Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

A Könyvhétre érkezik a The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál

A Gabo Kiadó most adta közzé a lehető legjobb hírt: az ünnepi Könyvhétre itthon is megjelenik Angie Thomas sikerkönyve, a The Hate U Give – A gyűlölet, amit adtál. Sőt, meg is osztottak belőle egy részletet, íme:

„Áttörjük a tömeget. Big D tavaszi szüneti bulija faltól falig ér. Mindig tudtam, hogy a fél világ meg még annak az anyja is ilyen bulikban rázza a seggét – nos, rajtam kívül –, de azt azért nem gondoltam volna, hogy ennyien lesznek. Csajok színes, göndörített, kisimított, feltupírozott hajkoronával… Túl alapnak nézek ki a copfommal. A srácok hófehér cipőben és trottyos gatyában, olyan közel nyomják magukat a csajok seggéhez, hogy kotonra lenne szükségük. Nagyi szokta mondani, hogy a tavasz a szerelem évszaka. Na, a tavasz Garden Heightsben nem igazán szerelmet hoz, inkább téli szülést. Nem csodálkoznék, ha jó páran bekapnák a legyet itt, Big D buliján. Mindig pénteken tartja, hogy szombaton ki tudd pihenni, vasárnap pedig meg tudd bánni.”

A történet középpontjában Starr, akinek szerető családja van, egy elit iskolába jár, fehér pasija és barátnői vannak, a szülei mindent megtesznek azért, hogy kiszakadjon a helyi gettó közösségből. De egy jó barátja azért van, Khalil, akit a 115-ös rendőr a szeme láttára lő le. Ezek után kezdődik az igazi kálvária, hiszen ő az egyetlen szemtanú… Íme, egy újabb részlet, a lány így mesél a szüleinek az esetről.

„A zsaru komótosan visszasétál a járőrkocsihoz. A szüleim nem arra neveltek, hogy féljek a rendőröktől, csak hogy viselkedjek megfontoltan. Azt mondták, nem túl okos dolog mozogni, ha a rendőr hátat fordít neked. Khalil pedig pontosan ezt teszi. Az ajtajához lép. Nem okos dolog hirtelen mozdulatot tenni. Khalil ezt teszi. Kinyitja az ajtaját. – Jól vagy, Starr… Puff! Egy. Khalil összeesik. Vér fröccsen a hátából. Az ajtóba kapaszkodik, hogy megtartsa magát. Puff! Kettő. Khalil levegőért kapkod.Puff! Három. Khalil kába tekintettel néz rám. A földre zuhan.”

A The Hate U Give regényt igaz történetek ihlették, ugyanis tavaly két fekete férfit is lelőttek fehér bőrű rendőrök, miközben fegyvertelenek voltak és nem jelentettek veszélyt. A Black Lives Matter – A fekete élet is számít mozgalom legjelentősebb regényévé vált a The Hate U Give, a filmes jogok már elkeltek, és mondanom sem kell, számolom a perceket, hogy mikor olvashatom el én is.

Ó, és pacsi a kiadónak, nagyon tetszik a magyar borító, bár az eredeti sem volt rossz.


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading