Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Val Emmich – Kedves Evan Hansen

A Kedves Evan Hansen az egyik legsikeresebb darab volt a Broadwayen, így a történetet átültették regény formába is, és novemberben érkezik a magyar mozikba a Kedves Evan Hansen film is, méghozzá az eredeti Broadway darab több szereplőjével, a főhős is maradt Ben Platt. Na ilyen felütéssel naná, hogy érdekelt a könyv is.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A főhősünk Evan Hansen, egy szorongó tinédzser, aki magányos és nincsenek barátai, gyógyszereket szed, nem tudta feldolgozni azt sem, hogy az édesapja elhagyta. Minden nap motivációs leveleket kell írnia a terapeutája tanácsára, ám egy nap túl őszinte, túl fájdalmas levelet ír. Ez egy osztálytársához, Connorhoz kerül, aki aztán öngyilkos lesz, a zsebében pedig megtalálják a „Kedves Evan Hansen… Üdvözlettel, én” típusú levelet, amiről azt hiszik búcsúlevél, pluszt azt is, hogy Evan volt Connor legjobb barátja, hiszen a gipszére is ráírta a nevét.

Na ez az alapfelütés, Evan pedig bár próbálja tisztázni már az elején, hogy itt félreértés történt, de Connor szülei oda meg vissza vannak attól, hogy a fiúknak volt egy barátja, Evan pedig régóta szerelmes Connor húgába, Zoéba, így belebonyolódik a hazugságokba, amik igazi lavinát indítanak el. Szóval igen, az egész könyv innentől kezdve már kitalálható, hiszen egy hazugság előbb-utóbb kiderül, és akkor jön a cunami, ami vagy elnyeli a karaktereket, vagy sem.

Meg kell mondjam, nem ez lett a kedvenc könyvem. Nekem általában nincs bajom azzal, ha egy hazugság van a könyv középpontjába állítva, de itt azt éreztem, hogy Evan túl mélyre süllyed, hiába volták tiszták a szándékai. Egyszerűen nem esett jól sokszor olvasni a könyvet, mert úgy sajnáltam Connor családját, és valahogy nem jöttek át igazán Evan indokai sem, mert hiába lett minden harmadik oldalon elismételve, hogy ő csak jót akar, valahogy ez nem működött, pláne amikor elkezdett Zoehoz közeledni érzelmileg…

De ki tudok szerencsére emelni nagyon sok pozitívumot is. Az egyik például Evan karakterfejlődése. Mert szuper volt látni azt, hogy végül megnyílik, elkezd dolgozni azon, hogy mentálisan jobban legyen, és szembenéz a problémáival. Hiszen a könyv elején nemcsak a pszichológusa elől titkolta el mit érez, hanem nekünk, olvasóknak is nehezen nyílt meg. A családi szála például erősen átjött, az apja miatti fájdalomba az én szívem is belesajgott, és olyan jól megjelenítették Evan anyukáját is, aki hibát hibára halmoz, de mégis ott van benne a szeretet.

Feltűnt egy „szellem-Connor” is, kaptunk ugyanis tőle pár fejezetet. Én ezeket szerettem a legjobban, mert saccperkábé megmutatta, hogy miért is tette Connor azt, amit, és mit is érezhet egy fiú az ő helyzetében. Hogy hiába tiszta a szíved, az élet kitolhat veled, hiába gazdagok a szüleid, ha nem foglalkoznak veled. A szívem szakadt meg Connor miatt ahogy egyre jobban megismertem, pláne miután a titka is kiderült. Tényleg csak egy kis segítség kellett volna neki, valaki, aki áttöri azt a falat, amit a szíve köré húzott.

Volt a történetnek egy szép üzenete is, mert erősen felhívja a figyelmet arra, hogy rengeteg olyan ember van köztünk, mint Connor, aki nem vágyik másra, csakhogy észrevegyék, legyenek barátai és önmagáért szeresse őt valaki. A történet egy tök jó buzdításra arra, ha valakinek feltűnik, hogy egy srác vagy lány mindig egyedül van, akkor közeledjen hozzá, próbáljon barátkozni vele, mert a szeretet életeket menthet, és soha nem tudhatjuk ki mennyire mélyen van, és mekkora szüksége lehet minderre.

De nem csak ezt az üzenetet adja át, ott van például a család fontossága, hogy igenis szánjunk időt a gyerekeinkre, mert finanszírozni az életüket nem elég. Tök jó példát mutat közösségi összefogásra is a történet, az, amit a srácok elérnek nagyon nem semmi.

Illetve, ami nagyon érdekes, hogy tele van gyönyörű gondolatokkal a könyv. Az a típus, aminél az ember csak úgy jelölgetne, mert annyi szép gondolat van benne az életről, az emberi lélek rejtelmeiről, amiket ha értelmezünk, tényleg mélyen meg tud érinteni, még olvasás közben is. Szerintem ez is fontos a regénynél, hogy elgondolkodtasson, érzelmeket váltson ki, és Evan Hansen erre képes volt, még ha a tetteivel nem is értettem végig egyet.

Értékelés: 6/10

Talán az elvárásaim voltak túl nagyok, hiszen hatalmas sikerű történetről beszélünk. Engem valahogy nem talált most el annyira, de az üzenetei miatt abszolút örülök, hogy elolvastam, és akadt azért jó pár szuper momentuma is a könyvnek.

Hogy tetszik a borító? Nem rossz, megkaptuk a film posztetért az ikonikus szettel.

Kinek ajánlom elolvasásra? A musical/film rajongóinak mindenképpen, és azoknak is, akik szeretik a komolyabb témájú realista történeteket.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

  • A Kedves Evan Hansen amerikai musical, mely az egész világban nagy sikernek örvend. A 71.Tony díjátadón kilenc jelölésből hat díjat kapott meg. A Könyvmolyképző Kiadónak hála hamarosan nálunk is elérhetővé válik a musical regény adaptációja, amit Val Emmich írt együttműködve az eredeti írókkal. A Dear Evan Hansen egy mélyen személyes és aktuális musical az életről, és ahogyan azt éljük. Egy levél, amit nem kellett volna megnézni, egy hazugság, amit nem kellett volna mondani, egy élet, amiről soha nem álmodott. . Tarts bloggereinkkel a turnén, olvasd el az ajánlóinkat, és légy az a szerencsés olvasónk, aki a blogturné végén megnyeri a kötet egy példányát.

  • Rengeteg olyan musicalt ismerhetünk, amelyek a színpadon és a filmvásznon is nagy sikert arattak (függetlenül attól, hogy melyik készült előbb). A mostani játékunk is ezekhez a produkciókhoz kapcsolódnak. Minden állomáson találtok egy képet egy olyan musicalből, amelyet film változatban is megtekinthetnek a rajongók. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy mi a címe a műnek. (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    Nekünk: Csak tegyétek be a képet a játékhoz. (Választhattok más olyan musicalt is, ami filmen is látható, csak akkor cseréljétek ki a doksiban is a nevetek alatt szereplő képet. Köszönöm. ^^)

    a Rafflecopter giveaway

  • 10.03.: Csak olvass! (értékelés)
    10.05.: Sorok között (értékelés)
    10.07.: Csak olvass! (musical + dalok)
    10.09.: Deszy könyvajánlója (értékelés)
    10.11.: Hagyjatok! Olvasok! (borítómustra)


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading