Home Könyvkritika Könyvkritika: Ilsa Madden-Mills – Dirty English: Balhés Brit

Könyvkritika: Ilsa Madden-Mills – Dirty English: Balhés Brit

Azon kevesek közé tartozom, akik nem olvasták a Büszkeség és balítéletet, sőt, még egy adaptációját sem láttam, pedig van neki jócskán. Éppen ezért eleinte ezt az újragondolást sem akartam elolvasni, csak aztán a Blogturnés csoportunkban a Hagyjatok! Olvasok! bloggere annyira ajánlotta, hogy megadtam én is az esélyt. Végül nem szerettem bele a Balhés Britbe, de nem is utáltam a történetet.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

Na de hogy jön ide a Büszkeség és balítélet? Austen klasszikusáról rengeteget beszélnek a történetben, Deszy írta, hogy pár eleme fel is tűnik a könyvben, például a hősnőt is Elizabeth Bennettnek hívják, de számomra teljesen érthető volt az “eredeti” ismerete nélkül is. (Bár nyilván azoknak, akik szeretik Austen klasszikusát sokkal nagyobb élmény lesz a kötet)

És mi a története? Elizabeth egy kisvárosi lány, akivel a szalagavatóján szörnyűség történik. Ezután megfogadja, soha többé nem lesz szerelmes, és a pasikból is csak egyéjszakást akar. Ám az egyetemen megismeri Declant, a lehengerlően szexi brit srácot, aki minden, amit Elizabeth eddig elkerült. Túl jóképű. Túl népszerű. Ráadásul illegális bunyósként tevékenykedik. Ám egyre joban vonzza őt a srác, akiről hamar kiderül, hogy a szomszédja…

A könyv két nézőpontban volt elmesélve, így lehetőségünk nyílt arra is, hogy mindkét karaktert alaposan megismerjük. Rég olvastam már olyan könyvet, amiben egy lánynak szexuális erőszakot kellett elszenvednie a múltjában. Úgy éreztem a szerző nagyon jól végigvitte a témát, Elizabeth  félelmei, fájdalmai és szorongásai végig hitelesnek érződtek. Az ő helyében szerintem más is félt volna.

Nekem a szívem szakadt meg, hogy az a szörnyű este mennyi mindentől megfosztotta a lányt, gondolok itt például az ékszerkészítésre, mert iszonyú, ha egy trauma miatt évekig hozzá sem érsz ahhoz, ami egykor boldoggá tett. De jár ám a nagy taps Elizabethnek, hiszen iszonyúan erős volt a kötet során, szerettem őt, mint embert, az összes hibájával és gyengeségével együtt. A legjobb barátnője is tök érdekes volt, a barátsága Declan ikertestvérével pedig mindent vitt, azok a hülyülések, hű! Ami az anyját illeti, hát fel tudtam volna pofozni azt a nőt…

Declan és az ikertestvére tíz évesen, az édesanyjuk halála miatt kerültek Amerikába a rideg apjukhoz. Az írónő Declan esetében is nagyon szép jellemábrázolást végzett, például tök hitelesen átadta nekem azt, hogy miért is szeret bunyózni és miért olyan nehéz a kapcsolata az édesapjával. A gyászfeldolgozás témaköre is szépen átjött, mert igen, az anyukánk halála egy örök seb. A szitakötős megoldás és szimbolika nagyon tetszett.

Külön bejött ám, hogy Declan mennyire irodalomrajongó és kifejezetten okos, érzelmes srác, aki egyben veszélyes és lehengerlően szexi is. Tényleg olyanra gyúrta őt az írónő, hogy bárki bele tudjon szeretni. Meg is volt a kémia Declan és Elizabeth között, iszonyú erős jeleneteket kaptunk itt-ott, és az erotikus jelenetek is ütöttek, a verekedés utáni sikátoros kifejezetten arcpirító lett.

De akkor miért nem szerettem bele a könyvbe? A válasz egyszerű. Úgy éreztem, hiába jó mindkét karakter és az alaptörténet, az írónő sokszor nem tudott mit kezdeni a romantikus szállal. Kis apróságok miatt kerültek távol egymástól a karakterek, néhol erőltetett volt az egész, és fel sem fogtam, hogy öt oldallal ezelőtt Elizabeth még semmit sem akart, most meg rámászik Declanre, és nincs semmi magyarázat a pálfordulásról.

A történet dramaturgiai ívét kissé zavarosnak éreztem, hiába volt sok jó szereplője, láthatóan nem tudott mit kezdeni velük és emiatt nem tudott kellően ütni a végén lévő nagyjelenet sem, és Colby visszatérése sem lett akkora WTF, mint ami lehetett volna. Maga a történet pedig sok pontján egyszerűen “leült” és kissé unalmasnak érződött.

Értékelés: 7/10

A Balhés Brit alapvetően egy szerethető és remek főszereplőkkel megáldott történet, amiben azért ott a humor is. A fő témáját, a múltunk elengedését azért szépen végigviszi, de itt-ott kissé zavarosnak éreztem a romantikus szál felépítését.

Bár a Balhés Brit egy sorozat első része, de önállóan is olvasható, a második kötetben már Declan öccse, Dax a főhős, aminek kifejezetten örülök, mert iszonyúan bírtam a srácot ebben a kötetben, igazi Easton Royal-féle jelenettolvaj a srác.

Hogy tetszik a borító? Hát, szódával elmegy. Nekem kissé túl izmos  srác ebben a pózban, viszont imádom, hogy a srác fekete-fehér, a zászlós megoldás tök jó és a cím betűtípusa is baromi ütős.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a romantikus történeteket és/vagy a Büszkeség és balítéletet, akkor ennek a kötetnek is adj egy esélyt 🙂

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

DIRTY ENGLISH – BLOGTURNÉ

 • Mi történik, ha egy erőszakot nem kedvelő, háttérben meghúzódó srácokat és egyéjszakás kalandokat kergető, irányításmániás lánynak éppen egy nagymenő, illegális mérkőzéseken harcoló, tetovált srácon akad meg a szeme? Elizabeth Bennett tudja, hogy távol kellene tartania magát Declantől, de képtelen kikerülni a vonzáskörzetéből… Sőt, cseppet sem szégyenlős módon fel is ajánlkozik neki! Tartsatok bloggereinkkel, hogy megtudjátok, mit gondolnak a legújabb szexi Rubin Pöttyös regényről, és ne felejtsétek, hogy ha mázlitok van, megnyerhetitek a Könyvmolyképző kiadó által felajánlott három nyereménypéldány egyikét!

 • A kiadó Rubin Pöttyös könyvek sorozatában több olyan romantikus-erotikus regény is van, amiben az egyik főszereplő sportoló! Mivel bloggereink kifejezetten szeretik a Balhés ​Brithez hasonló történeteket, úgy döntöttünk, hogy ki kell találnotok, hogy az egyes állomásokon melyik RP regény borítójának a részletét láthatjátok. A kitalált könyvcímet pedig írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 13 – Hagyjatok! Olvasok!
  15 – Hagyjatok! Olvasok! (extra)
  17 – Sorok között (extra)
  19 – Deszy könyvajánlója
  21 – Sorok között
  23 – Dreamworld