Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Íme pár különbség a Vörös, fehér és királykék film és a könyv között

A Vörös, fehér és királykék adaptációja szerintem könyvhű volt, és jól átadta azt a történetet és üzenetet, amit a könyvben is megkaptunk. Persze pár jelentős változtatás azért akad, de ezzel együtt is teljesen elégedett vagyok, leszámítva Rafael Luna hiányát, de igazából azt is megértem. Azért összegyűjtöttem pár dolgot, amit megváltoztattak. Íme!

* Figyelem! A cikkben könyves és filmes spoilerekkel is találkozhatsz! *

#1 – Kimaradt karakterek

Az első és legfontosabb változtatást, hogy három komolyabb szereplő is kimaradt a filmből, akiket szerintem sokan sajnálunk: June, aki Alex újságíró és testvére, és Liam, a barátja a gimnáziumból.

Az én legnagyobb fájdalmam Rafael Luna hiánya volt, ő egy meleg szenátor a könyvben, és afféle mentor volt Alex számára. Szerintem rá a filmben is nagy szüksége lett volna.

Kaptunk ám új karaktert is, Miguel ugyanis nem szerepel a könyvben.

#2 – Pár történetszál szintén kimaradt

Ellen politikai ellenfele, Richards szenátor a könyvben egy komoly szexuális botrányba kerül, ez most kimaradt. Nem beszéltek Henry testvérének, Beatrixnak sem a korábbi drogfüggőségéről.

Ami viszont durvább, hogy a könyvben Alex szülei elváltak, itt viszont továbbra is együtt vannak. A válás, mint tény, azért jelentős, mert egyedülálló nőként sokkal nehezebb választást nyerni, mint házasként, de a könyvben Ellen ezt is meglépte.

#3 – A könyvben Alex nehezebben fogadta el, hogy biszexuális

A filmben Alex elég hamar feldolgozta azt, hogy a fiúkhoz is vonzódik, és biszexuális. Persze, említik, hogy korábban kétszer is együtt volt pasival, egyszer a gimiben, legutóbb pedig részegen egy kampányeseményen.

A könyvben Alex abszolút heteróként tekint magára a történet elején, és meg is lepik a romantikus érzelmei Henry iránt. Később egy elég komoly lelki utazást jár be , emiatt találkozik például a gyerekkori legjobb barátjával, Liammel is, aki segít neki a helyére pakolni a kirakós darabjait.

#4 – Az e-mailek is máshogy kerülnek ki a filmben

A könyvben Alex és Henry e-mailjeit az ellenfél kampánya teregette ki a nyilvánosság elé. A filmben mindezt egy Miguel nevű újságíró oldotta meg, aki először írt az e-mailekről, miután névtelenül feltöltötte a Redditre.

Miguel indítéka az volt, hogy lefeküdt korábban Alexszel, aki másodjára (és sokadjára) már visszautasította a közeledését.

#5 – Nora és Pez

Bár a könyvben is szerepel Nora és Pez karaktere, de ott nincs közöttük kémia, és nem is jönnek össze, ellentétben ugye a filmmel.

Taylor Zakhar Perez as Alex Claremont-Diaz and Uma Thurman as President Ellen Claremont in in Prime Video’s Red, White & Royal Blue.

#6 – Alex anyja másként reagál a coming outra

Alex édesanyja, Ellen elnök a könyvben és a filmben is támogatóan lép fel, de más-más cselekedeteket hajt végre.

A könyvben egy komplett powerpoint prezentációt kap Alex arról, hogy milyen etikai része van annak, ha egy herceggel randizik, és aláírat vele pár papírt is. Illetve, kiteszi a szűrét a politikai kampányból.

A filmben a powerpoint prezentációra csak egy apró vicces utalás van, és Alex ugyanúgy a kampány része marad.

#7 – Kamubarátnők

A könyvben miután kikerül egy kompromittáló liftes fotó Alexről és Henryről, arra bátorítják őket, hogy a nyilvánosság előtt játsszák el, hogy barátnőik vannak. Emiatt June úgy tesz, mintha Henryvel járna, Nora pedig Alex barátnőjét játssza el. A filmből ez a szál szerencsére teljesen kimaradt.

#8 – Királyi családi változások

A filmben királya van Angliának, míg a könyvben királynője, akit Marynek hívnak, de ő is azt akarja, hogy Henry ne bújjon elő. Ami Henry bátyját, és a trónörököst illeti, ő a filmben sem egy túl kedves alak, a könyvben viszont kőkeményen homofób, és sokkal durvább az öccsével, mint amit a filmben láthattunk.

Filmkritika: Vörös, fehér és királykék – Red, White and Royal Blue (2023)