Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Soós Tibor – Árnyékból a fényre

Szerencsére az utóbbi időszakban egyre több olyan könyv jelenik meg, amikben olyan nőkre hívják fel a figyelmet, akik sok mindent letettek az asztalra, és akik jobb hellyé tették a földünket. Úgy érzem az eddig általam elolvasott hasonló könyvek közül Soós Tiboré tetszett a legjobban.

Kezdetben nem mehetünk el amellett, hogy mennyire igényes munkát végzett magával a könyvvel a kiadó. A lapok minőségiek, a könyv illata valami elképesztő. Tök jól olvasható az egész, és a tördelést is nagyon szerettem, mert jónak érzem a kép és szöveg elhelyezést. Persze itt-ott éreztem, hogy örülnék több képnek, leginkább a mai hősök közül, de nyilván azt tudta használni a kiadó, ami elérhető volt. Mindent egybevéve nagyon kellemes lapozgatni a könyvet és könnyedén olvasható.

Kifejezetten tetszett az is, hogy kiemeltek egy-egy idézetet arról, akiről éppen meséltek, és ezt tök jól helyezték el a könyvben. A másik jó megoldásnak a leírás végén található „spin-off” történetet éreztem, ami vagy az adott személyről mesél el egy érdekességet, vagy csak segít, hogy lássuk a teljesebb képet, és például az adott korról mond el egy olyan információt, ami alapján a hősünket tetteit is egyszerűbb jól beazonosítani.

A szép csomagolás önmagában viszont még messze nem elég. Az eddigi ilyen könyveknél sokszor azt éreztem, hogy rövidek, azaz kevés időt szán egy-egy személy bemutatására. Na itt ilyen gond nem volt, átlagosan három-négy oldal jutott mindenkire (plusz 2 oldal képpel és alapinfókkal), így olvasás után sem volt hiányérzetem, nem éreztem azt, hogy a könyv csak felkeltette volna az érdeklődésem egy hétköznapi hős iránt. Ténylegesen úgy éreztem, hogy minden fontos infót megtudtam, és persze, olvasnék még többet, de nincs bennem az, hogy kimaradtak az infók.

Különösen örültem annak is, hogy az író nem viselt „rózsaszín szemüveget” írás közben, hanem tényleg őszintén, és a tényeknek megfelelően mutatta be az alanyt. Például Evitánál nem hallgatta el, hogy abból a pénzből, amit jótékonyságra szedtek össze, svájci bankszámlára is kimenekített magának. India Gandhinál is ki lett mondva, hogy arra kényszerített másfél millió indiait, hogy streilizálja magát…

Azáltal, hogy nem hallgatta el a nők megkérdőjelezhető tetteit, csak még hitelesebben jött át az adott nők élete és a munkássága. Mert semmi sem fekete vagy fehér. Maradjunk például Evitánál: igen, lopott abból a pénzből, amit a szegényeknek kellett volna adnia, viszont rengeteg szegényt segített, és neki köszönhető az is, hogy Argentínában szavazati jogot kaptak a nők. Most akkor Evita szent volt, vagy egy bűnöző?

Soós Tibor nem hozott értékítéletet egy nőről sem – és ez kifejezetten élvezhetővé tette a könyvet. Azzal, hogy leírta a nők életének a fénypontjait és a „rossz cselekedetiket” is, adott nekünk egy képet az adott nőről, miközben az üzenet tulajdonképpen nyilvánvaló volt. (Az eddig általam olvasott hasonló könyveknél ez volt az egyik gondom, hogy csak a jó tettekre koncentráltak).

És kikről olvashatunk a könyvben? A válogatás nagyon színes, és a teljes történelemből merít, például a világ első „First Lady”-jével, Aszpáziával nyitunk. Királynék (Gizella), politikusok (Angela Merkel), sportolók (Egerszegi Krisztina), aktivisták (Greta Thunberg), First Lady-k (Michelle Obama), divat-guruk (Anna Winour), tudósok (Jane Goodall) és orvosok (Hugonnai Vilma) is helyet kapnak a kötetben, tehát színes a válogatás, nem is kicsit.

Összesen 22 különleges nő került be a kötetbe. Volt köztük olyan, akiről már olvastam korábban, akit ismertem, de akadtak teljesen új arcok, és új megvilágítás is. Gizella magyar királynéről például teljesen más köntösben tanultam annak idején történelem órán, és inkább István érdemeit emelték ki…

Értékelés: 10/10

Engem teljesen magával ragadott a könyv. A témája miatt sejtettem, hogy szeretni fogom, de nem gondoltam, hogy ennyire. Soós Tibor érdekesen, hitelesen és részrehajlás nélkül mutatta meg a 22 különleges nő életét, akik bebizonyították, hogy át lehet törni az üvegplafont. Kívánom, hogy minél több nő lépjen a nyomdokukba! #GirlPower

Hogy tetszik a borító? Imádom! Ötletes, figyelemfelkeltő, egyszerűen jó ránézni. Igazából a könyv is ilyen, öröm forgatni, annyira igényes.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha érdekelnek a különleges női sorsok, mindenképpen. Akkor is, ha szeretnél felfedezni, vagy új oldaláról megismerni egy (történelmi) személyiséget.