Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Nicola Yoon – Minden, minden

Bevallom, ha nincs a film, akkor nem biztos, hogy elolvasom a könyvet. Nézegettem már a megjelenés idején is, de nem kapott el annyira még a külföldi hype miatt sem, viszont a film trailer egyből meggyőzött. Éppen ezért nagyon hálás vagyok a filmnek, mert egy nagyon jó regényről maradtam volna le, ha nem kerítek sort a Minden, mindenre.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *

Igen, ennyiből szerintem ki is található, hogy nagyon szerettem a könyvet. Tökéletesnek nem nevezném, mert a végét elkapkodottnak éreztem, de ha a teljes képet nézem, akkor azt kell mondjam, a Minden, minden méltó az őt körülvevő „hisztériához”.

A történet főszerepében a 18 éves Maddy, aki komoly betegségben szenved. Ha kiteszi a lábát a házból, akkor nagy eséllyel meghal a levegőben lévő cuccok miatt, így egész életében otthon élt. Ezzel a helyzettel egész jól elvolt, még boldognak is érezte magát egy cseppet, de ekkor költözött a szomszédba Olly, a jópofa, vicces és szexi srác, akivel elkezdtek neten beszélgetni. Akibe beleszeretett, és aki miatt a házukban lévő üvegablakok börtöncellákra kezdtek hasonlítani…

Igen, gondolom most sokatoknak a Csillagainkban a hiba szitu ugrott be, de itt igazából másról van szó. Mert Maddy már a könyv elején is „egészséges”, hiszen amíg a házban van, nem történik semmi gond. Ha kimegy, akkor kezdődhetnek a tragédiák. Tehát itt a párkapcsolatot (az anya aggódásán túl) elsősorban az akadályozta, hogy Maddy „börtönben él”, míg Olly szabad, és emiatt nem élhetnek át együtt mindent (mindent).

A könyv jól bemutatta azt, miként élhet egy Maddyhez hasonló lány, mikből marad ki, és milyen gondolatai lehetnek valakinek a négy fal közé zárva. Ez pedig nagyon szépen átjött. Iszonyúan sajnáltam a lányt, de szerettem, hogy az esetek nagy részében ő nem érzi magát depressziósnak. Igen, volt ideje hozzászokni, de mégis, van, amihez talán nem is lehet…

A romantika a könyvben gyönyörűen lett átadva. Imádtam végigélni Olly és Maddy kapcsolatának a kialakulását. Hihetetlenül édesek volak ketten, a kémia szinte sugárzott a lapokról. Külön tetszettek a netes beszélgetéseik, az e-mail váltások, vagy éppen az ablak előtti mutogatások. Ettől sokkal élőbbé, szerethetőbbé vált kettejük kapcsolata, amikor pedig végre találkoztak, jöhetett a nagy robbanás is. Egyszerűen tökéletes lett a párosuk.

Ollyt külön kiemelném, mert csípem a srácot. A túlmozgásos jelzőt nagyon jól mellé biggyesztette az írónő, sikerült jól elképzelnem magam elé Ollyt, ahogy egy pillanatig sem képes lenyugodni. A családi állapota miatt sajnáltam a srácot, de nagyon becsültem azért, hogy mennyire szelíd tudott maradni egy ilyen apa mellett. Az ember azt is elvárhatná, hogy átveszi a szülői viselkedést, nem? Szerencsére Olly nem tette.

A mellékszereplőket is szerettem ám, Carlát pedig egyenesen imádtam. Olyan fájóan és gyönyörűen átjöttek a gondolatai az anyaságról. Amikor megkérdezte Maddyt, hogy „ilyen könnyen hazudnál édesanyádnak?” ott meg is álltam egy pillanatra az olvasás során, mert az az egy mondat annyira elgondolkodtatott. És ez jó.

Külön kiemelném még Olly meleg barátját, akivel Hawaii-n találkoztak. Imádtam a beszélgetését Maddyvel, ahogy a coming out és a titkok kapcsán értekeztek, az olyan sok mindent elárult az életről.

Egyedül a könyv végével nem voltam teljesen elégedett. A csavar tetszett, és jól meg volt magyarázva az anya tette, akit mégsem tudok a szemét jelzővel illetni, mert valahol mélyen megértettem az indokait. Annak pedig csak örülni tudtam, hogy Maddy egészséges, és együtt lehet Ollyval. Saját életet élhet. Csak olyan szomorú, hogy mennyi lehetőséget elvettek tőle… De azért kaphattunk volna a könyv végére még pár oldalt, kicsit hirtelennek éreztem a lezárást. (jelöld ki a fekete hátteret és meglátod a spoilereket)

Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen ide kattintva! *

Értékelés: 9/10

A Minden, minden tényleg egy csodálatos könyv. Elgondolkodtatja az embert, mégis, a romantikus szál miatt iszonyúan cuki az egész. Az írónő stílusa pedig annyira olvasmányos! Nehéz letenni a könyvet, mert visz magával a történet.

Hogy tetszik a borító? Nekem a filmes van meg, azt nagyon imádom, szerintem gyönyörű. A könyvben az írónő férje, David Yoon illusztrációi is megtalálhatóak. Egész szépek, feldobták a történetet.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek, aki szeretne egy jól megírt, romantikus, gondolatokra sarkalló és szupercuki könyvet olvasni. Meg persze azoknak is, akik látták a filmet – mert a könyv itt is sokkal jobb.