volt rossz, de nem ragadt meg bennem, nem gondolkodtam el rajta, csak elolvastam, és… semmi nem történt. Nem váltott ki belőlem érzelmeket, és még csattanója sem volt a novellának. Kár érte, mert szerintem lehetett volna ez igazán jó, a karakterek, a helyszín, és az írónő tehetsége is adott volt hozzá.

Kalapos Éva Veronika – Csodák ideje

Az írónőtől mindig öröm olvasni, és ez a novella is meglehetősen szuper lett. A középpontban egy 19 éves, rajzolni imádó srác, aki nem ment egyetemre, és emiatt most egy játékboltban szív a zsarnokoskodó keresztapja mellett. Ott ismeri meg a nagybetűs lányt, aki miatt átértékeli az életét.

Egészen elképesztő az, hogy ilyen rövid történetben is mennyire jól megy az írónőnek a karakteralkotás. Úgy érzem, teljesen megismertem a szereplőket, átjöttek a félelmeik és a pozitív oldalaik is. Meglehetősen cuki volt a párosuk is, a romantika édesen kapott helyet a történetben, de itt inkább a karakterfejlődésen volt a hangsúly.

Olyan életszituációt mutatott be a történet, ami sokakkal megtörténhet, és amiből sokan erőt meríthettek. Tetszik az üzenet: soha ne add fel az álmaid, és küzdj meg értük.

Szabó T. Anna – Zeneterápia

Ez a novella egyszerűen… hű! Az ember keresi a szavakat, de egyszerűen nem találja. A stílus, a csattanó, a karakterek életének a bemutatása, egyszerűen minden ott volt a toppon. Ha bárkinek meg kéne mutatni, hogy milyen a tökéletes novella, egyértelműen a Zeneterápiát adnám a kezébe.

A sztori három levélből áll: az egyikben az anya meséli el a nehéz sorsát, azt, miként lett szerelmes, és hogyan lett teljes az élete egy gyermekkel. A második levélben az apa mesél, a harmadikban pedig jön a csattanó: a lányuk válasza a szüleik levelére.

És igen, a lány válasza az, ami igazán egyedivé tette a novellát. Persze, már előtte is ütős volt: mert az anya története sajnos nagyon sok emberrel megesik. Az apánál már jobban érezhető volt, hogy hé, ő mégsem egy szőke herceg fehér lovon, de a lány reakciója egyszerűen mindent vitt.

Az írónő tökéletesen bemutatta azt, hogy mennyire nem ismerjük a körülöttünk lévőket, milyen hibákat követhetünk el szülőként, és miért is nem érdemes lebecsülni a gyerekeket és nehéz elvárásokat támasztani feléjük. Csillagos ötös írás.

SZÍVEK DALLAMA – BLOGTURNÉ

 • A Menő Könyvek gondozásában és Csapody Kinga szerkesztésében igazi karácsonyi zenélődoboz került a boltok polcaira. A Szívek dallamában négy kortárs szerző, Balázsy Panna, Kalapos Éva Veronika, Lakatos Levente és Szabó T. Anna ugyanarra a témára komponált novelláit olvashatjuk. A Blogturné Klub három bloggere ered a kötet nyomába, s a turnéval tartotok, megnyerhetitek a könyv egy példányát.

 • A turnéhoz tartozó nyereményjáték kapcsán szeretnénk felhívni a figyelmeteket a szerzők más könyveire is. Minden állomáson találtok egy-egy idézetet valamely szerző valamely könyvéből. A feladatotok, hogy a szerzőt és az idézett mű címét beírjátok a Rafflecopter megfelelő sorába. Viszont, mivel a turné három állomásos, ezért arra kérünk Titeket, hogy a negyedik szerzőtől Ti magatok válasszatok egy könyvet, és írjátok be extra pontért a Rafflecopter “Bónusz” mezőjébe.

  Figyelem! A beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Kérjük, hogy levelünkre 72 órán belül válaszoljatok, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk! A kiadó csak magyarországi címre postáz.

  „Margó kiskorom óta folyton azzal jön, hogy milyen szép vagyok (hogy lehet már azt mondani egy fiúra, hogy szép?), és van valami „drámai” az arcomban, úgyhogy biztos színész leszek, filozófus vagy öngyilkos. Szép kilátások.”

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 11.01. – Szembetűnő
  11.03. – Sorok Között
  11.05. – Zakkant olvas