Home Könyvkritika Könyvkritika: Sally Thorne – Gyűlölök és szeretek

Könyvkritika: Sally Thorne – Gyűlölök és szeretek

A Gyűlölök és szeretek már a megjelenése óta várólistás volt, de végül csak kerülgettem szegényt, amíg nem jött a film trailer, ami végül meghozta a kedvem az elolvasáshoz. Ez egy bájos, szerethető regény, ami azért sokat ad is az olvasónak, miközben szórakoztat is. Nem is csodálom, hogy ilyen nagy sikere lett világszerte.

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

A történet szerint két rivális könyvkiadó azért, hogy elkerülje a csődöt, egyesült. A két főhősünk a két főnök asszisztense. Joshua pedáns, jóképű és nagyon magas, akitől félnek a kollégái, mert annyira erős és határozott. Lucy eközben alacsony és kedves lány, aki igyekszik mindenkinek a kedvében járni, akkor is, ha ezzel saját magát hozza nehéz helyzetbe. Joshua az egyetlen, akivel nem tud jól kijönni, mondhatni gyűlöli őt. Amikor kiderül, hogy egyikőjükből felsővezető lehet egy előléptetéssel, megkezdődik a harc.

A szerelem és a gyűlölet igencsak közel áll egymáshoz, a történet tulajdonképpen ezt meséli el, miközben jól bemutatja a főhőseink problémáit. Lucy karakterével szerintem sokan tudunk azonosulni. Ő tényleg az a lány, akit mindenki megszívat, mert nem tud nemet mondani, mert fél konfrontálódni. Baromi jó volt látni, ahogy a történet előrehaladtával egyre erősebb lesz, felemeli a szavát és kiáll magáért. Na és az, amit azon a bizonyos reggelin leművelt, hát gyerekek! Sírtam a röhögéstől, annyira erős volt. Ó, és plusz pont azért, hogy Lucy ennyire könyvmoly, mindig jó egy ilyen emberről olvasni.

Joshuát a múltja tette keménnyé, de hát, ahogy mennek előre a lapok, úgy lehet látni, hogy a felszín alatt egy kedves és gondoskodó srác lapul. Én már a történet elején, Lucy betegségénél teljesen belezúgtam Joshuába, mert ahogy ott viselkedett, az csodálatos volt. Sajnáltam is a srácot rendesen, mert nagyon nem volt könnyű gyerekkora egy ilyen apa mellett. Borzasztó, ha mindig azt éreztetik veled, hogy nem vagy elég jó, és ha nem tudod meglépni az elvárásokat, akkor egy senki vagy. Úgy érzem Joshua útja is jól fel lett építve a kötetben, szerettem az ő személyiségfejlődését is.

És mi a helyzet a romantikával? Nyilván az volt a fő csapásvonal, hogy a két főhős miként jön össze. Nos, maga az út elég rázós volt, Lucy ugyanis rengeteget agyalt rajta, hogy esélyt adjon-e Joshnak, és nagyon nehezen dekódolta a férfi érzéseit. Kívülről, ahogy olvastam, annyira egyértelmű volt, hogy ez a srác kezd egyre komolyabb érzelmeket táplálni, annyira édes és szerethető volt. Lucy viszont egy ideig mindenben támadást látott.

Egyrészt megértem, hogy az ő élethelyzetében nehéz volt másként néznie a férfira, és kinyitni a szívét, olvasóként viszont sokszor azt éreztem, hogy “ne szivasd már szegény Josht, hát nem látod, hogy fontos vagy neki?”. Szóval, kicsit kettős érzéseim voltak a romantikus résszel kapcsolatosan emiatt, mert annyira sajnáltam a srácot, de az biztos, hogy végig drukkoltam a párosuknak.

Ami olvasás előtt még nagyon érdekelt, az amerikai könyvkiadás bemutatása. Nos, sajnos nem igazán éreztem azt, hogy akkora betekintést kapnék a kulisszák mögé. Amikor az író felvezette, hogy mi Lucy nagy terve a kiadó megerősítésére és a felsővezetői poszt elnyerésére, baromira kíváncsian vártam, hogy mit talált ki, de amikor kiderült, hogy mi a nagy ötlet (régi bestsellereket új borítóval, e-könyvben kiadni) hát nem tudtam nem mosolyogni azon, hogy ez most tényleg eget rengetegő, mindent megváltoztató ötletként van prezentálva? Hiszen ez a könyvkiadás alapvető működő eleme volt már a kötet eredeti megjelenésének az idején is. Szóval, itt én picit csalódtam, mert tényleg abban bíztam, hogy több amerikai könyvkiadós titkot kapok majd.

Értékelés: 7/10

A Gyűlölök és szeretek egy édes és aranyos chick-lit regény, amiben a főhősök karakterének a fejlődésén van a hangsúly, a romantikus helyzeteket és persze a humoron. Nem tetszett annyira a könyv, mint a Tudsz titkot tartani?, de azért voltak nagyon erős pillanatai, és végig lekötötte a figyelmem.

Hogy tetszik a borító? Az eredeti magyar borító nekem sem jön be igazán, de a filmes borító nagyon tetszik. A castingosok tök jó munkát végeztek, nagyon illenek a színészek a főhősökhöz. A filmet még nem láttam, de ezek után kíváncsian várom.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szereted a romantikus történeteket, ne hagyd ki ezt a könyvet sem!

* Elolvasnád? Szerezd be a kiadótól kedvezménnyel! *

 • Lucy Hale és Austin Stowell főszereplésével film készült Sally Thorne sikerkönyvéből, a Gyűlölök és szeretekből, amit a magyar mozik is bemutattak. Az adaptáció örömére újra Gyűlölök és szeretek blogturnét tartunk, és ha szerencsés vagy, meg is nyerheted a kötet egy példányát a Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából.

 • A Gyűlölök és szeretek az egyik legnépszerűbb chick-lit regény, a zsáner népszerű címeiből pedig megannyi adaptáció készült már. A mostani játékunk során minden állomáson egy-egy chick-lit adaptáció képét látjátok, a feladatotok, hogy beírjátok a címét a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

  (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

  a Rafflecopter giveaway

 • 03.02. – Sorok Között
  03.03. – Fanni’s Library
  03.05. – Zakkant olvas
  03.07. – Betonka szerint a világ extra állomás
  03.09. – Hagyjatok! Olvasok! extra állomás
  03.11. – Hagyjatok! Olvasok!