Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: James Lecesne – Trevor

trevor-original
Az amerikai borító

Amint megtudtam, hogy a Trevor c. könyv megjelent a Tilos az Á Könyvek jóvoltából, rögtön tudtam, erre bizony én kíváncsi vagyok. Két óra alatt ki is olvastam ezt a cuki könyvecskét. Maga a történet volt olyan nyolcvan oldal, a többi plusz információ a Trevor projektről. Utóbbi amúgy zseniális. Annak idején egy rövidfilmmel kezdődött Trevor története, ami Oscar díjat nyert. Ezt követően jött létre a Trevor Project, ami az első nemzetközi, 0-24 órában hívható segélyvonal volt, ahol meleg, leszbikus, transzexuális vagy transzvesztita emberek hívásait várták, és azok sorra érkeztek is. Lenyűgöző, hogy egy ötlet milyen társadalmi problémákat képes kezelni. (Azt nem mondom, hogy megoldani. Ott még? nem tartunk.) Gondolok itt elsősorban arra, hogy a Trevor Project óta sorra nyíltak az országokban ezek a segély vonalak, ahol sok fiatal (és kevésbé fiatal) kaphat segítséget. Bravúros! A filmvászon és a színházak után Trevor története pedig könyv alakban is megérkezett.

A sztori főhőse a tizenhárom éves Trevor, aki kedves, vidám és jó humorú srác. A családjával viszonylag jól kijön, vannak barátai is. A legnagyobb kedvence Lady Gaga, és szeretne az énekesnőnek öltözni Halloweenkor. Ám mindez nem tetszik a környezetének, ráadásul Trevor egyre inkább azt tapasztalja, hogy igyekeznek őt beskatulyázni, és ráhúzni egy olyan szerepet, amit talán nem is akar a magáénak. A történetben nincsen szó szerint kimondva az, hogy Trevor meleg lenne. Ő is inkább úgy utal magára, miszerint ő „csak Trevor”, aki keresi a valódi önmagát. Pont úgy, ahogy minden tizenhárom éves teszi, csak neki egy cseppet másabb (de nem feltétlenül nehezebb), hiszen olyan érzésekkel is szembe kell néznie, amivel nem tud megbírkózni. Mint a nagyon jó fej, és igazán helyes srác, Pinky, aki megnyílik neki, akivel őszintén összebarátkozhat, hogy aztán elinduljon az a lavina, ami majdnem maga alá temeti őt is.

Mivel nagyon rövid a könyv (egy kisregény tulajdonképpen), ezért nehéz volt száz százalékosan beleélnem magam a történetbe, és eleve átéreznem Trevor fájdalmát, boldogságát és minden egyes érzelmet, ami átfutott a srácon. Örültem volna, ha kapunk még olyan plusz húsz-harminc oldalt, hogy minden száz százalékosan átjöhessen. Ettől függetlenül így is egy jól felépített, és a maga nemében hiteles sztoriról beszélünk, ami akár pont ebben a formában is megtörténhetett volna a valóságban is. Attól tartok nap, mint nap vannak hasonló esetek még napjainkban is. Sőt, sokkal inkább mostanság, amikor a közösségi média befolyásoló ereje ekkora fájdalmat képes okozni a tiniknek. Szörnyű volt látni miken megy keresztül Trevor, és mennyire maga alá tudja temetni a lavina azt a jóravaló srácot.

Ő itt Tyler Oakley, akin segített a Trevor Project. Ismerd meg a történetét.
Ő itt Tyler Oakley, akin segített a Trevor Project. Ismerd meg a történetét.

Felnőtt fejjel olvasva a kisregényt elgondolkodtam azon is, mit tehetnénk mi, felnőttek azért, hogy az ilyen eseteket megakadályozzuk. Egyáltalán kordában lehet tartani a közösségi médiát? Megóvhatjuk valahogy ezeket a gyerekeket? Próbáltam magam beleélni Trevor szüleinek a helyzetébe. Nem lehetett nekik sem egyszerű. Egy szülő sem szán a kelleténél nehezebb életet a gyermekének. A coming out történeteknél mindig csak arra gondolunk, milyen nehéz előbújni annak, aki „más”, de az kevésbé kerül előtérbe mit érez ilyenkor a szülő. Most nagyon elgondolkodtam azon, milyen lehetett ez az egész Trevor szüleinek. Bár nem kaptak olyan nagy teret, de úgy érzem a vége felé már jól kezelték a helyzetet. Ami az iskolát illeti, a tanároktól kicsit professzionálisabb helyzetfelmérést vártam volna el, de az empátia, amivel a végén kezelték az ügyet, igazán szívet melengető volt. Szerettem még látni Trevor kortársainak a reakcióit is. Vagyis, a „szerettem” az egy kicsit túlzás, de nagyon reálisnak éreztem azt is. Leginkább Pinky volt az, akiről jó lett volna többet megtudni. Azt is, ő mit érez, szégyelli-e magát, és úgy egyáltalán, mennyire felelős a történtekért.

Értékelés: 8/10
Az apróbb hibái ellenére ez egy jó kis könyv, amit kortól függetlenül mindenkinek szívesen a kezébe adnék. Leginkább azért, mert olyan jókat lehet gondolkodni rajta, másrészről pedig igazán jó a története. Ami pedig a legfájóbb, hogy hiteles. Sok tini – és felnőtt -, él olyan nehéz helyzetben, mint Trevor. Jó dolog az, ha egy ilyen könyv rávilágít erre. Pláne ha ennyire reálisan teszi, mint ez.

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek. Ahogy feljebb is írtam, ez tényleg egy olyan olvasmány, ami kortól, nemtől, szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkiből kiválthat érzelmeket.

trevor-konyvSzerző: James Lecense
Kiadó: Tilos az Á Könyvek, 2014
Rendeld meg online 20% kedvezménnyel
Fülszöveg: Trevor egy vidám, jó humorú, tizenhárom éves fiú, de otthon és az iskolában különcként kezelik. Trevor művész szeretne lenni, mégpedig olyan, aki megváltoztatja a világot. De miért vesz föl csillogó Lady Gaga-jelmezt halloweenkor? Trevor szerint azért, mert jól néz ki, és amúgy is Lady Gaga a példaképe. A többieknek erről teljesen más a véleménye. Egy ideig a szülei és a barátai is megpróbálnak úgy tenni, mintha Trevor egy átlagos srác lenne. Hisz ez volna a legjobb, nem? Könnyebb elfogadni azt, aki olyan, mint te vagy én. Ha valaki nagyon más, akkor mindenki félrenéz, és reménykedik, hogy nem jól látja. De Trevor különleges, tehetséges és más, és ilyen is akar maradni. De meddig úszhat szemben az árral? A Trevor egy fordulatos, amerikai kisregény a kamaszkori útkeresésről, a másságról és az elfogadásról. Elfogadni magunkat és egymást nem a legegyszerűbb, de a legszebb feladat a világon.

Online megrendelés 20% kedvezménnyel