Könyvkritika: Ben Brooks – Lolito (BTK)

Könyvkritika: Ben Brooks – Lolito (BTK)

4
Oszd meg!

lolito_00Először is, egy dolgot tisztázzunk: az uborkás borító bár jópofa és egész jól fest, de egy kicsit tévútra visz a regényt illetően. Amikor először megláttam, azt hittem, ez is egy szexkönyv lesz, amiből köszönöm, de nem kérek. A fülszöveg elolvasása után azonban elkezdett érdekelni a könyv. Miután a kezembe vettem hamar egyértelművé vált, ez még véletlenül sem egy szexkönyv, noha fontos szerepet kap benne a szexualitás. Én a Lolitót inkább „fejlődés-regénynek” definiálnám, egy olyan történetnek, amiben nem a tettek kapják a legfőbb szerepet, hanem az, hogy megismerjem a főszereplő gondolatait, és belelássak egy olyan világba, ami már előttem is ismeretlen.

A történet a 15 éves Etgarról szól, akit a szülei hetekre magára hagynak, hogy Oroszországba utazzanak egy esküvőre. Etgar akkor tudja meg, hogy a barátnője, Alice megcsalta őt, hiába voltak annyira szerelmesek egymásba. A fiú a szakítást próbálja feldolgozni, de egyedül van, és szenved, ráadásul a barátait is ellöki magától. Egy pillanat alatt egy felnőtt szex-chaten találja magát, ahol azt hazudja, 26 éves, és elkezd beszélgetni egy negyvenes, milffel, Macyval, aki unatkozó háziasszonyként definiálja magát. Ezek a chatelések egyre erotikusabb vonalat vesznek fel, Etgar pedig maga sem tudja, akarja-e ezt az egészet.

Nem titkolom, engem mindig is érdekeltek az idősebb nő, fiatalabb fiú történetek. El is mondom miért. Ha egy negyvenes férfi elcsábít egy tizenöt éves lányt, azt mondom, húzzon a börtönbe. Ha egy milf teszi ezt egy kamaszsráccal, legszívesebben lepacsiznék a fiúval,jól tolod, haver!” felkiáltással. No de miért teszek különbséget? Mert tíz évvel ezelőtt még én is kamasz fiú voltam, így pontosan tudom, mi jár a kamaszok eszében. Persze, tuti, hogy a lányok is gondolnak a szexualitásra, de azt hiszem, a fiúk megerősíthetik azt, hogy mi egy kicsit többet, és igazából más formában, mint a lányok. Verdikt engem emiatt is érdekelt annyira a Lolito, mert kíváncsi voltam mit hoznak ki a sztoriból. Kiderül a nőről, hogy ő valami Hella Hell-típusú (Fiatal fiúk dícsérete) pedofil? Vagy csak egy megtévedt háziasszony, aki nem tud parancsolni magának? A kettő közt óriási a különbség, mert Hella Hell egy igazi pedofil volt, aki nem csak lefeküdt a fiúkkal, hanem kiszipolyozta, kihasználta őket és tönkretette az életüket. Van ám különbség a kettő között.

A képen Ben Brooks, a Lolito ifjú szerzője látható
A képen Ben Brooks, a Lolito ifjú szerzője látható

Azonban a legszebb a Lolitóban az volt, hogy más kérdésekre kaptam választ. Azt hittem, a fókusz a fiatal fiú – idősebb nő kapcsolaton lesz, ehelyett teljesen más mederben folyt a történet. Itt tényleg arról volt szó, mit érez egy tizenöt éves srác, ha megbántják, és miket tesz azért, hogy elfeledje a bánatát. A Lolito által ábrázolt tinédzserek nagyon messze álltak attól a szirupos világtól, ami A Szent Johanna gimi kamaszait jellemzi. Etgar drogozott, ivott, a visszaemlékezésekből pedig kiderült, hogy Alice-szal sok mindent kipróbáltak, még az aranyesőt is. No, akkor ezek után egy pillanatig sem szólalt meg bennem az „aggódó felnőtt”, aki ferde szemmel nézné Etgar és a ’40-es milf beszélgetését, sőt, a későbbi próbálkozásokat. Mivel Etgart rohadtul nem kellett félteni, megszólalt a bennem szunnyadó „kamaszfiú”, aki pacsit adott Etgarnak, amiért befűzte a nőt.

Kíváncsi lettél? 15% kedvezménnyel online megrendelheted –   Papírkiadás

Nagyon sokat hozzáadott a regényhez Ben Brooks kora, hiszen a szerző még csak 21 éves, és lefogadom, hogy nem egy személyes tapasztalata helyet kapott az írásban, és pont ettől lett annyira hiteles a szememben a szöveg. Mondanom sem kell, mennyire tetszik a szerző bátorsága, amiért ennyire tabu témákhoz nyúlt, és milyen hitelesen tette azt. Etgar pedig egy igazán sokrétű, többdimenziós karakter volt, aki igazából egy jópofa, laza, kedves srác, akinek vannak hibái, mint ahogy mindannyiunknak. Ettől is vált annyira emberivé nem csak ő, hanem a könyv is. Szerettem ám a többi karaktert is, Aslam például haláli pofa volt, némely beszólásán jót nevettem.

Értékelés: 9/10
Nagyon bejött a könyv, sokkal többet kaptam ettől a történettől, mint amire kezdetben számítottam. Ami pedig a lezárást illeti, így volt tökéletes. Ha valaha lesz folytatása, tuti elolvasom, Ben Brooks nevét pedig feljegyeztem, remélem kiadják még pár könyvét itthon.

Kinek ajánlom? Elsősorban az uraknak. Talán jobban átérezhetik a szituációt, és magukra ismerhetnek Etgar alakjában. Persze a hölgyeknek is bejöhet a könyv, sőt, gyanítom az olvasók között ők lesznek túlsúlyban.

BLOGTURNÉ EXTRA -BORÍTÓMUSTRA

Magyarországon kívül egyelőre nem sok helyen jelent meg a Lolito, de reméljük, hogy ami késik, az nem múlik. Ahogy alább láthatjuk, több helyen is eltértek az eredeti, sárga verziótól, így tett az Agave Kiadó is. Íme, a Lolito borítói más országokban!

A BLOGTURNÉ TOVÁBBI RÉSZTVEVŐI
473 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok
473 <- Az összes oldalletöltés 1 <- A mai adatok

4 Hozzászólások

 1. A kritikád egy részén elgondolkodtam, és kicsit úgy érzem, hogy ellent is mondasz magadnak. 🙂 Szepesi Niki könyvénél leírtad, hogy a nőkre is egyenjogúként kell tekinteni, és hogy mennyire felháborító, hogy a pasi, aki minden nőt megdug, az menő, a nő, meg r…nc, ha lefekszik mindenkivel. Ugyanakkor itt mégis csak arról írsz, hogy milyen menő a főhős, hogy 16 évesen befűz egy milfet, de ha ez fordítva történik, akkor az idősebb fél már pedofil, meg börtönbe vele. Szerintem a lányoknál is ugyanúgy lehet, hogy valaki az idősebb, akár a 40-es korosztályra bukik már tizenévesen, és ettől nem lesznek ők sem rosszabbak vagy jobbak a fiúknál.

  Egyébként a kritika jól sikerült, kíváncsivá tettél 🙂

  • Azért van egy nagy különbség: Szepesi Niki már egy felnőtt nő, aki hadd tegye azt, amit akar. De egy 13-14-15 éves lány az más tészta. Ők máshogy gondolkodnak szerintem, és másként hatnak rájuk a férfiak, mint tíz évvel később.
   Egy átlagos tizenhárom éves hercegről álmodik fehér lovon, nem egy “apuciról”, akinek csak arra kell. De egy kamaszsrácnak meg tulképp csak arra kell a milf.

 2. Nekem ez így kicsit akkor is sántít. 😀 Egyfelől, ha a negyvenéves apukát, aki mondjuk egy tizenöt éves lánnyal fekszik le, simán lecsukatnád, akkor a negyvenéves nőt, aki ezt teszi egy tizenöt éves fiúval teszi miért nem? A kor mindkét esetben ugyanaz, egy szóval szerintem nem a nemeket kell nézni, mert akkor ismét oda jutunk, hogy egészen máshogy ítéljük meg őket, amit te is problémaként kezeltél. (Egyébként jogilag ha tizenöt évessel fekszik le bárki, aki idősebb nála, legyen az akár hatvanéves, akkor sem büntetendő.)

  Pont egyébként szerintem benned is azért alakult ki ez, mert a társadalom ezt diktálja belénk: a lányok őrizzék meg minél tovább a szüzességüket, a fiúk meg ne, a lányoknak ne legyenek egy éjszakás kalandjaik, mert akkor r..ancok, a fiúknál ez meg tök menő. (Igaz, hogy ez esetben kellenek hozzá a lányok is.) És valamilyen szinten ezzel diszkriminálod őket, hogy kvázi azt mondod, a lányok 18. életévük felett feküdjenek le bárkivel (mondjuk ez esetben sem értem, ha mondjuk egy 18 éves egy hatvanassal kavar, az mitől lesz jobb), mert akkor már nem annyira durva, a fiúk meg 14 év felett simán. Főleg, hogy a lányok elvileg érettebbek, mint a fiúk.

  (Ezzel amúgy nem kötözködni akarok, csak nekem ez így kicsit visszás. 🙂 )

  • Szerintem ez egy olyan kérdés, amit mindenki máshogy kezel. A nők tegyenek azt, amit csak akarnak, akárhány emberrel is akarják. A lányok pedig, hát, az is az ő döntésük, de azt nem tartom olyan elfogadhatónak. Kész, ez van, én ezt így gondolom 🙂 15 éves fiú egy milffel oké, 15 éves lány egy 40 éves pasival nem az. A fiúk másként gondolkodnak, inkább a szexre mennek, míg a lányok nem. Egy fiatal lány pedig sérülékenyebb. De ezek az én gondolataim, és simán lehet, hogy rosszul látom.

   Ja, és ha egy 15 éves lány szexelni akar a 16 vagy teszem azt 22 éves barátjával, akkor tegye. Lelke rajta. Csak védekezzen. De ha egy 40es pasi csábítja el, az nem tetszik. Legalábbis nekem.

   ((Egyébként tudom, hogy nem kötözködni akartál, csak az lett a vége. De legalább el fogod olvasni a Lolitót, így totál megérte :)).