Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Marni Bates – Segítség, Youtube-sztár lettem

segitseg-youtube-sztar-lettemNos, erre a könyvre a legjobb jelző az, hogy „cuki”. Komolyan, ez a regény annyira cuki, hogy aki belekezd, nagy valószínűséggel hamar a végére ér. És nem (csak) azért, mert nem olyan hosszú, hanem mert annyira jó a szerző stílusa, olyan humoros az egész, hogy a lendület visz előre.

Nem olyan egyszerű ám felállni a Segítség, Youtube-sztár lettem mellől, maximum akkor, ha az ember viszi magával a könyvet – és olvassa is közben – bárhová is menjen éppen. Ami engem illet, én sem tudtam abbahagyni, egy fél nap alatt ki is végeztem. Imádtam a szereplőket, a felvázolt szituációt és egyben dicsértem magamban a szerző tehetségét is. Erőteljes hanggal és lehengerlő stílussal operált, emellett pedig üzenetet is közvetített az olvasó felé: fogadd el önmagad, ne hagyd, hogy befolyásoljanak a társadalmi benyomások és törj ki a csigaházadból. Mert megéri. Én legalábbis ezeket az üzeneteket hámoztam ki az egészből, de biztos vagyok abban, hogy sokkal több is volt benne, amiket nem feltétlenül vettem észre.

Ahogy én elképzeltem: Mackenzie | A fotón: Anne Hathaway
Ahogy én elképzeltem: Mackenzie | A fotón: Anne Hathaway

A címből adódóan azt hiszem ki is lehet találni, hogy miről szól a könyv. Hősnőnk, Mackenzie egy népszerűtlen, tizenhét éves lány, aki sokszor van zavarban, és emiatt vagy összefüggéstelenül (ám cukin) beszélget, vagy eltaknyol. Egy utóbbi esetét valamely iskolatársa nem csak felveszi telefonnal, hanem fel is tolja Youtube-ra, ami aztán Ashton Kutcher twitteres megosztása után olyannyira népszerű lesz, hogy még egy menő rock zenekar is abból készít művészinek szánt videoklipet. Mackenzie addig megszokott élete egy csapásra felborul, a média állandó zaklatása mellett fel kell fedeznie, hogy ki is ő igazán, min kell változtatnia ahhoz, hogy olyan életet élhessen, amilyet szeretne, és persze azt sem ártana megtudnia, kedveli-e az a srác, akibe igazán szerelmes.

A sztori alapján talán tucatnak tűnik a Segítség, Youtube-sztár lettem, és ez valahol talán igaz is. Mármint, stílusában és történetében kábé ugyanaz, mint A neveletlen hercegnő naplója, csak mai viszonyokhoz szabva. Ezzel pedig úgy érzem nincs is semmi baj, bár az utalás, miszerint Mackenzie úgy néz ki, mint Anne Hathaway A neveletlen hercegnő forgatásán, nagyon nem kellett volna. (Értem én, megihlette Meg Cabot műve, de azért ne toljuk mindezt az olvasó képébe). Szóval, a hercegnő-hatás nagyon érződött, és gondolkodtam is egy ideig azon, hogy ez zavarjon-e engem. De aztán tényleg úgy voltam vele, hogy mit bánom én, amíg ennyire jó és cuki az egész, addig letojom, hogy dramaturgiai elemeiben (pláne a szerelmi részeket illetően) totálisan megegyezik Meg Cabot klasszikusával.

A karaktereket amúgy tényleg nagyon csíptem. Mostanában egy rakat tökéletesnek ábrázolt férfi főhős szalad velem szembe a könyvek lapjain, de már rég találkoztam Loganhez hasonlóval. Mármint, a srác annyira pasisan viselkedett, gondolok itt a sértődéseire, arra, amikor a férfiúi büszkesége miatt dobta volna azt, amire vágyik. Tetszettek a bujtatott beszólásai, a kétértelmű megjegyzései. Imádtam, hogy ennyire jól meg tudta fogni a szerző a karaktert. és valahogy több lett Logan Beckettből, mint egy szokásos könyves álom pasi. Gondolok itt arra, hogy az „álom” jelző le is kerülhet róla, mert ő igazából csak egy hétköznapi, helyes srác, aki problémákkal küzd, amiket igyekszik legyűrni. A jó tulajdonságai mellett pedig megvannak a hibái, de hát kinek nincsenek? Logan miatt nagyon megérte ez a könyv 🙂

Ahogy én elképzeltem: Logan | A fotón: Daniel Sharman
Ahogy én elképzeltem: Logan | A fotón: Daniel Sharman

A többi szereplő is szerethető volt, és nem tagadom, Corey volt a másik kedvencem. A regénybe épített meleg szál annyira kis cuki volt, noha rózsaszín ködben lebegett az egész, de nem is bánom. Igazából kellett most nekem ez a cukiság, amin sokszor felnevetek, és állandóan vigyorgásra késztet. De most tényleg, kellenek az ilyen szórakoztató kis könyvek, amikben azért akad üzenet is, de alapvetően szórakoztat. A Segítség, Youtube-sztár lettem pedig maximálisan ilyen volt. Amikor pedig felbukkant a könyvben Ellen DeGeneres, na ott vesztem el igazán. Amit még csíptem, hogy szóba került a társadalmi különbség is, mert ezt is olyan természetesen kezelték (szerintem). Az ilyet pedig csípem.

Értékelés: 9/10

Egy-egy apróbb hibáját eltekintve ez a könyv tökéletes volt számomra. Elszórakoztatott, mosolygásra késztetett, emellett el is gondolkodtam a karaktereken, elsősorban Mackenzien és Loganen. A legjobb dolog pedig az volt az egészben – a cukiságán túl – hogy sikerült egy teljesen lehetetlen helyzetben (Youtube-sztár lettem, jézusom!!!) olyan szereplőkkel dolgoznia a szerzőnek, akik két lábban a földön állnak. Ez pedig igenis menő!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! És ezt komolyan mondom. Nem kötném korhoz a regény elolvasását, mert szerintem olyan dolgok vannak benne, amik kortól függetlenül bejöhet bárkinek. A neveletlen hercegnő naplója olvasói persze előnyben (vagy éppen hátrányban?) vannak!

BLOGTURNÉ EXTRA – SEGÍTSÉG, YOUTUBE-SZTÁR LETTEM TRAILEREK

A Móra Könyvkiadó készített egy zseniális trailert a Segítség, Youtube-sztár lettem-hez, ami a regény egyik ikonikus jelenetét elevenítette meg.

Érdemes megnézni az első trailert, akárcsak a másodikat, amit Marni kiadója kreált! Jó szórakozást!

MARNI BATES BLOGTURNÉ – SEGÍTSÉG, YOUTUBE-SZTÁR LETTEM

marni-bates-blogturne