Home Könyvkritika Könyvkritika: Stormy Glenn – Call Me Sir

Könyvkritika: Stormy Glenn – Call Me Sir

call me sirSose hittem volna, hogy valaha angolul fogok könyvet olvasni. Az gimiben mindig is hármaska voltam a nyelvből, és még az amerikai cserediáklánnyal sem tudtam megértetni, hogy a Bűbájos boszorkák miért jó sorozat. Azonban idővel rájöttem, az internet a lehető legjobb tanár, no meg a sorozatok feliratos nézése. Azt nem mondom, hogy profi angolos lettem, mert attól távol állok. Egyszerűen felfejlődtem arra a szintre, hogy el tudok olvasni egy angolul megírt könyvet úgy, hogy a szöveg nagy részét megértettem, amit pedig nem, ott segített az online szótár. (Hála a könyvnek tanultam is pár új szót). Azt azért nehéz volt befogadni, hogy a jól ismert kötőjeles megoldás helyett idézőjelbe teszi az angol a szereplők felszólásait, de lassacskán majd megszokom. Mert tuti nem a Call Me Sir volt az egyetlen angol nyelvű könyv, amit elolvastam.

Párszor már leírtam, hogy mennyire sajnálom, amiért kevés meleg könyv olvasható magyarul, pedig én igazán olvasnék LMBT irodalmat. Ha a hegy nem megy Mohamedhez, akkor bizony Mohamed megy a hegyhez… Elsőként valami egyszerűt kerestem, ezért is kötöttem ki a Call Me Sir széria első darabjánál, ami egy lightos erotikus-BDSM könyv. Mellesleg, ez az első erotikus regény, amit végig is tudtam olvasni, sőt, még élveztem is. Höhö. A stílus közérthető volt, a szóhasználat is egyszerű, tehát szerencsés voltam, és egyszerűvel kezdtem, már, ami a nyelvezetét illeti.

A sztori is pofonegyszerű, sőt, komolyabb bonyodalmaktól mentes. Joey a városba érkezvén arra vágyik, hogy valakié legyen. Mikor megismeri Logant, egyből beleszeret, de a férfi nem viszonozza az érzéseit. Ez persze csak a látszat, mert Logannek kell Joey, azt akarja, hogy az övé legyen, de van egy bibi. Logan a BDSM rabja, ő akar irányítani, de Joeyt annyira ártatlannak és szelídnek tartja, hogy azt hiszi képtelen lenne elviselni a BDSM életstílust. Amikor azonban a srác egy csúnya bárba készül, Logan útját állja, majd összejönnek, és komolyabb bonyodalmak nélkül izélik végig az egész kötetet.

“A könnyek égették a szemét. Ez egyszerűen nem volt fair. A családja nem akarta őt, mert meleg. A barátai nem akarták őt, mert meleg. És kiderült, hogy a meleg pasik sem akarják őt. Olyan sokat kért volna? Hiszen csak arra vágyott, hogy egy ember szeresse és elfogadja őt azért, aki. Csak azt akarta, hogy valaki azt mondja neki ‘az enyém vagy’, és amikor este hazatér boldog legyen, amiért láthatja őt”

Ahogy a fenti, általam lefordított idézet is jelzi, megpróbálkozott a szerző némi drámai vonulatot belecsempészni a könyvébe, a kötet végén például Joey homofób apja borzolta a kedélyeket, de igazából nem volt az egész könyvben semmi drámai. Joey sopánkodását meg, hogy senkinek sem kell nem feltétlenül tekintem annak, mert elég egyértelműen a tudtunkra lett adva, hogy ez miért van így. Előhozták még Joey múltját, arról, hogy bántották őt, miután kiderült a melegsége, azok a részletek pedig tetszettek, mert fontos témával foglalkozott. Mindenesetre logikusan végigvezetve eltúlzott volt az is (elvileg az összes barátja megorrolt rá, a családjáról nem is beszélve). Az pedig amit a végén az apja leművelt szintén a no comment kategória, ilyen a világon nincs, de legalább a rendőrség pozitív színben lett feltüntetve.

“Logan lassan elkezdte mozgatni a csípőjét. “Most már hozzám tartozol, igaz Joey?”
“Igen, uram”
A fenébe, de gyorsan tanul.
“Soha senki nem érezheti ezt az édes hátsót, nem érintheti ezt a gyönyörű testet, engem leszámítva. Igaz?”
“Igen uram”

Ha nem volt benne dráma, akkor miről szólt a könyv? Nos, némi betekintést nyerhettem abba, hogy egy női szerző milyennek képzeli a BDSM világát, no meg a meleg kapcsolatokat. Kétségkívül túlontúl romantikusnak, mondom ezt azért, mert annyira állati “álompasi” figurára gyúrta Logant, hogy nem tudtam nem vigyorogni és nagyokat sóhajtani (tudjátok, “óh de édes hogy ezt mondta” kategória) minden egyes megszólalásánál. Még akkor is vigyor ült a számon, amikor elmagyarázta Joey-nak, hogy ő most már az övé, és mondjon fel rögtön a munkahelyén, rögvest költözzön hozzá, minden nap főzzön neki, takarítson és mosson rá, aztán legyen szexi, és vigye be neki a melóba a kaját, ha pedig rossz lesz, akkor megbünteti. Ó, és hívja őt “sir”-nek (uramnak), mert ő ettől beindul, és ez a BDSM lényege. Az egész a poénban meg az, hogy annyira édesen sorolta fel mindezeket, hogy a fenébe is, még én is elgondolkodtam volna rajta, noha teljesen más elképzeléseim vannak egy kapcsolatról, legyen az heteró vagy meleg pár.

“Hallgass meg Joseph MacIntire” Logan hangja erősen csengett, az “úr”hangját használta. “Te hozzám tartozol, én pedig hozzád. Nincs te és én. Csak mi vagyunk. Hát nem érted, baby? Talán én vagyok a domináns a kapcsolatunkban, s talán te vagy a babym, de mindenem, amim van, beleértve a szívem, azt aki vagyok, hozzád tartozik”
“Uram” Suttogta Joey a szemeit lecsukva. “Szeretlek, uram”
Logan a karjaiba fonta Joeyt, és a mellkasára vonta őt “Én is szeretlek baby. Örökké szeretni foglak”

Ahogy eme idézet is bizonyítja, a szerző ezerrel rágyúrt a romantikára is, szóval, ez afféle romantikus-erotikus-BDSM-meleg könyv volt, amit a gyengeségei ellenére is rohadtul élveztem. A szexjelenetekben sem volt hiány, de láss csodát, még azt is jól megírta, noha akkor felhúztam a szemöldököm, amikor elfenekelésről beszéltek szuperlatívuszokban. Ártalmatlan, szerethető olvasmány ez, amit nem is kell komolyan venni. Egy hölgy írta, aki három gyerekes anyuka, és a könyv végén lévő infó szerint egy szexi cowboynál csak kettőt tart szexibbnek amint épp egymással, gondolom ennek a férje is nagyon örül 🙂 Ez a könyv tehát minden volt, csak reális nem. De azt hiszem ez nem is baj, mert arra az időszakra amíg olvastam elszórakoztatott, némileg elgondolkodtatott, így megbocsátom a realizmus teljes hiányát. Meg azt is, hogy nem volt benne kvázi bonyodalom, sem normálisan felépített karakterek.

Értékelés: 6/10
Bármennyire is guilty pleasure, bármennyire is tetszett, nem fogom felértékelni. Ez egy kellemes kis könyvecske, amit ha az ember nem vesz komolyan, akkor nagyon tudja élvezni. Örülnék ám, ha egyszer a magyar boltok polcain láthatnám viszont, remélem lecsap rá egy kiadó.