Home Film és Sorozat kritika Filmkritika: Az emlékek őre (The Giver)

Filmkritika: Az emlékek őre (The Giver)

Az első általam olvasott disztópiák egyike volt Lois Lowry nagyszerű műve, Az emlékek őre. Egyszerűen imádtam, ahogy az egyszerűnek hitt gyerekkönyvből eljutunk egy komoly társadalmi problémákat feszegető, hihetetlenül jól felépített disztópikus világba.

az-emlekek-ore-01

Amikor kiderült, hogy elkészül a filmadaptáció nagyon örültem, mert ez a történet megérdemli a feldolgozást. Most, hogy másodjára is megnéztem a filmet szívesen vissza üzenném a pár évvel ezelőtti önmagamnak, hogy ne aggódjon, nem rontják el a filmesek.

Oké, tisztázzuk már az elején: ez egy szabad-elvű feldolgozás volt, sok mindent megváltoztattak a könyvhöz képest, de őszintén, ezen nem problémázom. Az üzenet és a mondanivaló átjött, és a pluszban behozott romantikus szál Jonas és Fiona között csak még erősebbé tette az üzenetet, miszerint az érzelmeket nem lehet kiírtani az emberből, és kontrollálni, befolyásolni sem egyszerű.

az-emlekek-ore-02

A látványvilág egészen elképesztő volt, látszik mennyit költöttek CGI-re és a speciális effektekre. Az égben lebegő város álomszép, a csúszdás jelenet is látványosra sikeredett, ahogy maga az üldözés is. Imádtam a film színeit, és tök jó ötlet volt, hogy a szürkéről fokozatosan átváltunk színes képre, ahogy Jonas felfedezi a színeket és a körülötte lévő világot.

Azért hogy a történetről is ejtsek pár szót… A jövőben járunk, az emberiség száma megcsappant. A politikai vezetők döntöttek, száműzték a színeket a világból, és az életet oly mértékben irányítják, amit elképzelni sem lehet: ezt különböző bogyók beszedésével garantálják. Mindezt azért, hogy az emberiséget biztonságban tartsák, és megvédjék önmagától.

az-emlekek-ore-03

Az üzenet, a gondolatiság érzésem szerint gyönyörűen átjött a filmben. Adott a kérdés: mi a jobb? Egy minden által kontrollált világban élni egészségben és viszonylagos szeretetben, de mindenféle szabadság nélkül? Vagy az általunk ismert világ a jobb, ami tele van éhezéssel, fájdalommal, de emellett egy csomó jó dologgal is.

Igen, megértettem az Meryl Streep karakterét, hogy miért hozta meg ezeket a kemény döntéseket. Ő nem azt nézte, hogy az, ha valaki lecsúszik egy szánkón, az milyen jó érzés neki. Számára az volt a fontos, hogy ha van hó, akkor nehezebben lesz termés, és nehezebb a dombon felcipelni az élelmet, így mindkettőt eltüntette. Így jobb az élelemellátás, de nincs élmény. Valamit valamiért? Nem mondom, hogy egyetértek az Elöljáróval, de megértem, hogy mit miért tett. Végtére pedig ez a lényeg, ugye?

az-emlekek-ore-05

A film főhőse Jonas volt, egy tizenéves srác (a könyvben egy kisgyerek), akit Az emlékek őrének tanítanak ki. Neki mutatja meg Az őrző a múltat, az érzéseket, a színészeket, minden jót és rosszat, amit mi átélünk minden nap. Jonas ezt a tudást megkapva egyre nehezebben tér vissza a megszokott életébe, egyre több mindent kérdőjelez meg, és hamarosan döntésre jut.

Igen, a film néhol kiszámítható, de mindez nem von le semmit az élvezeti értékéből: pontosan megmutatja a karakterek által mindkét “fél” nézőpontját, bemutatja, hogy mi miért történik, a néző pedig eldöntheti, hogy az Elöljáró biztonságos politikáját, vagy Jonas szabad életre törekvő jogát érzi közelebb magához. Sok sikert annak, aki dönteni tud.

az-emlekek-ore-04

És amit még mindenképpen ki kell emelnem, az a színészi játék. Nem véletlen, hogy a főhőst játszó Brenton Thwaites már lassan A-listás hollywoodi sztárnak számít, itt is szuper alakítást nyújtott, nagyon kedveltem a játékát.

Az idősebb generáció, Meryl Streep, Jeff Bridges, Katie Holmes és Alexander Skarsgard tökéletesen visszaadta azt, amit a könyv alapján elvártam tőlük. Egyetlen szomorúságom, hogy Taylor Swift mennyire bénán oldotta meg Rosemary karakterét. Talán jobb is, hogy az éneklés mellett maradt. Akit még ki kell emelnem, az Cameron Monaghan. Különös volt most újra látni hat évadnyi Shameless után, de tetszett a váltás.

az-emlekek-ore-06

Értékelés: 10/10

Másodszor néztem meg, és még így is ugyanúgy élveztem, mint az első alkalommal. Bár minden filmmel így lenne az ember! Köszönöm az élményt, jól szórakoztam.

Kinek ajánlom megtekintésre? Mindenkinek! Szerintem ez egy igényesen elkészített film, ami nem csak szórakoztat, hanem el is gondolkodtat. Kell ennél több?