Home Könyvkritika Könyvkritika: Novák Vica – Minka és a felhőfoltozók

Könyvkritika: Novák Vica – Minka és a felhőfoltozók

A jó cím az, ami rögtön felkelti az ember figyelmét. Én így voltam a Minka és a felhőfoltozókkal, mert naná, hogy kíváncsi lettem: mik és kik azok a felhőfoltozók? Szerencsére kiderült ez is, miközben Minkával és Szélvésszel kalandoztunk – nem is akárhogy!

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

A sztori kezdetén Minka egy kissé félős kislány, aki saját szobát kap az emeleten, a szülei próbálnak több teret adni neki, de Minka nem szeretne még felnőni, szívesen maradna pici. Egy hullócsillagtól esőt és vihart kíván, hogy az anyukája biztosan megvígasztalja, de galibát okoz a kéréssel, és Szélvész, a kissrác érkezik hozzá, hogy együtt eltüntessék a vihart.

A könyv nagyon aranyos és végtelenül cuki, és emelllett egy pillanatra sem unalmas. Minkának és Szélvésznek ugyanis több kalandot kell kiállniuk, mire helyre tudják hozni a galibát. Ezek a kalandok nagyon érdekesek voltak, és nem egyszer tették próbára a főhősöket, így izgalomban sem volt hiány, de persze félős sem volt a mesekönyv.

Ami nekem nagy öröm volt, az a sok karakterfejlődés a történet során. Mesekönyveknél ez nem mindig szembetűnő, de itt gyönyörűen megjelent. Jó volt látni, hogy Minka hogyan felel meg a kihívásoknak, és miként válik bátor kislánnyá, aki képes kiállni magáért. Szerintem ilyen követendő példa kell a gyerekeknek, tök jó, hogy ezt itt megkapták.

A kissrácot, Szélvészt is nagyon megszerettem, bár egy jelenetnél a szívem szorult össze. Igen, a barlangosra gondolok, mert ott végig cikázott bennem, hogy Szélvész is csak egy kisfiú, akinek járna a törődés – no remélem majd a folytatásokban megkapja!

A különleges lényeket is szerettem ám! A banya nagy favorit lett, akárcsak a felhőfoltozók, akik igen, ki nem találnátok, bevarrják a felhőket.

A mesekönyvvel igazából egy bajom volt: az illusztrációk. Szimonidesz Hajnalka illusztrációit rengetegen dícsérik, de nekem nem tetszett sem a színkezelés, olyan elmosott, és annyira retró, akárcsak a karakterek ábrázolása. Persze simán lehet, hogy itt én vagyok az, aki nem érti meg a magas művészetet, mert tényleg nem láttam még negatív véleményt ezekről a képekről.

Értékelés: 9/10

Imádtam Minka történetét, a karakterfejlődést, a jó világot, az érdekes megoldásokat és persze Szélvészt is. A pici pontlevonás az illusztrációk miatt jár, azokért kár.

Hogy tetszik a borító? Semennyire, mert hát, az illusztráció.

Kinek ajánlom elolvasásra? Elsősorban kislányoknak, nekik Minka nagy példakép lehet. És persze a hozzám hasonló, mesekönyveket szerető felnőttek is bátran kézbe vehetik Minka történetét.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen! *

MINKA ÉS A FELHŐFOLTOZÓK – BLOGTURNÉ

 • Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt.

  A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.

  Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!

 • Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 03.09. – Hagyjatok! Olvasok!
  03.10. – Spirit Bliss Sárga könyves út
  03.11. – Könyv és más
  03.12. – Szembetűnő
  03.13. – Nem félünk a könyvektől
  03.14. – Sorok között
  03.15. – Hagyjatok! Olvasok! (TOP10)
  03.16. – Spirit Bliss Sárga könyves út
  03.17. – Spirit Bliss Sárga könyves út (Interjú)
  03.18. – Hagyjatok! Olvasok!
  03.19. – Könyv és más
  03.20. – Szembetűnő
  03.21. – Nem félünk a könyvektől
  03.22. – Sorok között