Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Lisa Genova – Megmaradt Alice-nek

Az Alzheimer-kór az egyik legborzasztóbb betegség. Az ember szinte elveszíti miatta önmagát, az emlékeit és az emberi méltóságát is. Borzasztó, hogy még napjainkban sincs gyógymód 🙁

A Megmaradt Alice-nek eme szörnyű betegséget mutatta be a főszereplő, Alice szemén át. A nő ötven éves, energikus harvardi professzor, szerető férjjel és három felnőtt gyerekkel. Az élete szinte tökéletes, aztán diagnosztizálják nála a kórt, és utána egyre gyorsabban épül le…

megmaradt-alice-nek

Nagyon sajnálom, hogy beteg vagyok. A gondolatát sem bírom elviselni annak, ami még rám vár. Képtelen vagyok arra gondolni, hogy egy nap majd rád nézek, látom azt az arcot, amit annyira szeretek, és nem fogom tudni, ki vagy.Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

A könyv hátulján szerepel egy szó: szívszorító. Tulajdonképpen ezzel az egyetlen szóval le is lehet írni a teljes könyvet, hiszen a sorok olvasása közben a szívem összeszorult, átéreztem Alice és a családja fájdalmát, az elkeseredettségüket, és az árnyalatnyi reményt is, hogy talán még mindig helyre jöhet. Szívszorító ez a könyv, de néha ilyen történeteket is olvasni kell.

A regény jól bemutatta az Alzheimer-kórt, Alice állapotának a romlása látványos volt, és hitelesnek is éreztem. Több olyan momentuma is volt a történetnek, ami érzelmileg nagyon megmozgatott. A csúcspont kétségkívül Alice beszéde volt az Alzheimer konferencián, amikor az alábbi sorok hangzottak el tőle:

– A tegnapjaim lassan eltűnnek, a holnapok bizonytalanok. Mi éltet akkor? Minden egyes nap éltet. A pillanatban élek. Eljön az a holnap is, amikor nem fogok emlékezni arra, hogy önök előtt állva elmondtam ezt a beszédet. De csak, mert egyszer el fogom felejteni, még nem jelenti azt, hogy ma nem élem meg minden pillanatát. El fogom felejteni a mai napot, de ez nem jelenti azt, hogy a mai nap nem számít.Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Ciki vagy sem, zokogtam a jelenetet olvasva, és később is, nem egyszer elsírtam magam. Egyszerűen annyira magával ragadó és felkavaró a történet, hogy nem is lehet érzelmileg kivonni magad alóla.

Miközben olvastam folyton azon agyaltam: mit tennék én? Ha az emlékeim tova tűnnének, ha felnőttből hirtelen gyerekké válnék, akiről gondoskodni kell, mert azt sem tudja, hol van az otthona, és egyáltalán, meg sem ismeri a családját, a barátait. Mit tennék én? Olyan bátor és erős lennék, mint Alice? Nehéz elképzelnem. Nehéz elhinnem. És nagyon kívánom, hogy sosem tudjam meg.

– De mi lesz, ha nem fogom tudni, hogy a lányom vagy, ha nem fogom tudni, hogy szeretsz engem? – Akkor majd addig mondom, amíg el nem hiszed.Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Szeretem azt, amikor egy könyv címe tényleg reflektál a tartalomra. Volt egy jelenet, ami kifejezetten megdobogtatta a szívemet. Amikor Alice már a betegség komoly szakaszában járt, és nem igazán tudta, ki a lánya, akkor is önmaga maradt. Amikor a lány tanácsot kért tőle egy komoly döntést illetően (spoiler-veszély miatt nem részletezem), akkor is ugyanolyan okosan és odafigyelően válaszolt, mintha nem lenne beteg.

A könyv borítóján szerepel egy pillangó. Sokáig nem értettem, hogy miért van ott. Most már tudom, és nagyon illik a regényhez. Alice-nek mondta gyerekkorában az édesanyja, hogy a pillangók bár nem élnek sokáig, de az életük értékes, és amíg élnek, csak az számít. A regény egy pontján, amikor még nem gyűrte le a betegség, Alice egy levelet hagyott saját magának. Ha már nem tud felelni pár rutinkérdésre, vegye be a pirulákat, és távozzon a megmaradt méltóságával az életéből, akár egy pillangó.

Meg akarta kérdezni, melyik képzés érdekli a lányt a legjobban. Meg akarta mondani neki, mennyire büszke rá. De a gondolatok lassan vánszorogtak az agya és a szája között, mintha fekete iszapon kellett volna keresztülvergődniük ahhoz, hogy hallhatóvá váljanak. A legtöbb megfulladt az úton.Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Spoileresen folytatom! Ha nem olvastad a könyvet, vagy nem láttad a filmet, ne olvasd tovább!

Nagyon sajnálom, hogy Alice nem járt sikerrel, és nem tudta megölni magát. Igen, megmaradt mélyen, legbelül Alice-nek, és a könyv utolsó mondatával, miszerint csak a szeretet számít, azzal is egyet tudok érteni. De Alice egy felnőtt nő, aki még viszonylag egészségesen meghozott egy döntést. Kicsit olyannak érzem mindezt, hogy akar-e valaki lélegeztetőgépen élni, hátha lesz a betegségére valamikor gyógymód. Alice nem akart. Meghozott egy döntést, hogy miként nem akar élni, és miként nem. Hiába, hogy a szeretet számít, Alice döntött. Sajnálom, hogy a tervét nem tudta megvalósítani. (Igen, eutanázia támogató vagyok).

A spoileres rész véget ért! Persze, a fenti bekezdés dacára is tetszett a befejezés, és az utolsó jelenetek egyike Alice férjéve, Johnnal nagyon megríkatott.

Alice az Alzheimert is olyannak képzelte, amilyen az óceán volt Lighthouse Beachnél: megállíthatatlannak, könyörtelennek és pusztítónak. Csakhogy az ő agyában nem volt védőgát, amely megóvhatta volna az emlékeit és a gondolatait a pusztulásól.Lisa Genova - Megmaradt Alice-nek

Értékelés: 10/10

Szívszorító, érzelmileg megmozgató regény, ami egy erős, okos és bátor nő szemén keresztül bemutatja a világ egyik legszörnyűbb betegségét. Csodálatos volt a történet, a karakterek, a kidolgozás. Bár megríkatott, de örülök, hogy elolvashattam.

Hogy tetszik a borító? Álomszép, és éljen, hogy ennyire jól kapcsolódik a történethez.

Kinek ajánlom elolvasásra? Úgy 16 éves kor felett mindenkinek. Fontos, hogy időnként ilyen komoly, elgondolkodtató könyveket is olvassunk a szórakoztató regények mellett. A Megmaradt Alice-nek csodálatos történet, amit egyszerűen meg kell ismerni.

LISA GENOVA – MEGMARADT ALICE-NEK – BLOGTURNÉ

 • megmaradt-alice

  A háromgyermekes harvardi professzorasszony karrierje csúcsán jön rá, hogy Alzheimer-kóros. A történet az ő sorsát meséli el szívszorító, néhol felemelő, sokszor pedig ijesztő módon… A regényből díjnyertes film készült Julianne Moore főszereplésével.
  Ismerd meg a könyvet! A Blogturné Klub három bloggere meséli el a véleményét a nagyszerű regényről, aminek egy példányát Te is megnyerheted.

 • A regényből díjnyertes film született, melynek a főszerepében Julianne Moore bizonyított, és megkapta élete első, és már régóta kiérdemelt Oscar-díját.
  A mostani játék során Julianne filmjeiből láttok egy-egy képet, a feladatotok, hogy felismerjétek, honnan származik a jelenet, és beírjátok a rafflecopter doboz megfelelő sorába.
  Összesen 1 példányt sorsolunk ki, a kiadó sajnos csak belföldre tud postázni. A győztest e-mailen értesítjük, amennyiben 72 órán belül nem felel, sajnos új győztest kell választanunk.

  dgdgdg

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js