Könyvkritika: Maggie Stiefvater – A hollófiúk

Könyvkritika: Maggie Stiefvater – A hollófiúk

6
Oszd meg!

Rég találkoztam már ilyen regénnyel, ami tele volt jó ötletekkel és tetszetős megvalósításokkal, de végig unalmas maradt, lassan bontakozós, lassan haladós. Mindazonáltal megértem, hogy miért olyan sikeres. Mert a srácok, hát… 🙂 Annyian szeretik Maggie könyveit, de a Shivert nem tudtam végig olvasni, és A Hollófiúkból is elég volt ennyi. Azt hiszem el kell fogadnunk, minket Maggievel “nem teremtettek egymásnak“.

hollofiuk

A regény fülszövege:  Nem látó csak két okból pillanthat meg egy szellemet Szent Márk éjszakáján. Vagy te vagy a lény igaz szereleme… vagy te ölted meg őt. Blue Sargent minden évben ott áll látó anyja mellett, amikor a halálra várók elsétálnak előttük. Blue sosem látja őket: ebben az évben viszont egy fiú válik ki a sötétből, és megszólítja őt. A fiú, Gansey, az Aglionby nevű helyi magániskola jómódú tanulója. Blue egyszer megfogadta, hogy távol tartja magát az Aglionby diákjaitól. A Holló Fiúkként ismert banda csak bajt hozna rá. De Blue megmagyarázhatatlan vonzalmat érez Gansey iránt. A fiúnak egy küldetést kell teljesítenie, amelyben három másik Holló Fiú is érintett: Adam, az ösztöndíjas hallgató, a kiváltságosok mintapéldánya; Ronan, a zabolátlan lélek, akinek érzelmi skálája a haragtól a kétségbeesésig terjed, és Noah, a csendes szemlélő, aki sok dolgot észrevesz, de nagyon keveset beszél. Blue-t már egészen fiatalon figyelmeztették: ő okozza majd igaz szerelmének halálát. A lány nem hisz az igaz szerelemben, ezért soha nem is aggódott emiatt. De ahogy az élete egyre jobban összefonódik a Holló Fiúk furcsa és baljóslatú világával, már nem olyan biztos a dolgában.

hollofiuk-2

Négy dolog, ami tetszett A hollófiúkban:

1. A Hollúfiúk. Mármint, a srácok. Mind a négy főszereplő izgalmas egyéniség és jellem volt. Jó volt minél többet megtudni róluk, átélni, ahogy a szerző folyamatosan lerántja róluk a leplet. Ó, és a kedvencem természetesen Adam volt. Bármit is tett, annyira együtt tudtam érezni vele minden egyes pillanatban.

2. Bluet is üdvözlöm a vagány YA hősnők sorában. Beszólós, kiscsaj, akit nem tört meg az élet. Pacsi!

3. Tetszett, hogy egy elfeledett legendát állított a középpontba a szerző. Még a rejtély és a nyomozás is izgalmas volt.

4. Ahogy a könyv elején beszéltek a jóslásról, a képességről, a kiszámíthatatlan és megváltozhatatlan jövőről, na az bejött. Például a Blue-t sújtó jóslaton rengeteget agyaltam.

hollofiuk-1

Három dolog, ami kevésbé tetszett a könyvben

1. Az írónő stílusa egyszerűen nem nekem való. Nem éreztem azt, hogy nekem ezt olvasnom kéne, hogy nem bírom letenni a könyvet. Egyszerűen nem szippantott be.

2. Az egyes ponthoz kapcsolódóan rettentően lassúnak éreztem az egészet, és sok esetben túlírtnak. Lassan bontakozott ki minden, és a környezet leírások néhol a “majd elalszom A gyűrűk ura felett” emlékeket idézték bennem.

3. A cselekmény sok esetben kiszámítható és hiteltelen volt. Persze, megszokhattuk már, hogy a YA könyvekben a szülők szerepe csekély, de ez a lakunk a gyárban dolog és társai, jajksz.

hollofiuk-3

Értékelés: 6/10

Mindent egybevéve nem bánom, hogy elolvastam, és tény, hogy Maggie Stiefvater tehetséges szerző, de be kell látnom, hiába ír Young Adultot, a könyvei nem nekem szólnak.

Hogy tetszik a borító? Egyszerűen imádom! Gyönyörűen szép, különösen élőben. A könyvesboltban fogjátok meg, nézzétek meg, mert csodálatos.

Kinek ajánlom elolvasásra? Maggie és a Shiver rajongóinak mindenféleképpen! Szerintem a Young Adult kedvelőknek is érdemes lecsapni rá. A blogturnén a lányoknak jobban bejött, mint nekem, és hát, a molyon is 🙂

Maggie Stiefvater: A hollófiúk – Blogturné

raven12

Maggie Stiefvater: A hollófiúk – Blogturné Extra

A Hollófiúkhoz csodálatos rajzokkal teli könyvelőzetes készült. Érdemes megnézni 🙂

726 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok
726 <- Az összes oldalletöltés 2 <- A mai adatok

6 Hozzászólások

  1. Hmmm. A Shiver nekem sem tetszett, annyira más volt, mint amit vártam attól a történettől. Most ehhez sem kaptam kedvet 🙂

  2. Na, most nagyon meglepődtem, hogy nem tetszett neked. Nekem a Shiver is nagyon tetszett (meg az összes része), az volt az első könyv, amin sírtam, és ezt is nagyon szerettem, alig tudtam letenni. Bár én angolul olvastam, és ott nem vettem észre, hogy túlírt lenne, de a kocsik leírására nem tudtam annyira odafigyelni, mivel nem értek hozzájuk, de azt betudtam annak, h Maggie iszonyatosan kocsimániás, amit szerintem ha akarna se tudna leplezni. Már alig várom, hogy megszerezzem a 2. kötetet is, bár úgy látom ezzel a véleményemmel egyedül vagyok itt.

  3. Nem olvasod a folytatásokat, és kihagyod az (ööö… spoiler) LMBT-szálat?! Ejj. 😀 Nem, amúgy sejtettem, hogy neked nem fog annyira bejönni ez a regény. Viszont mivel nekem a második rész a legkedvencebb YA-regényem (evör), ez most az én icipici győzködésem, hogy mégis csak olvasd tovább a sorozatot. A stílus hasonló marad a továbbiakban is (én nagyon szeretem, de ez aztán már tényleg ízlés dolga), viszont a második könyvben a cselekmény szerintem összeszedettebb, mint itt, a kezdés sem lassú, mert már nem kell megismerni a szereplőket (max. továbbismerkedni velük), emiatt meg, ha esetleg épp nem történik semmi, akkor is lehet élvezni az apró részleteket, poénokat velük kapcsolatban. Jobban megismerjük például Ronant, aki, wow, nekem a második kötettel lett igazán fantasztikus karakter. És Adam! Az én kedvencem is ő, és nagyon érdekes irányt vesz az ő útja is. Ésés… még van sok érvem, de egy részük óhatatlanul spoiler lenne, szóval befogom, és csak az éteren át susogom feléd az LMBT-szál érvemet, mert még az a legkonkrétabb érv. xD (Amúgy nem baj, ha nem győztelek meg, de egy próbát megért.)

    • No majd utánajárok, hogy van-e annyira komoly az LMBT szál, hogy érdemes legyen csak amiatt elolvasni a folytatást. Mert engem tényleg nem fogott meg túlzottan a Hollófiúk :/