Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Alison Cochrun – The Charm Offensive: Sármháború

Amint megláttam a The Charm Offensive-et a Bookstagramon, rögtön olvasni akartam. Nekem bőven elég volt a könyv alaptörténete: egy Nagy Ő-szerű műsor forgatása a helyszín, ahol az aktuális évad sztárja (avagy itt hercege) végül nem a műsorban szereplő lányokhoz kerül közel, hanem a műsor egyik kreátorához, aki történetesen egy férfi. Hát srácok, el tudtok képzelni enénl jobb alaptörténetet? Hát én sem, és hihetetlenül örülök, hogy végül maga a könyv is jó lett, és abszolút hozta az elvárt színvonalat.

* Elolvasnád a könyvet? Szerezd be innen! *

A Nagy Ő az a műsor, amit nem nézek, mert bár tetszik a koncepció, de teljesen elidegenít a tudat, hogy mennyire hamis ez az egész tündérmese, amit meg akarnak teremteni. Eközben viszont imádom azokat a sztorikat, amik a Nagy Ő-re épülnek. Az első ilyen kedvencem A Párválasztó könyvsorozat volt, utána jött a The Unreal sorozat. No ez lesz az új kedvenc, és már most álmodozom egy adaptációról, mert annyira filmbe illően csodálatos volt ez a történet.

Kifejezetten szerettem a kötet témaválasztásait, hiszen megjelenít nagyon komoly, és tabunak számító témákat is. A főszereplőnk, a „herceg” (azaz Charlie) például kényszerbeteg, ami elég negatív hatással van az életére, és nagyon nehezen kezeli a kényelmetlen helyzeteket. A másik főhősünk, Dev pedig az a srác, aki teljesen elhiszi a műsor koncepcióját és mindennél jobban szerelmes a szerelembe, de eközben depressziós, amit próbál titkolni, és eladni a „vidám Dev-et”, de amikor átlátnak a szitán, azt már nehezen kezeli.

Ne értsétek félre, nem ez a két nehéz téma volt a középpontban, de bemutatta az író, mint ahogy tök hiteles képet festett az LMBTQ emberek életéről, az elfogadásról és az önazonosságról. Vagy éppen arról, hogy bár senki sem szeret címkét aggatni magára, de miért fontos az, hogy definiálni tudjuk, hogy az LMBTQ+ betűiből melyik illik ránk. Ez tipikusan az a könyv, ami nem csak szórakoztat, de tanít is, és nem csak LMBTQ témában, hanem magáról az életről is.

A fan art forrása

A történet egyik fontos momentuma például az, hogy a főhősök miként bírkóznak meg a problémáikkal. Kényelmes válasz lehet az, hogy a szerelem mindenen átsegít, de szerencsére a történet egy ponton rávilágít arra is, hogy nem lehet, hogy csak a másik kedvéért oldd meg a problémáidat, és erősnek kell lenned önmagadért és egyedül is. Ahogy mindezt kifejtették, és amilyen dialógusok ezzel kapcsolatosan megszületettek, azt nagyon szerettem olvasni, és kifejezetten fontosnak érzem.

Persze a könyv lényegi része mégicsak a románc volt. Dev és Charlie párosa isteni volt együtt, annyira jól kiegészítették egymást, és úgy forrt közöttük a levegő. Szerettem a kis beszélgetéseiket, amikor Dev folyton kedvesemnek hívta Charlie-t, és imádtam a kis kockulásukat is, és azokat a nyugodt, békés, romantikus pillanatokat, amik megmutatták, hogy egy szerelemben a szexen túl is bőven van élet.

Az izgalmat maga a műsor szolgáltatta, hiszen Charlie nagyon nem hecegnek való, nehéz a kényszerbetegségével végigvinnie mindezt. A szerelmük lassan, fokozatosan alakult ki, és aztán sorra jöttek a bonyodalmak: mi történik, ha kiderül a kapcsolatuk? Milyen érzés lehet nem csak látni, hogy annak, akit szeretsz, lányokat kell megcsókolnia és elhitetni az emberekkel, hogy szerelmes beléjük, hanem neked ehhez még asszisztálnod is kell, sőt, segítened benne? Minden elképzelhető konfliktus előjött, és rengeteg izgalmat hozzáadott a történethez.

A fan art forrása

Szeretem azokat a könyveket, ahol a happy end nem borítékolható. Ez is olyan volt, az író az utolsó pillanatig megtartotta a feszültséget, és én majdnem az utolsó oldalig rágtam a körmöm, hogy összejönnek-e a főszereplők. Az ilyen annyira ritka kincs tud lenni. De megnyugtatok mindenkit, abszolút kielégítő és jó lezárást kaptunk. Sőt, ennél jobb befejezést el sem tudtam volna képzelni.

És bár külön nem fejtem ki, de meg kell említenem: nagyon szerettem az összes karaktert, különösen a forgatáson dolgozó mellékszereplőket, khm, leszámítva a főgonoszt. Annyira színes társaság gyűlt össze, és külön pacsi, amiért többen is kiemelték a terápia és a pszichológus fontosságát, ami segíthet a mentális egészségünk szinten tartásában. Ha egy kedvencet kéne kiemelnem, az Parisa, de szerintem ezzel nem lepek meg senkit. Haláli volt ez a nő.

Csupán egyetlen problémám volt a könyvvel, emiatt nem is tudok maximális értékelést adni rá. Sajnos nem E/1-ben, hanem E/3-ban íródott. Az E/3at egy romantikus regénynél nem preferálom annyira, a Vörös, fehér és királykék is emiatt nem lett akkora kedvenc, mint mondjuk a Boyfriend Material. Egyszerűen jobban csúszik az E/1 egy ilyen típusú történetnél, és az E/3 engem néha kizökkentett az olvasásból, leginkább amikor azt éreztem, hogy nem tudom kinek a nézőpontjában vagyok, mert mintha fejezeten belül is lettek volna egybeolvadások. A történet annyira jó, hogy az E/3 dacára is nagyon szerethető és jól olvasható, de kétségtelen, hogy jobban tetszett volna enélkül.

A fan art forrása

Értékelés: 8/10

Ha kíváncsi vagy rá, hogy mi zajlik egy Nagy Ő-szerű műsor kulisszái mögött, akkor ez a könyv abszolút neked való. Akkor pedig különösen, ha te is ábrándoztál arról, hgoy egy ilyen műsorban a főszereplő bárcsak egy srácba zúgna bele. Én nagyon élveztem a történetet, mert jó volt a két főhős, fontos üzeneteket közvetített a történet, tanítva szórakoztatott, és hatalmas pacsi a diverz reprezentációért is, nagyon kellett már egy indiai származású, barna bőrű meleg főszereplő is a repertoárba.

Hogy tetszik a borító? Szerelem első látásra. Tökéletesek a színek, az alakok a borítón, a cím kiírása. De leginkább az tetszik benne, hogy ránézel a képre, és pontosan tudod, hogy miről szól a könyv. Zseniális.

* Elolvasnád a könyvet? Szerezd be innen! *

 • A Könyvfesztiválra a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában is megjelenik a Nagy Ő által ihletett romantikus történet, amiben a műsor főszereplőjének a figyelmét nem a versenyzők keltik fel…

  Kövesd végig a blogturnét, ahol extra állomásokat is találsz, és ha velünk játszol, a könyv egy példányát is megnyerheted!

 • A regényt részben a Nagy Ő című műsor ihlette, így a játékunk is ehhez kapcsolódik. Minden állomáson olyan férfiak képével találkozhattok, akik szerepeltek a Nagy Ő amerikai vagy magyar változatában. A feladatotok, hogy felismerjétek a kép alapján, hogy kiről van szó, és beírjátok a nevét a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway

 • 09.26. – Sorok Között
  09.29. – Spirit Bliss extra állomás
  10.01. – Hagyjatok! Olvasok! Blog extra állomás
  10.04. – Spirit Bliss
  10.06. – Readinspo
  10.08. – Hagyjatok! Olvasok! Blog