Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Alice Oseman – Heartstopper: Fülig beléd zúgtam

Először is, hálásan köszönöm a Netflixnek, hogy úgy döntöttek, sorozatot csinálnak Alice Oseman képregényéből. És nem csak azért, mert maga a sorozat elképesztően édes és szerethető volt, hanem azért is, mert úgy érzem enélkül nem biztos, hogy megjelent volna itthon ez a képregény, márpedig ez olyan kiváló történet, amit mindenkinek olvasnia és látnia kell.

* Elolvasnád a könyvet? Szerezd be a kiadótól! *

Rólam tudni lehet, hogy nem igazán olvasok képregényeket. Régen azt hittem, hogy nem az én műfajom, de most már azt érzem, hogy csak nem találtam rá a megfelelő történetekre. A Heartstopper után biztos vagyok benne, hogy fogok még hasonlót olvasni. A leírások abszolút nem hiányoztak, a képek és a dialógusok jó élményt adtak együtt, bevontak a történetbe, és hozzáteszem, kellemes és megnyugtató volt az olvasás. Más élményt adott, mint egy regény. Nem jobbat, vagy rosszabbat, hanem egyszerűen mást, és ez tök jól esett.

A történet főhőse a tizenöt éves Charlie, aki a fiúiskola egyetlen nyíltan meleg diákja. Egy nap mellé ültetik Nicket, a népszerű sportoló srácot, és lassan összebarátkoznak. Charlie egyre többet kezd érezni Nick iránt, és elkezd reménykedni, hogy talán az érzés kölcsönös lehet, noha a barátai próbálják őt visszarántani a földre, hiszen Nick olyan heterónak tűnik. De mégis, egyre közeledik Charlie-hoz…

Kaptunk tehát egy édes LMBTQ könyvet, ami két fiú szerelembe eséséről szól. Már az első képsoroktól lehet tudni, hogy ez bizony kölcsönös lesz, a képeken is érződött, hogy mennyi kémia van a két főszereplő között, és ezt csak megerősítették az erősre megírt dialógusok. Maguk a képek pedig olyan szépek és egyszerűek voltak, tetszettek. Imádtam végigélni minden egyes beszélgetést, azt, ahogyan elmélyülnek a fiúk érzései, a félelemmel teli első próbálkozásokat.

A Netflix sorozata az első két kötetet dolgozza fel, az első könyv azon a bizonyos szülinapi bulin ér véget, amikor az este nagy meglepetést tartogat Charlie számára. Az a jelenet a képregényben is elképesztő volt, de több olyan jelenet volt már előtte, amit nagyon a szívembe zártam, mint például a hóban játszás Nickkel és a kutyusával, vagy az állandó „Hi”-ok a találkozásaik során.

A képregény legnagyobb előnye az, hogy hihetetlenül cuki és édes az egész. Igen, megjelenik benne a bullying, hiszen Charlie élete nem egyszerű nyíltan meleg diákként, és a titkos barátja, Ben sem könnyíti meg az életét. A másik oldalról viszont nagyon klassz látni azt, hogy Charlie-nak milyen támogató családja van, mennyire szeretik a barátai, és mennyi színt, reményt és boldogságot visz az életébe Nick barátsága.

Oseman a történetmesélés során nem Charlie nehézségeire koncentrált, nem azon volt a fókusz, hogy mennyire ideges a szekálások miatt, vagy hogy fél attól, hogy Nick érez-e iránta valamit. Inkább az édesebb, felemelőbb pillanatokra fókuszáltunk, amitől inkább reménytelivé és édessé vált az egész kötet, és az üzenet is inkább átjött.

Nem tudok elmenni szó nélkül a Netflix sorozat mellett sem. Az egyik kreátor maga Alice Oseman volt, és sokszor szó szerint adaptálta a képregényt, minden jelenet benne volt, és annyira jó volt viszontlátni a képernyőn, amit az imént olvastam. A színészek is baromi jól ki lettek választva, imádtam a főhősök közti kémiát itt is. Csak reménykedni merek benne, hogy a Netflix berendeli a második évadot is, de szerencsére kaptunk egy megnyugtató lezárást az első évad végén.

Értékelés: 10/10

Mit is mondhatnék, teljesen beleszerettem Charlie és Nick párosába, és abba a cuki, édes atmoszférába, amit Alice Oseman a lapokra álmodott. Nem is tudok mibe belekötni, mert annyira hibátlannak éreztem a történetet. És ha megkérdeznétek mi a kedvenc részem, azt mondanám az, amikor Charlie kiáll magáért Bennel szemben, és elmondja, hogy ő mit érdemel. Mert mindannyian azt érdemeljük, hogy szeressenek és tiszteljenek minket. Ó, és megérdemeljük a folytatásokat is, alig várom, hogy a második kötetre is rávessem magam 😉

Hogy tetszik a borító? Az eredeti borító is nagyon szép, de nekem ez a filmes variáns is bejön. Jók a színei, a két színész közti kémia pedig perzselő.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha csak egy kicsit is szereted az LMBTQ könyveket, ne hagyd ki ezt a kincset!

* Elolvasnád a könyvet? Szerezd be a kiadótól! *

 • Április végén debütált a Netflixen a Heartstopper – Fülig beléd zúgtam című sorozat, ami Alice Oseman azonos című képregényén alapult. A kötet a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában érkezik, és két fiú barátságát és szerelembe esését mutatja be.

  Tarts velünk az extra-hosszú blogturnénk, és az értékelések és extra állomások során ismerd meg a képregényt, és ha szerencséd van, egy példányt nyerhetsz is a kötetből.

 • A Könyvmolyképző Kiadónál nagy örömünkre egyre több olyan kötet jelenik meg, aminek legalább az egyik főszereplője a saját neméhez is vonzódik. Ennek örömére most minden állomáson egy-egy LMBTQ kötetből találtok idézetet, a feladatotok pedig az, hogy beírjátok, mi az adott kötet címe.

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  „Ha olyan emberek vesznek körül, akik szeretnek, akkor ők lesznek a családod.”

  a Rafflecopter giveaway

 • 04.29. – Sorok között
  04.30. – Deszy könyvajánlója
  05.01. – Sorok között extra állomás
  05.02. – Csak olvass!
  05.04. – Dreamworld
  05.05. – Dreamworld extra állomás
  05.06. – Ambivalentína
  05.08. – Utószó
  05.10. – Fanni’s Library
  05.12. – Booktastic Boglinc
  05.14. – Utószó extra állomás
  05.16. – Hagyjatok! Olvasok! blog
  05.18. – Spirit Bliss
  05.20. – Könyv és más
  05.22. – Spirit Bliss extra állomás