Home Könyvkritika Könyvkritika: Margaret Atwood – Testamentumok (A szolgálólány meséje 2.)

Könyvkritika: Margaret Atwood – Testamentumok (A szolgálólány meséje 2.)

Tizenöt éves koromban olvastam először A szolgálólány meséjét, harminc évesen pedig másodjára. Mindkét olvasáskor nagyon sokat adott számomra a történet, sőt, teljesen más üzenetet, kapcsolódási pontokat találtam meg benne. Számomra A szolgálólány meséje “A Könyv”, olyan ultimate kedvencek mellett, mint mondjuk a Harry Potter. És ez már jóval a tv-sorozat előtt így volt. Gondolhatjátok mennyire féltem ettől a várva várt folytatástól. Féltem, mert egy ponton a tv-sorozat is csalódást okozott, és féltem, hogy itt is ez lesz. Margaret Atwood viszont abszolút nem okozott csalódást.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen a könyvet! *

A Testamentumok más élményt ad, mint A szolgálólány meséje. Előbbi igazából sokkolja az embert, megmutatja, hogy mennyire gyorsan kiépülhet egy diktatúra és milyen hamar képes valaki elveszíteni az emberségét a túlélésért. A Testmantumok tizenöt évvel később játszódik, Gileád már egy megszokott, létező ország, maga a könyv pedig nem sokkolni akart, hanem megmutatni hogyan lehet ilyen diktatúrában élni, mit jelent itt nőnek lenni és mi lehet velünk, ha nem figyelünk oda, ha nem vesszük észre időben a jeleket.

Bár elborzaszt a gondolat, hogy egy Gileádhoz hasonló diktatúra több, mint tizenöt évig fennmaradjon Amerika romjain, időnként borzongva is olvastam, de kétségkívül izgalmas volt és lekötött. Atwood mesteri világépítő, annyira hitelesen és realisztikusan jelent meg ez az ország, az ott lévő igazságtalanságok sora.

De Atwood zsenialitása abban rejlik, hogy nem csak felépít egy jó világot, hanem élő-lélegző karakterekkel is népesíti azt be, akiket lehet szeretni, lehet nem kedvelni és akik egyszerűen érdeklik az embert. Még a legkisebb mellékszereplőhöz is odaléptem volna, hogy meséld el az egész életed. És azért nagyon ritkán érzek így.

A másik nagy különség A szolgálólány meséjéhez képest, hogy ezúttal három nézőpont karaktert kapunk. Egy nénit, egy Gileádban felnőtt fiatal lányt, aki az egyik befolyásos parancsok lánya és egy Kanadában felnőtt, szabad lányt, aki kábé a mi szemünkön át borzad el Gileád szörnyűségein. Mindegyik nézőpont baromi izgalmas volt a maga nemében, és az, ahogy a végén összeállt a kerek egész, egészen tökéltes megoldás lett.

Sokat elárul a gileádi létről az, hogy még “a szerencsés” lányok sorsa is egészen borzalmas. Mert igen, nyilván jobb “csak” férjhez menni fiatalon és valamennyi szabadsággal rendelkezni, mint szolgálólányként tengődni. De bakker!

Ezeknek a lányoknak is borzalmas soruk volt. A férfiak velük is úgy bántak, mint a szeméttel, őket is porrá alázták, nekik sem adatott meg a természetes, boldog élet. Konkrétan a szívem tört össze a parancsnok lányának egy-egy jeleneténél, leginkább a fogorvosi rendelőben történtek után, amikor mást sem ismételtek, minthogy “ő jó szakember“. Basszus, ne már!

Gondolom feltűnt, hogy nem árulok el neveket. Direkt teszem, mert nyilván van kapcsolódás A szolgálólány meséjével. Olvasás előtt én sem tudtam kikről mesél most Atwood, és emiatt is volt annyira jó élmény a könyv, mert szépen-lassan esett le a tantusz.

Azért annyit elárulok, hogy a néni karaktere volt a kedvencem, mert őrülten kíváncsi voltam a múltjára, a sorsára, a miértekre. A könyv vége pedig, hű, hidegrázósan tökéletes lett. Nem hittem volna, hogy sikerül velem megszerettetni azt a karaktert, mert annyira gyűlöltem eddig, de most már mindent értek. Remélem a tv-sorozatban is hasonló terveik lesznek a karakterekkel.

Baromira szerettem még a könyvben azt, hogy mennyi morális gondolkodnivalóval látott el bennünket. Gondoljunk csak arra, hogy mi például beálltunk volna-e néninek, öltünk-e volna, a hatalom kedvéért, vagy egyszerűen csak meghalunk. De ott van a kanadai lány esete is, akinek egy ponton döntenie kell, kockáztatja-e a saját életét azért, hogy a többségnek jobb legyen. Annyi gondolkodnivalót adott ez a könyv, annyi élő, lélegző, szerethető karaktert. Komolyan, egy élménnyé tette számomra az olvasást.

Értékelés: 10/10

Nem hittem volna, de Atwoodnak sikerült: a szememben a Testamentumok méltó lett A szolgálólány meséje minőségéhez. Élményben teljesen mást adott, de végső soron mindkettőt imádtam, mindkét “világról” örömmel olvastam és a karaktereit is imádtam. Én nem bánnám, ha Atwood visszatérne még Gileád környékére egy harmadik könyvvel.

Hogy tetszik a borító? Először nem tetszett, mert ez a zöld eléggé rikító szín nekem. Aztán rájöttem a koncepcióra, hogy a szolgálólány ruháján ott van egy lány, és azóta imádom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha tetszett A szolgálólány meséje, semmiképpen ne hagyd ki. Igazi válaszokra lelsz, azt is megtudhatod, mi történt, miután June mögött becsukódott a kocsi ajtaja.

* Kíváncsi lettél? Szerezd be a kiadótól kedvezményesen a könyvet! *

TESTAMENTUMOK – BLOGTURNÉ

 • Néhány éve A szolgálólány meséje lázba hozta az egész világot, Magyarországon pedig a Jelenkor kiadásában érte el nagy sikereket a könyv, azonban számos kérdést hagyott nyitva a regény vége. Most azonban végre megérkezett a várva várt folytatás, mely 15 évvel A szolgálólány meséje után veszi fel a fonalat, és egyszerre három – régi vagy új – szereplő szemszögéből mutatja be, hogy mi történt azóta Gileárdban. Tartsatok bloggereinkkel, fejtsétek meg a feladványokat, és nyerjétek meg a könyv egyik példányát!

 • Gileárdban a társadalom különböző csoportokra oszlik, az alapján, hogy mennyi hatalma és milyen feladata van az adott személyeknek. Ebben a játékban az lesz a feladatotok, hogy a leírás alapján kitaláljátok, hogy melyik – akár a sorozatból is ismert – társadalmi csoportra gondoltunk.
  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  Ezek a nők vezetik a háztartást, és segítenek a gyereknevelésben is.

  a Rafflecopter giveaway
  https://widget-prime.rafflecopter.com/launch.js

 • 01/13 Utószó
  01/14 Sorok között
  01/15 Spirit Bliss Sárga könyves út
  01/16 Csak olvass!
  01/17 A Szofisztikált Macska
  01/18 Könyv és más
  01/19 Readinspo
  01/20 Hagyjatok! Olvasok!