Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Legalább 100 könyvesboltból tilthatja ki a kormány az LMBTQ könyveket

Egy hete jött a kiegészítő rendelet, amiben a Fidesz a meleg ellenes törvényét egészítette ki három tétellel.
Információk a három homofób törvénykiegészítésről
10 népszerű könyv(sorozat), ami kiszorulhat a könyvesboltokból

Cassandra Clare könyvei is kiszorulhatnak akár száz könyvesboltból

Csütörtökön a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete (MKKE) gyűlést tartott, amiben próbálták értelmezni a törvényt. Az egyesület Elnöke, Gál Katalin a Népszavának adott interjút, amiből az alábbi információk derültek ki:

A végrehajtási rendeletet értelmezhetetlennek érzik a kiadók, ezért: „Kérdésekkel fordulunk a döntéshozókhoz, hogy sorolják fel, jelöljék ki azokat a könyveket, amelyek „öncélú szexualitást”, homoszexualitást, vagy a születési nemtől való eltérést jelenítenek meg, vagy népszerűsítenek, mondják meg a döntéshozók, hogy mely alkotásokat kell a jövőben lefóliázva árusítani, mik kerülnek tiltólistára, ha a könyvesbolt túl közel van egy templomhoz, vagy iskolához

– Példákat is hozott, amiből kiderül, hogy a rendelet szó szerinti értelmezését tekintve akár a Bibliát is le kéne fóliázni, „hiszen bőven vannak benne a szexualitást, de akár a homoszexualitást is megjelenítő részek.

– A rendelet második pontja a legszigorúbb, ez alapján nem is lehetne olyan könyveket árulni templomok és/vagy iskolák 200 méteres körzetében, amiben mgejelenik a homoszexualitás. Ez nem csak a 18 év alattiakat célzó könyvekre érvényes, hanem az olyan felnőtt kötetekre is, mint mondjuk a Trónok harca vagy az Akhilleusz dala. Az MKKE első felmérése szerint legalább száz könyvesbolt lehet érintett, és van olyan kisebb könyvterjesztő hálózat is, aminek a 15 könyvesboltjából 12 beleesik a kategóriába.

– Az MKKE gondolkodott azon, hogy bírósághoz forduljanak, de attól tartanak, hogy rengeteg kiadó és könyvesbolt tönkremenne, mire megszületne a döntés, hiszen nemrég 250 ezer forintra büntettek egy könyvesboltot, amiért megkülönböztető jelzés nélkül árulta a Micsoda család! c. mesekönyvet. Ezért első körben a döntéshozókhoz fordult az MKKE.

– Eközben egy, a nevét elhallgató kiadó vezetője azt nyilatkozta, hogy egy új könyvüket, amikben megjelenik az LMBTQ téma, már fóliázva adják ki. „Persze az sem világos, ez alatt mit ért a kormány: átlátszó fólia is elég, vagy már a borítót sem láthatja az olvasó?

Az információk és a szemelvények forrása a Népszava