Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könykritika: Böszörményi Gyula – Leányrablás Budapesten

leanyrablas-budapestenGyerekek, én annyira szeretek pozitívan csalódni egy könyvben! Csak a fülszövegét elolvasva abszolút nem voltam meggyőzve arról, hogy ez engem érdekel. Nyomozás, 1900-as évek eleje hazai környezetben? Köszi, de nem! Mégis, mivel oly’ régóta szerettem volna Böszörményi Gyulától olvasni, esélyt adtam a könyvnek, és ó, milyen jól tettem! Zseniális volt az egész!

A történet tehát több, mint száz évvel ezelőtt játszódik, amikor még Osztrák-Magyar Monarchia volt. Hősnőnk, Hangay Mili azért érkezik a fővárosba, hogy megtalálja nővérét, Emmát, aki négy évvel ezelőtt tűnt el rejtélyes körülmények közt. Mili talpraesett fiatal lány, akit még a neves színművésznő, Jászai Mari is a szívébe zár. A lány váratlan segítséget kap, a rejtélyeket túlságosan kedvelő, ám meglehetősen mufurc Ámbróczy bárótól, ketten pedig megannyi közös kalandot élnek át.

Ahogy én elképzeltem: Hangay Mili | A fotón: Anne Hathaway
Ahogy én elképzeltem: Hangay Mili | A fotón: Anne Hathaway

Most, hogy összefoglaltam a történetet, még mindig úgy vagyok vele, hogy erre én nem figyelnék fel. Persze ez azért is van, mert alapvetően nem csípem a nyomozós cuccokat, vagyis, nagyon ritkán tudnak elkápráztatni. De itt sikerült nem is akárhogyan! A központi rejtély érdekes volt, a karakterek egyediek és szerethetőek, az indokok egyértelműek de talán nem is ez volt a lényeg…

Böszörményi Gyula tehetsége előtt fejet kell hajtanom. Hihetetlen az a pasi, amit ezzel a könyvvel lerakott az asztalra, egyszerűen páratlan. Olyan gyönyörű a szöveg, egy pillanatra sem fordult meg a fejemben, hogy ne lenne korhű. Ízes, szép szavakat használ, dallamos mondatokat, és olyan ékes szókinccsel van megáldva az író, amit egyszerűen öröm olvasni. A legszebb az egészben az, hogy a szépirodalmi szöveget sikerült szórakoztató formában tálalni, vagyis nem éreztem nehézkesnek az olvasást, de végig gyönyörködni tudtam a szövegben. Ezt olyan ritkán tapasztalom, és most igazán jól esett.

Az 1900-as évek eleje is remek döntésnek bizonyult. Öröm volt a régi Budapestről olvasni, a régi szokásokról, az utcanevekről, kitalálni, hogy ahol a karakterek járnak, az merre is van napjainkban. Emellett remek ízt adott a sztorinak a nemesi rang, az ebből fakadó kíváltságok bemutatása. Azt is szerettem, hogy egyszerű, hétköznapi emberek is bemutatásra kerültek, és az ő életükről is megtudhattam egyet s mást. Annyira korhűnek éreztem az egész regényt, valahogy olyan érzésem volt, mint Böszörményi kétszáz éves lenne, és a régi-régi emlékei alapján írta volna meg a művét 🙂

A karakteralkotás is Böszörményi nagy erőssége. Igazán odafigyelt a korra, így fő konfliktusként megkaptuk azt, hogy az amúgy jóravaló Ámbróczy báró lenézi a nőket, mert szerinte nem elég fifikásak. Sok ponton haragudtam rá emiatt, de aztán átgondoltam, és sajnos illett a korhoz a viselkedése, de ami még jobb, a személyiségfejlődése, hála a talpraesett Hangay Milinek, aki igenis bebizonyította, egy lány is lehet eszes, kitartó és erős! Kettejük szócsatái nagyon megszínesítették a könyvet, fel is sejlett előttem némi romantika lehetősége is, remélem a következő kötetben e-téren is történik valami.

Ahogy én elképzeltem: Ámbróczy báró | A fotón: Torrance Coombs
Ahogy én elképzeltem: Ámbróczy báró | A fotón: Torrance Coombs

A nyomozást általában akkor szeretem, ha értelmét érzem, ha van mögötte valamilyen személyes érzelem, ami miatt én is belevonódok, és a főhőssel együtt akarok az ügy végére járni. Mivel Mili a testvérét kereste, vele együtt izgultam végig a kötetet, és amikor kaptunk egy-egy Emma fejezetet kikacsintásnak, na azokat maximálisan élvezni tudtam. A nyomozós részek amúgy is érdekesek voltak, sokszor félre is vezetett az író, más történt, mint amire számítottam, és ez nagyon tetszett.

Értékelés: 10/10

A Leányrablás Budapesten az egyik legjobb regény, ami valaha a kezembe került, kedvencek közé is tettem a molyon! A leírás gyönyörű, a dramaturgiai ív egyszerű de nagyszerű, a karakterek jellemfejlődése (és eleve a személyiségük) megnyerő és látványos, a helyszínválasztás egyedi, a nyomozás pedig izgalmas. Ez egy tökéletes mű, Böszörményi Gyula nagyot alkotott!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ne engedjétek, hogy az esetleges előítéletek a múlt, vagy a nyomozós szál miatt elvegyék a kedvetek a könyv elolvasásától. Kortól és nemtől függetlenül mindenkinek bejöhet.

BLOGTURNÉ EXTRA – LEÁNYRABLÁS BUDAPESTEN BELEOLVASÓ

[pdf]http://konyvmolykepzo.hu/reszlet/ambrozy_reszlet.pdf[/pdf]

BÖSZÖRMÉNYI GYULA – LEÁNYRABLÁS BUDAPESTEN – BLOGTURNÉ

leanyrablas-budapesten-btk