Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Deirdre Riordan Hall – Sugar

Vannak olyan könyvek, amik kifacsarnak érzelmileg, amik miatt az ember elsírja magát, ami máskor megannyi vidám pillanatot hoz, és minden szomorú történése ellenére mégis reményt gerjeszt az emberben, és örül, hogy elolvashatta. Kevés az ilyen különleges könyv, de számomra a Sugar ilyen volt. És azt is kijelenthetem, hogy az idei olvasmányaim közül egyértelműen ez volt a kedvencem.

Miután befejeztem, kellett két-három nap, mire számottevően képes voltam elkezdeni egy másik történet olvasását. Egyszerűen annyira bennem élt Sugar története, a karakterei, az írónő gondolatai és a hatalmas csavar a könyv harmadánál. Teljesen elmerültem a történetben, és már most bizton állíthatom, hogy pár év múlva ebből újraolvasás lesz.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be most nagy kedvezménnyel! *

sugar

A könyv hősnője egy tizenhét éves, barna bőrű és kövér lány, Sugar. A családi háttere borzasztó: a duci bátyja, Patkány állandóan kínozza és a súlyával froclizza, holott Patkány Sugarnál is nagyobb. A lány anyja pedig nem tud kikelni az ágyból, így Sugar gondozza és eteti, ezért cserébe pedig csak sértéseket kap. Az iskolában is folytonos szenvedés az élete. Egyedül az új srác, Even barátsága jelent vigaszt, és ad szerelmet Sugar szívének. Kérdés, hogy lehet-e boldog, és el tud-e indulni azon az úton, ami a boldog jövő felé viheti őt.

Még soha nem olvastam annyira jó karakterről, mint Sugar. És itt a jót tessék szó szerint érteni. Ez a lány egy földre tévedt angyal, akiben szemernyi gonoszság nincs, és aki még azért is elnézést kér, ha gondolatban (!) valami csúnyát „mondott” az anyjára. Egy ilyen karakternél hatalmas a kockázat, hogy Mary Sue lesz belőle, tudjátok, a túlontúl tökéletes típusú karakter, aki inkább idegesítő, mintsem hiteles. De Sugar jósága egyszerűen átjárta az egész könyvet, és emiatt lehetetlen volt nem megszeretni a lányt.

Pedig ha valakinek, akkor Sugarnak aztán minden indoka meglett volna arra, hogy megkeseredett és utálatos legyen. Ahogy a családja és a környezete bánt vele az vérlázító. Jóformán senkitől sem kapott egy jó szót sem, mindvégig csak azt kellett hallgatnia, hogy mennyire kövér, milyen csúnya, és soha az életében nem lehet boldog. Emelllett a bőrszíne és a szegénysége miatt is kirekesztés érte őt.

Régen utáltam már ennyire könyves családot, mint itt. Patkány nagyon hű volt a nevéhez, végtelenül undorító és erőszakos volt a srác, akire a mama nagyon is büszke lehetett. De leginkább a mamát gyűlöltem, mert ő egyszerűen borzasztó volt. Egy olyan asszonyt alkotott az írónő, aki a gimiben volt a csúcson, soványan, dögösen megkapta a fiúkat, majd a szülései után nem tudott lefogyni, és végül olyan nagydarab lett, hogy mozogni sem tudott.

Sugar anyja naná, hogy tele volt gyűlölettel, és mindezt a gyerekeire vetítette ki. Hihetetlen, hogy egy anya milyen rossz hatással tud lenni a saját gyerekeire. Képes volt szó szerint felhizlalni őket, hogy ők is szenvedjenek a súlyuktól, és ne ő legyen az egyetlen nagydarab ember a családban. Hogy bármikor megbánthassa és megalázhassa a családtagjait, leginkább Sugart, az egyetlen lányát, aki netalán szebb lehetne, mint amilyen ő volt fénykorában. Egy ilyen végtelenül gonosz némbert nem is tudom illik-e anyának nevezni. Talán az ember szó is sok rá.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be most nagy kedvezménnyel! *

Felmerülhet a kérdés, mennyire reális az, hogy kábé az egész világ összefog valaki ellen, aki más, mint a többség. Sajnos szerintem reális, én is hasonlót éltem át túl, és pont emiatt is éreztem magamhoz nagyon közel a karaktert. Sok helyzet megegyezett az emlékeimben szereplőkkel, nem egy szituációban, Sugar félelmeiben magamra ismertem. Valahol szörnyű, amikor egy regény annyira fájóan realista tud lenni, mint maga az élet. Az írónő pedig mindebben nagyon jó munkát végzett.

Szerencsére a lány szörnyű életébe megérkezett Even, a nagyon jóképű és végtelenül kedves srác. Egy igazi daliás herceg. Mondanom sem kell, hogy mennyire imádtam a srácot, és milyen jó volt minden egyes közös jelenetüket olvasni. Szerettem, ahogy a barátságuk átalakul valami mássá, és külön imádtam azt a változást, ami Evan miatt a lányt érte. Ahogyan szépen, lassan elkezdte megszeretni önmagát, felfigyelt a jó tulajdonságaira, és megpróbált minden hátráltató tényező dacára változtatni az életén.

A regény vége felé van egy nagy csavar, ami láttán sokat gondolkodtam rajta, hogy a végkifejlet szempontjából tényleg szükség volt-e rá. Végül arra jutottam, hogy igen, és onnan még izgalmasabb, és egyben fájdalmasabb volt végigérni, hogy alakul Sugar útja, és mekkora harcos veszett el a lányban, akit a szerelem ereje eléggé felhevít ahhoz, hogy tényleg olyanná rendezhesse az életét, amit megéri élnie.

Értékelés: 10/10

Megrázó, elgondolkodtató, időnként pedig hihetetlenül aranyos könyv a Sugar. Kissé talán megterhelő olvasmány volt, de megérte minden egyes perc, amit ráfordítottam. Even és Sugar párosa mindig a szívem csücske lesz, és nekem, mint embernek is sokat jelentett látni Sugar erejét, kitartását és bátorságát, ami végigvezette őt az útján.

Hogy tetszik a borító? Nagyon aranyos, és örülök, hogy a motor motívum megjelenik rajta, mert a könyvben is nagyon fontos szerepe van.

Kinek ajánlom elolvasásra? Az év legjobb könyvét? Mindenkinek, de elsősorban olyan olvasóknak, akiket ért már valamilyen kirekesztés az életében a túlsúlya, a bőrszíne, vagy bármi más miatt. Szerintem mi érthetjük meg igazán a könyv üzenetét, és hogy miért is olyan fontos elolvasni. De jobban belegondolva, nincs olyan ember, akit valamiért ne bántottak volna jogtalanul, szóval, olvassa csak el mindenki!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be most nagy kedvezménnyel! *

DEIRDRE RIORDAN HALL – SUGAR – BLOGTURNÉ

 • sugar-btk

  A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Deirdre Riordan Hall Sugar című regénye. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a túlsúlyos, lelkileg sérült Sugar életét, aki az őt érő sérelmek miatt evésbe menekül, míg be nem toppan életébe Even. De ne hidd, kedves olvasó, hogy ez egy átlagos Young Adult románc! Fájni fog, talán szomorú is leszel, ám ha kitartó vagy, elnyered jutalmad!
  Kövesd a turnét, tudj meg mindent a könyvről, annak világáról és szereplőiről, játssz, és nyerd meg a regény egy példányát!

 • Mostani játékunk során a Sugarhoz hasonló telt hölgyeké lesz a főszerep, hisz ők is pont annyira értékes tagjai társadalmunknak, mint vékonyabb társaik.
  Minden állomáson olvashattok egy leírást, mely alapján ki kell találnotok, kire gondoltunk, majd a nevét beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába. Amennyiben mindegyik megfejtéssel megpróbálkoztatok, esélyetek nyílik megnyerni a kiadó által felajánlott három példány egyikét.
  Segítségül annyit elárulunk, kivétel nélkül mindegyikük olyan gyönyörű és közismert nő, aki bebizonyította a világnak, a szépség és az érték belülről fakad.
  Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyertesnek pedig 72 óra áll rendelkezésére válaszolni a megküldött értesítő levelünkre, ellenkező esetben újat sorsolunk.

  1973. július 27-én született amerikai szülők gyermekeként Teheránban. Édesapja szintén író, valamint közgazdaságtan professzor. Gyermekkorában nagyon sokat utaztak, éltek Svájcban, Angliában és Franciaországban. Már gyerekként sokat olvasott és az állandóságot az életében a könyvek jelentették, amiket mindenhová magával vitt. Középiskolás éveit már Los Angelesben töltötte, ahol elkezdett fanfiction történeteket írogatni (például a Harry Potter-hez és a Gyűrűk urához) Miután befejezte az iskolát onnantól hol Kaliforniában, hol New York-ban lakott, ahol neves újságoknak és magazinoknak írt cikkeket. Legnagyobb sikerét mégis egy új könyves világ megteremtésével érte el. Műveiből film és sorozat is készült.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js