Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Marie Lu – Legenda

Már évek óta szemezek a könyvvel, de valamiért sosem jutottam el odáig, hogy el is olvassam. Most végre megtettem, és már tökéletesen megértem miért szereti a legtöbb ismerősöm a Legendát. Marie Lu sorozatának első kötete rettentő mód olvastatja magát, az utolsó száz oldalt egy ültő helyemben olvastam el. Bár egy kicsit klisés a sztori, és sok közhellyel él, mégis szerethető az egész, és Marie Lu jól is él ezekkel a klisékkel. Azt pedig már most elmondhatom, a folytatások elolvasására biztosan nem fogok éveket várni.

legenda

Egy disztópikus Amerikában járunk. Az unió már a múlté, a Kolóniák és az Amerikai Köztársaság évek óta harcban áll. A múltat megmásították, a lakóknak fogalma sincs, hogy az Amerikai Egyesült Államok valaha is létezett. A Köztársaság legkeresettebb bűnözője a tizenöt éves Day, akinek a családja megfertőződött a ragálytól, a súlyos betegségtől. June a Köztársaság üdvöskéje, gazdag családból származó eszes lány, fényes jövő vár rá. Ám amikor a bátyját megölik bosszút fogad. Az első számú gyanúsított Day.

A legnagyobb problémám a kötettel az érzelmek hiányával volt. Mindkét főhős számára rettentő fontos a család, a bosszú, vagy a segíteni vágyás motiválja a tetteiket. Mégsem éreztem azt, hogy érzelmileg jól lefestette volna az írónő a szeretett családtagok halála iránt érzett gyászt, és tegyük hozzá, a főhősök közti szerelmi románc is túlságosan gyorsan és hiteltelenül alakult ki, és a belső tulajdonságok helyett inkább egymás külsejét dicsőítették. Tehát érzelmi szinten valami nem működött, ez picit levont a mű élvezeti értékéből.

Ahogy én elképzeltem: June | A fotón: Malese Jow
Ahogy én elképzeltem: June | A fotón: Malese Jow

Azért voltak olyan dolgok érzelmi szinten, amik működtek. Konkrétan June és Metias kapcsolatát imádtam, szó szerint vérzett a szívem a lány bátyjáért, annyira sajnáltam, hogy meg kellett halnia. Day visszaemlékezéseit is nagyon szerettem, jó volt, hogy kiderült milyen volt a múltja, és miért is olyan fontos számára a család. Day és Tess közös jeleneteit is megfogtak, a kislány nagyon erős és bátor, igazi badass, látszik Day jótékony nevelése. Szóval, alapvetően voltak olyan pontok az érzelmi ábrázolásnál, amik jól sikerültek.

Az viszont egyértelműen látszott, hogy a világ megteremtése és az akciók pontos, precíz leírása volt Marie Lu erőssége. Ezekben szinte verhetetlen, és egy jó disztópiához talán ezek a legfontosabb dolgok. Magam előtt láttam Los Angelest, a negyedeket, a luxus és a nyomor legkézenfekvőbb megnyilvánulásait. A harcok is pörögtek a szemem előtt, és igen, simán elhittem, hogy a főhőseink házak tetején ugrándoznak, és három méteres zuhanásokat élnek túl, és így tovább. Minden annyira hitelesnek tűnt, az akció ezerrel pörgött. A világ felépítése, a korrupció, a szegények és gazdagok helyzete is nagyon hiteles volt.

Azért tény, hogy akadtak klisésnek számító megoldások a műben, mint például a rendszer romlottsága, és azt hiszem nem árulok el nagy spoilert ha elmondom, a regény is úgy ér véget, hogy a főhőseinknek kellene megmentenie az országot, mert bajok vannak. Természetesen ismét tizenévesek kezében van a felelősség, de June és Day nem hétköznapi tizenöt évesek. Tetszett, hogy rettentő okosak és nagyon jó megfigyelők, emellett erősek és tegyük hozzá, bátrak is. A lehető legjobb tulajdonságokkal ruházta fel őket a szerző, és ezek láttán nem is tudom létezhet-e jobb duó, akire rábíznám a mentő akciókat. Arra pedig nagyon kíváncsi vagyok, hogy mi a helyzet a Kolóniáknál, vajon ott is ennyire gázos-e a helyzet.

Ahogy én elképzeltem: Day | A fotón: Jamie Campbell Bower
Ahogy én elképzeltem: Day | A fotón: Jamie Campbell Bower

Értékelés: 9/10

Butaság volt ilyen sokat várni, hogy elolvassam a regényt. Jól felépített, izgalmas (akció)jelenetekkel tarkított, a világ felépítése egyszerűen pazar, ahogy a szereplők is szerethetőek. De ami talán a legjobb, hogy durván olvastatja magát. Alig várom már, hogy a folytatást is a kezembe vehessem. Már tudom is mit kérek karácsonyra 🙂

Hogy tetszik a borító? Figyelemfelkeltő és különleges, és köszönöm, hogy nem fekete a háttér, ezzel a szürkés megoldással az igazi.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! A Legenda tényleg olyan jó, mint a híre. Érdemes esélyt adni fiúknak és lányoknak egyaránt.

MARIE LU – LEGENDA – BLOGTURNÉ

legenda

BLOGTURNÉ EXTRA – KÖNYVTRAILER

A regényhez készült egy fantasztikus trailer, ami nagyvonalakban a sztorit is bemutatja. Szeretem az ilyen nagyszabású projekteket. Egyértelműen látszik mennyi pénzt öltek bele a videóba, ami fantasztikusra sikeredett. Nézzétek meg, érdemes!


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading