Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Film készül Audrey Hepburn életéről, és már megvan a főszereplő is!

Audrey Hepburn a huszadik század egyik legmeghatározóbb alakja volt. Színészként olyan filmekkel írta be magát a történelembe, mint a Sabrina, az Álom luxuskivitelben, a My Fair Lady vagy a Római vakáció, amiért elnyerte az Oscar-díjat.

Hepburn emellett divatikon is volt, Hubert de Givenchy francia tervező a múzsájának tartotta őt, élete nagy részében pedig humanitárius munkát végzett, többek között az Uniceffel dolgozott együtt.

Ilyen életút megfilmesítésért kiált, a Szólíts a neveden rendezője, Luca Guadagnino pedig meg is csinálja a filmet, aminek a főszerepében Rooney Mara (A tetovált lány) lesz látható. A film premier dátuma nem ismert, de a mozikat sajnos kihagyja, egyenesen az Apple TV+ streaming szolgáltatóra készül.

Addig is, ha még többet szeretnél megtudni Audrey Hepburnról, ajánlom az Európa Kiadó 2020-ban megjelent könyvét. Íme!

Robert Matzen – A holland lány – Audrey Hepburn a II. világháborúban

Gazdag és arisztokrata családból származott Audrey Hepburn? Pompás hollandiai kastélyokban nevelkedett gyerekkorában, mint egy hercegnő? Szülei valóban szimpatizáltak a nácikkal? Az anyja tényleg találkozott Adolf Hitlerrel? Miért Anne Frank volt Audrey lelki társa? Mit látott a világháború legnagyobb ejtőernyős hadműveletéből, és hogyan élte meg nagybátyja kivégzését? Hogy szerzett titkos balettelőadásokkal pénzt az ellenállóknak? Tényleg tagja volt a holland ellenállásnak?

Audrey Hepburn máig Hollywood egyik legragyogóbb csillaga, a Római vakáció és az Álom luxuskivitelben című filmek világhírű színésze, aki végül a filmkészítés helyett mégis inkább a családját választotta, és élete utolsó éveiben az UNICEF nagyköveteként tevékenykedett. Számos életrajz született ugyan róla, mégis most először ismerhetjük meg részleteiben hollandiai gyermekkorát, a II. világháború alatti fiatalkori éveit. Az átélt borzalmak és tapasztalatok egy életre meghatározták a mindennapjait, az ellenállás alapvetően befolyásolta művészi tevékenységét, döntéseit és következetes társadalmi felelősségvállalását. Fia, Luca Dotti szerint egyenesen a háború tette azzá az emberré, aki végül lett.

Robert Matzen részletekbe menő könyve feltárja a színésznő kevéssé ismert gyerekkorát, családi hátterét, és elmeséli, hogyan lett a félénk, tizenöt éves kamaszból a későbbi művész és emberbarát világsztár. A holland lány a színésznő saját visszaemlékezései, valamint levéltárakban végzett kutatások, egykori szomszédokkal és helyi lakosokkal készített interjúk és háborús naplók felhasználásával készült. A kötet fotókat is tartalmaz, melyek nagy része Audrey személyes gyűjteményéből származik, és itt jelennek meg először.