Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Brigid Kemmerer – A szikra

brigid-kemmerer-spark-szikraAz Elementálok sorozat első része, a Storm – Vihar nem volt rossz, de hiányzott belőle az a kicsike plusz, ami miatt igazán kiválónak nevezhetném. Éppen emiatt kicsit félve vágtam neki a folytatásnak, de annyira bíztam benne, hogy kiderül, Kemmerer ezúttal odacsap keményen, és nem lesz mit kritizálni a könyvben. Nos, ez így is lett. A Spark – Szikra tökéletes. De tényleg, egy olyan pontja sincs, ami ne tetszett volna!

A könyv főszereplője ezúttal az ikrek egyike, Gabriel Merrick lett, aki ugye a tűz erejét birtokolja. Már a Storm – Viharban is szimpatikus volt a srác, de nem hittem volna, hogy egy saját nézőpontú regényben, hosszútávon is ennyire jól tud működni a karakter. Így, a könyv végére eljutottunk arra a pontra, hogy a harmadik részben már hiányolni fogom Gabrielt, mint narrátort.

Most tehát Gabriel életébe nyerhettünk betekintést, és abba a kemény harcba, ami a fiú lelkében dúl, hogy kezelni tudja különös képességét, a tűz irányítását, ami sokkal nehezebben megy neki, mint Chrisnek a vízzel bánni. A kötet amúgy ott folytatódik, ahol az első rész véget ért, tehát a béke a Merrick-fivérek és Becca apja közt egyelőre él, majd eldől, hogy ez meddig lesz így.

Ahogy én elképzeltem: Gabriel Merrick | A fotón: Dylan O'Brien
Ahogy én elképzeltem: Gabriel Merrick | A fotón: Dylan O’Brien

 

A regény másik főszereplője Layne volt, egy eminens, láthatatlan diáklány, akit megannyi tragédia ért a múltjában, amiket máig képtelen feldolgozni. Nagyon szerettem a lány családi háttérszálát, a siket öccs behozatala pedig a lehető legjobb dolog volt, ami a regényben történt. Nagyon szimpatikus volt a srác, a Gabriellel közös kosaras jeleneteket imádtam, de Layne apját is hamar megszerettem. Meg úgy eleve Layne egy bitang erős karakter, akivel nem lehet nem szimpatizálni. Nekem legalábbis nem ment, és gyanítom ezzel más is így lesz.

Most valahogy jóval nagyobb szerepet kapott a szerelem a kötetben, és nagy meglepetésemre ez tetszett a legjobban. Ütős volt együtt Layne és Gabriel párosa, végig tudtam nekik drukkolni, és tetszett az, amit kihoztak a másikból. Persze, a természetfeletti rész, és Gabriel folyamatos harca a tűz kezelésével is ütős volt, de most valahogy jobban rákattantam a szerelmi részre, amivel még saját magamat is megleptem.

A mellékszereplők közül Layne öccse volt a legnagyobb arc, és tényleg nagy pacsit küldök az írónőnek, amiért foglalkozott a siketek helyzetével, mert tényleg ritkán kerül szóba könyvekben és mozgóképen is, ezen pedig ideje lenne változtatni. A Merrick tesók is odacsaptak, Michael különösen, nagyon izgalmas karakter, és szerettem azt, ahogyan Gabriel gondolatai folyamatosan változnak a tesójáról. Az pedig, ahogy még gondolatban sem mondja ki a jót, amit gondol, de mégis érzékelteti mindezt az írónő, egyszerűen zseniális. Ahogy az egész könyv az!

 

Ahogy én elképzeltem: Layne | A fotón: Alexis Bledel
Ahogy én elképzeltem: Layne | A fotón: Alexis Bledel

Értékelés: 10/10

Kérem szépen, a Spark – Szikra a maga nemében, és a saját műfajában hibátlan. Foglalkozik komoly társadalmi problémákkal (iskolai kirekesztés), felhívja a figyelmet a fogyatékkal élők nehézségeire, emellett szóba kerülnek a családi nehézségek, az iskolán belüli erőszak és mindezt becsomagolja egy természetfelettivel megbolondított romantikus történetbe. Hát lehet ezt nem szeretni?

Kinek ajánlom elolvasásra? Most mondjam megint azt, hogy mindenkinek? Megtettem 🙂 Felhívnám azok figyelmét, akik az első rész után letették a sorozatot, térjenek vissza, Gabriel kötete igazán kiváló, megérdemli a figyelmet.

BLOGTURNÉ EXTRA – KÖNYVTRAILER

BRIGID KEMMERER – A SZIKRA – BLOGTURNÉ

szikra-blogturne