Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Slayer: Vadász – A Buffy, a vámpírok réme ismerete nélkül is élvezhető az új Vörös Pöttyös?

A napokban jelent meg itthon Kiersten White új regénye, a Slayer: Vadász, amire azért is vágytam nagyon, mert a Buffy, a vámpírok réme világában játszódik. Ugyan egy kultikus sorozatról van szó, de tudom, hogy nem látta mindenki, így sokatokban adott lehet a kérdés: olvasható így is a könyv?

A válasz egy határozott igen. White tényleg erősen gondolt azokra is, akiknek ismeretlen ez a világ, a figyelők rendszere, a démonok, a pokolszáj kifejezés, a vámpírok meghalása és még folytathatnám. A leírások során minden infóra fény derül, és emiatt én úgy érzem, hogy azok is bátran olvashatják, akik nem látták a sorozatot.

De persze nyilván akkor lesz a legnagyobb élvezet a könyv, ha láttad a sorozatot is, hiszen úgy jöhetsz rá minden apró utalásra. De mik is voltak ezek? Nos, mindenre nem emlékszem, de amire igen, azt most elárulom. A sorozat és a könyv kapcsán kicsit spoileresen folytatom, akkor olvass tovább, ha ez nem zavar. Ha nem olvasol tovább, semmi gond, a lényeg annyi, hogy olvasd el nyugodtan a könyvet, szerintem érteni fogsz mindent, és ha még nem láttad a sorozatot, pótold, mert szerintem a Buffy, a vámpírok réme minden idők legjobb sorozata. (Bár a CGI mai szemmel lehet nem lesz a legjobb, de a történetmesélés és karakterek terén még ma is modern és friss az egész)

Nina többször is említi Buffyt, sőt, az „álomtérben” még találkozik is vele. Ez az „álomtér” a sorozatban is nagy jelentőséget kapott, ugyanis Buffy is itt találkozott annak idején az első vadásszal, és így tudta elérni azt, hogy minden leendő vadász megkapja az erejét. Erre pedig szükség volt, mert a legősibb gonosz azokat a lányokat gyilkolta le, akik vadásszá válhattak volna, és az erejük nélkül nem tudtak harcolni ellene. Nina ezt ugyan nem említi a könyvben, de Buffy nem ok nélkül hágta át a világ rendjét.

Wesley Wyndam-Pryce is többször említve van a sorozatban, sőt, az ő rokonai, Wanda és Honora is fontos szereplői a könyvnek. Wesley volt Buffy figyelője, majd valóban egy Angel nevű vámpírnak dolgozott. Angelről tudni kell, hogy ő különleges vámpír, mert csak neki van lelke egy átok miatt. És amikor Nina arról beszél, hogy Buffy leszúrta a szerelmét, amikor kellett, az bizony Angel volt, hiszen amikor a férfi gonosszá vált, Buffy megtette, amit kellett, bármennyire is nehéz volt. Wesley egyébként ugyanolyan merev volt az elején, mint Wanda, aztán gyönyörű jellemfejlődést kaptunk tőle.

Szóba kerül Giles is, aki sajnos elhunyt. Ő volt Buffy figyelője hosszú éveken át. Csodálatos apa-lánya viszony alakult ki köztük, és Giles nélkül a világ sem létezhetne, amiben Nina él. Az, hogy Giles már nincs köztünk, igazából a sorozat összes rajongójának borzalmas hír, engem is eléggé letaglózott, amikor olvastam, mert annyira imádtam a pasit. RIP Giles 🙁

Van még egy közös szereplő, akit ugyan nem említ név szerint a könyv, de szerintem száz százalék, hogy róla van szó. Amikor Nina az álomtérben egy bulis, barna hajú lánnyal beszélget, az tutira Faith volt. Amikor Buffy egy rövid időre elhunyt, Faith is megkapta a vadász erőt, de Buffyval ellentétben sosem tudta kezelni, kvázi gonosszá is vált miatta, csak Angel segítségével sikerült megállítani.

Faith afféle fekete báránynak számított a sorozat alatt, csak az utolsó évadban sikerült úgy-ahogy elfeledtetnie a tetteit. Az, hogy kvázi a legrégebben életben lévő vadász a párkányon várja az új vadászokat, ha segítségre van szükségük, Faith pedig a tombolásban segít nekik, hogy kiengedjék a fáradt gőzt, egy olyan szintű Faith – Buffy együttműködés, ami a sorozat rajongói számára csodálatos ajándék. Nekem legalábbis az volt.

Nos, igazából ennyi lett volna, nagy Buffy fanként ennyi utalásra emlékszem, ami összekötötte a sorozatot és a könyvet. Ahogy látjátok, nem volt túl sok, White inkább a világot használta, különösen mert az, hogy Buffy elpusztította a varázst, a sorozatban már nem szerepelt, szegénykém azt hitte azzal, hogy mindenki vadász lett és a pokol száját felrobbantották, már végre élhet normális életet. Hát, nem teljesen jöt össze 🙁

Slayer – Vadász blogturné

  • Végre Magyarországon is megjelent a Buffy, a vámpírok réme világában játszódó Slayer – Vadász című regény. A blogturnén nem csak a történetet ismerhetitek meg, de extra állomásokra is számíthattok, a turné végén pedig egy szerencsés megnyerheti a könyv egy példányát.

  • Bár a Slayer – Vadász a Buffy, a vámpírok réme sorozat ismerete nélkül is élvezhető és érthető, de a tv-sorozat rajongói számára sok olyan utalás van, ami feldobhatja a napukat.

    Így a mostani játékunk során minden állomáson a tv-sorozat egy karaktréről találtok egy képet, a feladatotok pedig beírni a Rafflecopter doboz megfelelő sorába, hogy ki látható a képen.

    (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

    a Rafflecopter giveaway
    https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

  • 11.16. – Sorok Között értékelés
    11.19. – Sorok Között extra állomás
    11.21. – Dreamworld extra állomás
    11.23. – Utószó
    11.25. – Olvasónapló
    11.27. – Dreamworld értékelés

Könyvkritika: Kiersten White – Slayer: A vadász


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading