Home Szösszenetek Diótörőcske: Könyvként is megjelent Csukás István utolsó mesejátéka

Diótörőcske: Könyvként is megjelent Csukás István utolsó mesejátéka

Csukás István sajnos tavaly elhunyt, élete utolsó műve a Diótörőcske mesejáték volt, ami egy színház felkérésére készült.

A történet a kultikus Diótörő újramesélése, amiben két testvér játszani kezd, és kalandokat találnak ki maguknak, hogy elüssék karácsonyig az időt. Ez most könyv formájában is megjelent a Móra Kiadónál, méghozzá Bölecz Lilla színes illusztrációval.

Íme a kötet fülszövege!

A Diótörőcske Csukás Istvánnak, a magyar gyerekirodalom nagy klasszikusának legutolsó műve. A varázslatos hangulatú karácsonyi mesejáték hősei megelevenedett játékok – Diótörőcske, Marcsibaba, Bohóc, Ólomkatona és Kéményseprő -, akiknek meg kell védeniük magukat és a karácsonyfát a rájuk támadó Fekete Király seregétől.

Miközben dúl a nem túl ijesztő, ám annál szórakoztatóbb háború – többek között elrabolnak egy szakácsnőt, és felrobban egy kondér tejbegríz -, a játékok egyre jobban megkedvelik egymást, és cselt cselre halmozva felülkerekednek a fekete seregen.

A szeretet és összefogás erejéről szóló mesejáték tervezett ősbemutatója 2021.októberében lesz, a székesfehérvári Vörösmarty Színházban. A kötet a színpadi változatot adja közre, a színes illusztrációkat Bölecz Lilla készítette.

Hoztam három kedvcsináló idézetet a könyvhöz!

#1

“Bevallom, amíg nem jöttetek,
nem volt fontos semmi: se a díszdoboz,
se a karácsony, se a karácsonyfa.
De amikor kiénekeltetek a dobozból,
a magányból, minden fontos lett!”

#2

“A mi szívünk együtt dobog!
Az se baj, ha kicsi vagyok.
Égbe szállnak kicsik, nagyok.
Nevess bajon és a bún!”

#3

“Király: Menj onnan, te gyagya kém!
Ez parancs!

Kém: Na jó! Ha parancs, akkor parancs!
(A védőknek:) Megfognátok a táblát?”

És milyen a Diótörőcske a színpadon? Íme a trailer!

 • Csukás István legutolsó műve, a Diótörőcske, nem csak a színpadon hódít – ugyanis októberben a székesfehérvári Vörösmarty Színházban került sor az ősbemutatóra –, hanem ebben a mesejátékot bemutató könyvben is, mely a színpadi változatot tárja elénk. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ezt a vidám, karácsonyi hangulatot árasztó, vicces darabot és játsszatok velünk, hogy esélyetek legyen megnyerni a Móra könyvkiadó jóvoltából felajánlott példányt!

 • Minden állomáson összekevertük egy-egy szereplő nevének betűit, a ti dolgotok az, hogy kibogozzátok, és megfelelő sorrendbe tegyétek. Ha megvan a megoldás, írjátok be a Rafflecopter doboz megfelelő rubrikájába!

  (Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

  MLTAÓOAKON

  a Rafflecopter giveaway

 • 11.08. Szaffi polca

  11.10. Sorok között könyves blog

  11.12. Csak olvass!

  11.14. Könyv és más