Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Ben Miller – Amikor ​megmentettem a karácsonyt

Bevallom Ben Miller neve és arca nem volt ismerős nekem, pedig A Bridgerton családban is szerepelt (egy Richard nevű fickót alakított). Íróként viszont abszolút megjegyeztem magamnak, mert az Amikor megmentettem a karácsonyt egy abszolút szerethető és élvezhető könyv volt, ami tökéletes lehet a karácsonyi hangulat elhozatalára.

A történet Charles Dickens klasszikusát veszi alapul. A főszerepben Jackson, aki úgy dönt, ő aztán találkozni akar a Mikulással, és amikor ez megtörténik, Karácsony apó megsérül, és így elmesél Jacksonnak egy történetet Torvilról, a zsugori és boldogtalan manóról.

Igen, elég hamar nyilvánvalóvá válik, hogy az a zsugori manó régen Torvil volt, így a könyv azt meséli el, hogy három ráeszmélés után hogyan is lett ebből a zsugori játékárusból az a jóságos Karácsony apó, akit mindannyian ismerünk és szeretünk. És gyerekek, nekem nagyon fura volt, hogy nem Mikulásnak hívják, de minden kultúrában másként hívják őt, szóval…

A könyv legnagyobb erőssége a szememben az volt, hogy igazán mélyen megismerhettük Torvil karakterét. A szívem szakadt meg, ahogy végigéltük a gyerekkori történeteit, és ahogy láttuk mennyit szenvedett és csalódott a kis Torvil a társaiban, és még abban a lányban is, akit szeretett. Értékelem azt, amikor egy negatív karakter negatív tetteire van magyarázat, és ez itt abszolút megvolt, ahogy az is, hogy egy árvaházi, szegénységben felnőtt manó miért is érzi azt, hogy egyedül a sok-sok pénz hozhatja el számára a boldogságot.

A Karácsonyi énekből elcsent múlt-jelen-jövő látogatásos jelenetek voltak a kedvenceim, mert jó volt még jobban belelátni Torvil érzelmeibe. De a könyv humorát is nagyon tudtam értékelni, és a manók társadalmának a megalkotása is jóra sikerült, annyira hitelesnek érződött az egész. A napi varázs mennyiség-rész volt a kedvencem, pláne amikor kiderült, hogy a sajátját Torvil mire használta (naná, hogy spórlásra :D) De jó volt a Mikulás zsákja eredetének a háttérsztorija ahogy Rudolfé, a szarvasé is.

Értékelés: 10/10

Ez egy nagyon édes és szerethető mesekönyv, amiből süt a karácsonyi hangulat, az ünnep értékei és annak a lehetőségnek a felvázolása, hogy bárki megváltoztathatja az életét, és még a legmogorvább, legzsugoribb emberből is lehet a viilág legjobbja. Nagy élmény volt az olvasás, végig mosolyt csalt az arcomra.

Hogy tetszik a borító? Szerintem nagyon édes, tök jól passzol a könyvhöz. Külön kiemelném Daniela Jaglenka Terazzini illusztrációit is, mert extrán szórakoztatóak lettek és sokat hozzáadtak az élvezeti faktorhoz is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a karácsonyi történeteket, és szívesen hangolódnál már most az ünnepre, ezt a könyvet tuti el kell olvasnod!

A blogturnéról

Ha valaki, hát Jackson mindent tud a Karácsonyról! Vagyis majdnem mindent, hiszen azt nem tudja hogyan is lett a Karácsony apóból Karácsony apó? Amikor találkozik vele, meg is kérdezi, és meglepetésünkre Karácsony apó meg is osztja a történetét a kisfiúval! Tartsatok bloggereinkkel, és a turné végén megnyerhetitek a Móra kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!

Nyereményjáték

Hamarosan itt a december, ezért bloggereink úgy döntöttek, hogy belevágnak ebbe az édes karácsonyi meseregénybe! Természetesen akadnak más kedvenceik is, és nektek az lesz a dolgotok, hogy a fülszövegrészletek alapján kitaláljátok, melyik állomáson melyik édes karácsonyi meseregény részlete rejtőzik! A könyvek címét írjátok be a rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

“– a Mikulással (igen! az igazi Mikulással!)
– egy Csücsöri nevű manóval
– Undok Brendával, a legutálatosabb lánnyal az iskolában (vagy talán az egész világon)
– egy Vadász nevű otromba alakkal és a kutyájával, Vicsorral”

a Rafflecopter giveaway

További állomások

[Blogturné Klub]
9 – Könyv és más
11 – Hagyjatok! Olvasok!
13 – Zakkant olvas
15 – Csak olvass!
17 – Sorok között
19 – Utószó
21 – Dreamworld