Home Könyvkritika Könyvkritika: Christina Lauren – Autoboyography: Egy fiús könyv

Könyvkritika: Christina Lauren – Autoboyography: Egy fiús könyv

Hadd áruljak el egy kulisszatitkot: 2017 októberében én ajánlottam ezt a regényt a Könyvmolyképző Kiadó vezetőjének a figyelmébe, mert úgy éreztem, nagyon jó helye lenne a Vörös Pöttyösök között. Hihetetlenül örülök, hogy két évvel később már megjelenhetett a regény, hiszen ez egy 5 csillagos történet, sőt, egy olyan könyv, ami szó szerint jobbá tette a világot. (Erre később kitérek).

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

A történet főszereplője a tizennyolc éves Tanner, aki a gimi utolsó évére Kaliforniában Utah államba költözik egy olyan kisvárosba, ahol szinte mindenki mormon. Az addig nyíltan biszexuális srác anyja tanácsára bezárkózik, és nem árulja el senkinek, hogy a fiúkat is szereti. A legjobb barátnője bíztatására jelentkezik a suliban egy írós tanfolyamra, és ott zúg bele a tizenkilenc éves Sebastianba, aki segéd mentorként dolgozik a programban. Sebastian viszont egy köztiszteletben álló mormon, akinek az apja ráadásul egyházi vezető…

Általában ha szóba kerül az egyház és a melegség kapcsolata, az érdeklődési köröm automatikusan csökken egy keveset. Ateistaként kicsit nehéz ilyenkor beleélni magam a történetbe, de itt annyira szépen és érthetően átjöttek Sebastian dilemmái és félelmei, hogy tényleg megértettem miért olyan nehéz neki felvállalnia, hogy meleg.

Az írópáros a köszönetnyilvánításban leírta, hogy a kötetet megtörtént esetek ihlették, a mormon közösségben ugyanis szó szerint kiveti magából a család azt, aki meleg, mintha megszűnne az illető a fiúk, vagy a lányuk lenni. Tanner édesanyja is ebben a városban nőtt fel mormon családban, a nővére leszbikus és kitagadta a családja, így Tanner a nagynénje példáján is látta mekkora szenvedés az, ha a vallás miatt a család elfordul tőled. Mindezzel pedig Sebastian is tisztában van, és így teljesen érthető a fiú dilemmája.

Mégis, mit tenne az ember Sebastian helyében? Vállalja azt, aki, és kockáztassa, hogy elveszítse a szeretteit? Mit tegyen egy olyan fiú, aki egész életében azt hallgatta, hogy melegnek lenni bűn, és Isten szemében nem kívánatos… Márpedig Sebastian őszinte hívő, számára Isten megnyugvást jelent. Számomra még ateistaként is nagyon erősen átjött az, hogy miért is olyan nehéz a fiúk számára a happy end, és mekkora áldozatokat kell mindkettejüknek meghozni ahhoz, hogy eljuthassanak a végig.

Persze Tanner nézőpontja is erősen megjelenik, hiszen a másik oldalon sem egyszerű lenni, amikor tudod, hogy adott a szerelem, de olyan akadályok állnak közétek, ami legyőzhetetlennek tűnik… A romantikus kapcsolatot, a nehézségeket, a beszélgetéseket, a fiúk közti erős kémiát, és eleve az írós feelinget nagyon imádtam a kötetben. A srácok tényleg olyan páros voltak, akikért az első perctől az utolsóig drukkoltam, mert ordított róluk az, hogy nekik együtt kell lenniük.

Persze sok más érdekesség is volt a könyvben, például nagyon szépen foglalkoztak Tanner biszexualitásával – és annak rejtegetésével. Tanner édesanyja ugyanis Kaliforniában nagyon elfogadó volt, és a zárt ajtók között is tényleg mindenben a fia mellett áll, de végül csak kényszeríti a nyitott fiát, hogy hanyagolja a coming outot. Oké, Tanner érdekében történik mindez, hogy ne bántsák őt a mormonok, de ezt a döntést végső soron a srácnak kéne meghoznia, nem? Olyan sokat gondolkodtam ezen, annyi ponton védhető és támadható az anya döntése, ami számomra azt is jelenti, hogy emberi karakterekkel dolgozott az írónő, akik hoznak hibás döntéseket – és ezt minden könyvben szeretem.

Tanner és a legjobb barátnője, Aututmn kapcsolata is nagyon érdekes volt, hiszen a lány nyilvánvalóan szerelmes Tannerbe. (Már az elejétől egyértelmű) Volt pár meghökkentő szál ebben a barátságban, de alapvetően én azt mondom, minden érthetően lett átadva, és nagyon szerettem a párost. Ami a biszexualitást illeti, az írópáros nagyon szép gondolatokat adott át ezügyben is, de ez igaz minden másra, legyen szó szerelemről, vallásról vagy éppen az életről.

Az értékelés elején azt írtam, ez a könyv jobb hellyé tette a világot. Ez tényleg így van. A fordító Nagy Boldizsár fordítói megjegyzéséből ugyanis nagyon klassz dolog derült ki. (Tényleg, a fordítás baromi jó lett, Boldizsár ismét kitett magáért). Na de az infó:

A regény amerikai megjelenése után nem sokkal, 2019. április 4-én az Utolsó Napok Szentjeinek Jézus Krisztus Egyháza hivatalos bejelentést tett arról, hogy ezentúl nem tekinti hittagadásnak a homoszexualitást, valamint az azonos neműek házasságát, és az egyház a továbbiakban megkereszteli az azonos nemű párokat és az általuk nevelt gyerekeket is. Egyúttal törölték az egyház tanai közül, hogy a homoszexuális viselkedés és kapcsolat bűn.

Értékelés: 10/10

Ez a könyv egyszerűen imádnivaló. A szereplői nagyon emberiek, a romantikus szál és a srácok közti kémia mindent visz, a vallás és a melegség kapcsolatát pedig fájóan hitelesen mutatja be. Az idei évem egyik legnagyobb kedvence lett ez a regény.

Hogy tetszik a borító? Csodálatosan gyönyörű! Ráadásul olyan jól reflektál a történetre is, hiszen Tanner egy LMBT regényt ír az írókurzusra.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha csak egy kicsit is nyitottnak érzed magad és nem riaszt el, ha ezúttal két fiú boldogságáért drukkolhatsz, akkor semmiképpen se hagyd ki ezt a kincset!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be kedvezményesen a kiadótól! *

AUTOBOYOGRAPHY – BLOGTURNÉ

 • Már megjelent Christina Lauren gyönyörű kötete, az Autoboyography, amiben két srác szerelmének az elképesztően szép történetéről olvashatunk. A kötetről a Blogturné Klub bloggerei mesélnek.

 • A történetben nagy szerepet zajlik az írás, hiszen Tanner egy írós szemináriumon vesz részt a gimiben, ahol az oktatója a tavaly végzett Sebastian, aki már kapott egy könyvszerződést – tizennyolc évesen!

  A könyv is bizonyítja, a tehetség kortalan, így olyan írók debütáló regényeinek a fülszövegeiből találtok részleteket, akik nagyon fiatalon publikáltak először. A feladatotok, hogy felismerjétek az írót, és beírjátok az író nevét a rafflecopter doboz megfelelő sorába. A helyes megfejtők között a könyv 3 példányát sorsoljuk ki.

  Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!

  Bogi félénk gimnazista, Gergő pedig igazi vagány, aki több lányt bolondított már magába, mint amennyit meg tudna számolni. De mikor a szülők baráti nyaralása egy fedél alá kényszeríti őket, Bogi meglátja a kemény külső mögött az érzékeny művészt, aki a színpadra lépve álomszerű játékával önti dallamokba a benne lakozó fájdalmat.
  Vajon lehet szerelem ennyire különböző emberek között?
  Gergő különleges ajánlatot kap, és Boginak döntenie kell.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 12.07. – Sorok Között értékelés
  12.08. – Csak olvass!
  12.10. – Veronika’s Reader Feeder
  12.12. – Booktastic Boglinc
  12.14. – Deszy Könyvajánlója
  12.16. – Hagyjatok! Olvasok! blog
  12.18. – Angelika blogja
  12.20. – Sorok Között extra állomás