Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Adam Silvera – Mindketten meghalnak a végén

El se tudom mondani mennyire örülök, hogy végre megjelent magyarul egy új Adam Silvera regény! Az Inkább boldog az egyik nagy kedencem az írótól, és erre a művére is nagyon kíváncsi voltam már a megjelenése óta. Az pedig, hogy a TikTokon extrán népszerű a kötet, csak rátett még egy lapáttal arra, hogy olvasni akarjam.

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezménnyel! *

Leginkább a kötet alapfelütése tetszett meg. A közeli jövőben járunk, ahol telefonon értesítenek, hogy aznap meg fogsz halni. Nem mondják meg mi lesz a halálod oka, sem azt, pontosan hány órakor hunysz el, de biztos lehetsz abban, hogy aznap nem fogod megúszni. A két főhősünk is megkapja ezt a hívást, és a kötet az ő utolsó napjukat követi végig, miután megismerik egymást egy Utolsó barát nevű alkalmazáson, ami abban segít az embereknek, hogy senki ne legyen magányos élete utolsó napján.

Miközben olvastam ezt a könyvet nem tudtam nem belegondolni abba, hogy milyen jó is lehet egy olyan világban élni, ahol előre szólnak, hogy ma bizony meg fogsz halni. Persze, nyilván borzasztó érzés lehet megkapni a hívást, az viszont talán még rosszabb, ha lezáratlanul hagyja itt az ember a világot. Így viszont van ideje és lehetősége elköszönni azoktól, akiket szeret, lezárni a dolgait, mindent elrendezni. Silvera pedig tök jól bemutatta azt, hogy ennek a változásnak milyen hatása van a világra, hogy formálta át a szórakoztatóipart, miként reagálnak rá az emberek, és egyáltalán hogy érez az, aki tudja, itt a vég, és persze a családtagok, a szeretteik.

Na de beszéljünk a főszereplőinkről! Mateo egy kicsit zárkózott srác, akinek az apukája kómában van. Mateo inkább van otthon, fél nyitni az emberek felé, jobban szeret olvasni. Viszont amikor megkapja a hívást, úgy dönt az utolsó napján élni akar. Olyan szépen bemutatta az író Mateo személyiségének a változását, imádtam végigélni, ahogy ez a srác kinyílik, kalandozik és igazán boldoggá válik, ha csak egy kis időre is. Annyira tudtam azonosulni a sráccal, emiatt pedig kifejezetten jó volt a bőrébe bújni olvasás során.

Rufus a másik főhős, akinek a múltjáról az író folyamatosan leplezi le, amivel újabb és újabb gyomrosokat ad. Nem lövöm le a poént, de annyit elárulok, hogy Rufusba nehéz nem beleszeretni. Laza, menő srác, akinek tök jó beszólásai vannak, aki egyenes, a szemedbe vágja amit gondol, de megvan az érzékeny oldala. Olyan jó volt látni azt, ahogy Mateóval bánik, hogyan találja meg annak az útját, hogy igazán az életre inspirálja a srácot.

Rufus nevelőszülőknél él, mély barátság köti az ott élő barátaihoz, a Plútókat (ahogy a bandát hívják) iszonyúan megszerettem. Legjobban viszont Mateo legjobb barátját, Lídiát szerettem, aki miatt meghasadt a szívem, és nem csak azért, mert annyi veszteség érte már őt. Jó volt látni azt is, hogy Mateóék közelgő halálát hogy kezelik ezek a fiatal srácok. Jólesett, hogy nem depisen történtek a dolgok, hanem inkább arra helyeződött a hangsúly, hogy mindenki éljen, amíg csak lehet.

És igen, kérdezhetnéd, hogy hol volt a kötetben a romantika. Nos, Rufusról hamar kiderül, hogy biszexuális, Mateo pedig naná, hogy felfigyel a srácra. A könyv egy nap történéseit mutatja be, emiatt talán rapid szerelemnek érződik ami köztük van, de végső soron annyira jól összepasszolnak, olyan édesek együtt, teljesen megértettem, hogy miért szerettek egymásba. Ha hamarabb megismerik egymást, ez is megtörténhetett volna. Én pedig olvasás során extrán boldog voltam, hogy ez is megadatott nekik, és úgy halhattak meg, hogy tudták mi az igaz szerelem.

Értékelés: 10/10

Most már én is értem miért sírtak annyian a TikTokon a könyv miatt, mert én is bekönnyeztem. A cím nem árul zsákbamacskát, Mindketten meghalnak a végén, de közben Mateo és Rufus átlépik a határaikat, új kalandokat próbálnak ki, élnek, de igazán, ráadásul szerelmesek is lesznek. Ha valamit ez a könyv megtanított, hát az, hogy éljünk mi is úgy, mintha az utolsó napunk lenne.

Hogy tetszik a borító? Elképesztően gyönyörű, mindent imádok benne. Úgy örülök, hogy a kiadó nem cserélte le!

Kinek ajánlom elolvasásra? Mindenkinek! Ez egy gyönyörű történet az életről. És igen, két srác esik szerelembe, de akár fiú-lány páros is lehetne, mert nem a nemükön van a hangsúly, hanem az érzéseiken, és hogy mit jelentetnek a másiknak. Hiszen a szerelem az szerelem.

* Elolvasnád? Szerezd be kedvezménnyel! *

 • A Menő Könyveknek köszönhetően Magyarországon is megjelent Adam Silvera sikerkönyve, ami a TikTokon is óriási sikert aratott. A történet során a két főhősünk, Mateo és Rufus életének az utolsó napjába nyerhetünk betekintést, miközben a két fiú lassan egymásba szeret.

  Tarts velünk a blogturnén, ismerd meg a regényt, és ha szerencséd van, a kiadó jóvoltából egy példányt meg is nyerhetsz!

 • A Mindketten meghalnak a végén a Menő Könyvek gondozásában jelent meg. A mostani játékunk során a kiadó által kiadott könyvekből találsz idézetet, a feladatod pedig, hogy kitaláld mely könyvből idéztünk, és beírd a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  „A boldogságnak nem lenne szabad ilyen nehéznek lennie.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 05.27. – Sorok Között
  05.30. – Fanni’s Library
  06.02. – Hagyjatok! Olvasok! Blog
  06.03. – Csak olvass
  06.05. – Utószó