Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvajánló: Mindörökké Jóbarátok

A 21. század kiadó gondozásában jelent meg a Mindörökké Jóbarátok c. könyv, aminek igazából minden olyan ember könyvespolcán ott a helye, aki csak egy kicsit is szereti a sorozatot. És gyanítom jó sokan vagyunk.

Én azok közé tartozom, akik évekkel ezelőtt imádták és végignézték a sorozatot, de jó ideje nem látták már. Oké, kicsit csalok, amikor felkerült az HBO GO műsorára megnéztem négy részt, de valahogy annyi elég is volt belőle, ennek ellenére még mindig meleg szívvel gondolok vissza a sorozatra, mert annyira erősek a tinikori emlékek, amikor először láttam. Én még azok közé tartoztam, akik a tv2-n nézték szombat délutánonként, amikor először elkezdték vetíteni, szóval, régi szerelem ez a sorozat.

Számomra ez a könyv pont emiatt volt egy aranybánya. Zömében a száz legnépszerűbb epizódot tárgyalja ki, és persze vannak évadonkénti összefoglalók is arról, hogy mi történt az adott szezonban. Már sok mindent elfelejtettem, de ezek a hol rövidebb, hol hosszabb leírások visszahozták bennem az emlékeket, beugrott egy csomó imádott jelenet, és még olvasás közben is mosolyogtam azon, hogy „ó, ez mennyire Joey-s húzás volt már„. Az epizódok összefoglalói eltérő hosszúságúak, de szerintem élvezetesek.

A legjobban mégis az érdekességek részt élveztem az epizódok végén. Ezekből rengeteg olyan információ kiderül, amit korábban nem tudtam. Például az, hogy Ross híres esküvős bakiját, amikor Rachel nevét ejti ki, David Schwimmer inspirálta, mert egy forgatáson bakizott, és Rachelt mondott, és a kreátorok ekkor néztek össze, és lett egy nagyon jó ötletük, a többi meg már történelem.

Rengeteg kis érdekesség, extra kulisszatitok került be a kötetbe az epizódok leírásának a végénél, és tök érdekes volt például az is, hogy a vendégsztárok mennyire izgultak a felvételek előtt, még Christina Applegate is, aki előtte azért lenyomott tizenegy évadnyi Egy rém rendes családot. Annyira átjött a könyvből, hogy a Jóbarátok mennyire korszakalkotó sorozat, és hogy ezzel bizony már akkor is tisztában voltak az alkotók, amikor még javában tartott a forgatás.

Szerencsére nem csak az epizódleírások alatt akadtak érdekességek, hanem pár oldalban a könyv elején is. Itt különböző szekciókra lett osztva a dolog, amikben voltak már unalomig hallott dolgok, mint a casting története. De adott egy csomó újat ez is, megszólaltak például azok, akik a berendezésért feleltek, imádtam hallani miként teremtették meg a jól ismert milliőt. Nem vagyok egy nagy divatszakértő, de még így is klassz volt hallani a divattal foglalkozó emberkét, aki a ruhákról mesélt, és hogy miként alakították ki a karakterek stílusát.

A könyv végén pedig van pár oldalas összefoglaló, ami a sorozat utóéletével foglalkozik, hogy mennyire népszerű még ma is, ezen tanulnak angolul sokan, és miként tekintünk rá például mai szemmel. Bevallom, nekem ezért se akaródzik újranézni, mert néhány mozzanatát talán visszásnak érezném, de ez a könyv tök jól kiemelte az előnyeit is, és hogy bizzonyos dolgokban mennyire korszakalkotó volt a sorozat, gondolok itt mondjuk a leszbikus esküvőre. Az ehhez kapcsolatos érdekességeknél jó volt látni, hogy az alkotóknak is milyen fontos volt jól és tisztességteljesen megjeleníteni.

Akad még a könyvben pár extrán érdekes oldal, például Joey önéletrajza, kvízek Jóbarátok rajongóknak vagy éppen az összes vendégszereplő felsorolása, és hogy milyen minőségben voltak jelen. Baromira meglepődtem Ellen Pompeón, őt tökre elfelejtettem, de Kristin Davist is. A könyv amúgy gyönyörű, jó érzés kézbe fogni (még úgy is, hogy súlyra nehéz), mert tele van klassz színes képekkel, fényesek a lapok, és annyira igényes az egész.

Értékelés: 10/10

Jóbarátok rajongóknak szinte kötelező ez a könyv, különösen mert tele van érdekességekkel, köztük sok olyannal is, ami szerintem egy hardcore Jóbarátok rajongónak is mondhat újat. Részemről nagy élvezettel olvastam, remélem lesz még magyarul hasonló más sorozatokról.

Hogy tetszik a borító? Imádom! Pláne mert ez a kedvenc promó fotóm a Jóbarátokról.

Kinek ajánlom elolvasásra? Jóbarátok rajongóknak. Imádni fogjátok! Karácsonyi ajándéknak is tökéletes ám!

 • A Jóbarátok-generáció után újabb könyvet jelentetett meg a XXI. század kiadó kedvenc New York-i fiataljainkról! A színes fotókkal illusztrált, exkluzív képanyagot tartalmazó kötetben a száz legnépszerűbb epizód egyenkénti leírása is szerepel, amelyeket interjúk és flashbackek színesítenek. Tartsatok bloggereinkkel ezen a popkultirális blogturnén, és ne feledjétek, hogy egy mázlista olvasónk a turné végén meg is nyeri a könyvet!

 • Mostani játékunk igazán könnyű lesz az igazi Jóbarátok rajongóknak, hiszen a dolgotok csupán annyi, hogy beírjátok, hogy az egyes állomásokon kicsoda szerepel!

  (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

  a Rafflecopter giveaway

 • [Blogturné Klub]
  26 – Angelika blogja
  28 – Dreamworld
  30 – Sorok között
  2 – Readinspo
  4 – Hagyjatok! Olvasok!