Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Cenzúrázva: 10 népszerű YA könyv(sorozat), ami kiszorulhat a boltokból

Tegnap este érkezett meg a Fidesz homofób törvényének a részletesebb leírása, ezekből három szörnyű dolog derült ki, mikkel el akarják lehetetleníteni azokat a könyveket, amikben megjelenik az LMBTQ téma. Függetlenül attól, hogy fő, vagy mellékszálon érkezik, mindenképpen megszívhatja az adott könyv, legalábbis a törvény szövegezése erre enged következtetni, hiszen ott a „népszerűsítés” mellett a „megjelenítés” szó is szerepel.

A három csapásról ide kattintva olvashattok részletesen, de röviden: nem kerülhetnek a kirakatba, nem árusíthatóak olyan helyen, ami egy templom vagy iskola 200 méteres területén belül van, és a többi boltban egy külön helyre pakolva, és lefóliázva kell értékesíteni őket, így esélyed se lesz arra, hogy beleolvass a könyvekbe, és megtudd, neked való-e egyáltalán.

A szabályozás vélhetően a 18 év alattiaknak szóló könyvekre vonatkozik. A törvény gyermekeket említ, a kormány vonatkozásában a 18 év alattiak számítanak gyermeknek, tehát logikusan a mesekönyvek, és az elsősorban fiataloknak szóló Young Adult könyvek is el lesznek így lehetetlenítve, legalábbis a törvény sorainak a szó szerinti értelmezése erre enged következtetni.

Ami itt még szomorúbb, hogy rengeteg népszerű könyv(sorozat) eshet Fidesz-cenzúra alá, hiszen a „homoszexualitás megjelenítését” büntetik, így olyan imádott könyvsorozatokat is ellehetetlenítenek, amikben nagyon mellékszálon van jelen az LMBTQ téma. Alább ki is gyűjtöttem 10 YA könyv(sorozatot), ami vélhetően sok olvasót fog veszíteni a törvény miatt, ami szeptember 6-tól lesz érvényes.

Brigid Kemmerer – Sötét, magányos átok

Az egyik legjobb Szépség és a szörnyeteg adaptáció, amiben a mi világunkból származó hősnőnek egy herceg átkát kell megtörnie. No a herceg átka nyilván nem az, hogy meleg, és hamar bele is zúg Harperbe, az érzés pedig lassacskán kezd kölcsönös lenni. A fólia és a tiltás azért kell, mert Harpernek van egy meleg tesója, ráadásul jár is valakivel, és még szimpatikusak is a könyvben…

Cassandra Clare árnyvadász könyvei

Hiszen bár mindhárom könyvsorozatában hetero románc van a középpontban (Clary & Jace, Jem, Will és Tessa, Emma és Julian), de akadnak LMBTQ mellékszereplők, ráadásul az egyik karakterről még az is kiderül, hogy transznemű.

Colleen Hoover – Hopeless

CoHo egyik legjobb regényében egy olyan lány a főszereplő, aki pedofil bűncselekmény áldozata lett. A történet bűne viszont az, hogy Sky legjobb barátja egy meleg fiú… Persze az, hogy Sky egy fiúba szeret bele, és vele jön össze, nem oszt, nem szoroz.

Leigh Bardugo – Hat varjú duológia

Bardugo komoly bűnt követett el: hat főszereplője van, közülük pedig ketten nemcsakhogy melegek, de még össze is jönnek, és még cukik és imádnivalóak is. Mese nincs, el kell zárni a tinédzserek elől az amúgy izgalmas és baromi jól felépített duológiát.

Jennifer L. Armentrout – Komor elemek trilógia

Azon kevés sorozatok egyike, ahol tényleg élvezhető volt a hősnő vívódása a két srác között, az első két részben legalábbis mindenképp. Mondhatnánk, hogy ennél heteróbb történet nincs, de bakker, az egyik mellékszereplő által megjelenik a homoszexualitás a könyvekben…

Holly Black – A levegő népe trilógia

A könyvekben egy imádnivaló heteró románcról olvashatunk, legalábbis, végig reménykedik az ember, hogy Jude és Cardan szeressen egymásba. De itt is van egy bibi: Jude nővére leszbikus, ráadásul van egy cuki barátnője is. Sőt, az egyik részben még gyereket is nevelnek, ráadásul durván jól. Fóliát mindre!

Kiera Cass – The Crown: A Korona

A Párválasztó sorozat utolsó részét se igazán szerezhetjük majd be a boltokból, hiszen hiába választja ki a hősnőnk a hercegét, ha két mellékszereplőről kiderül, hogy melegek, ráadásul a hercegnő ezt még el is meri fogadni, és nem küldi őket menten a bitófára.

On Sai – Vágymágusok trilógia

Tökéletesen felépített világ, megannyi fontos üzenet, többek között a női egyenjogúságról, és egy csomó vicces, édes pillanat lesz eltüntetve a tinédzserek elől On Sai új sorozatában, mert a katonák között akadnak melegek is. Az már mindegy, hogy a hősnő srácokról ábrándozik, és egy fiúba zúg bele…

Rick Riordan – Félvér tábor sorozat

Az író könyvei a Percy Jackson óta hatalmas sikernek örvendenek itthon, és rengeteg olyan gyerek van, aki Riordan könyvein nőtt fel, és mostanra felnőttként továbbra is olvas. Nos, mostantól ezen gyerekek száma jóval alacsonyabb lesz, hiszen Riordan egyik legnépszerűbb karaktere, Nico egy meleg srác…

Rácz-Stefán Tibor – Éld át a pillanatot!

A legutóbb megjelent regényemben egy kiadónál dolgozó lány, és egy író srác szeret egymásba egy dedikálás során. Teljesen heteró történet, ami nagyrészt önmagunk elfogadásáról és a továbblépésről szól, de sajnós fólia és elkülönítés vár rá, mert Panka nevelőszülőknől él, akik nők, Bastiennek pedig egy meleg fiú a legjobb barátja. Ráadásul mindhárom karakter rendkívül támogató, és csupa jót hoz a főszereplők életébe.

Megkaptuk a homofób törvény részleteit – Borzasztóbb, mint vártuk!