Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Könyvkritika: Julie Kagawa – The ​Iron King: Vaskirály (Vastündérek 1.)

Először 2016-ban olvastam Julie Kagawától, az Éden trilógia első részét, amit szerettem. Azóta szemezek a Vastündérekkel, de valahogy a borítók nem vonzottak. Viszont ez az új kiadás! Megerősítette a vágyat, hogy elolvassam a regényt, így most végre sort kerítettem rá.

Kagawa ezúttal a tündéreket helyezte a középpontba, a főhősünk pedig Meghan Chase, aki egy átlagos szegény lány, akinek kevés a barátja, és a srác is csak gonoszkodik vele, aki tetszik neki. Viszont amikor betölti a tizenhatot, Meghan szembesül vele, hogy a tündérek valóban léteznek, és a legjobb barátja nem más, mint a Szentivánéji álom Robin pajtása. Ráadásul Meghan kisöccsét elrabolják a tündérek, így a lány Puckkal együtt elindul tündérországba, hogy megmentse az öccsét, nem is sejtve, hogy milyen veszélyek várnak rá.

A könyvnél eléggé érezni lehetett, hogy 2010-ben jelent meg eredetileg. Érdekes volt látni, hogy az eltelt tizenegy évben mennyire megváltozott a történetek elmesélési módja. Gondolok itt például Meghan karakterére, aki úgy vág neki az ismeretlennek, hogy férfiakra bízza magát, hogy majd ők megvédik őt, nem szerzi meg a szükséges információkat az ismeretlenről, és kicsit olyan „tesze-tosza” a könyv első felében, ráadásul a saját képességgeivel sincs tisztában. Ma már azért máshogy, erősebbként ábrázolják a női karaktereket, ez jelent meg például Kagawa Éden trilógiájában is.

És most akkor ne lenne szerethető a Vastündérek? Dehogyisnem! Ez egy nagyon aranyosan megírt történet, amire az ember rá tud kattanni. Meghan például a fent vázolt dolog dacára is szimpatikus karakter volt, és azért nem semmi karakterfejlődést mutatott be. Ahogy megismerte a világot, felismerte a saját erejét, úgy lett egyre jobb karakter. Talán az volt vele a gondom, hogy túl mélyről indult, a személyisége, az önfeláldozása, az a rengeteg szeretet és kedvesség ami benne van pedig mindenképpen imádnivaló.

A showt viszont kissé ellopták a srácok, a könyv első felében legalábbis mindenképpen. Puck beszólásai haláliak voltak, és maga a karakter is érdekesen lett ábrázolva. Mi történik egy olyan több száz éves tündérrel, aki az emberek közé kerül, és jobban megszeret egy féltündért annál, ahogy kéne? Érdekesen ábrázolták ezt a dolgot. Kacor, a macska karaktere aztán mindent vitt! A beszólásai, a mozgása, az agyafúrt esze. Nála aztán sose lehetett tudni, hogy mit miért mond, mi is a hátsó szándéka, és ettől a karakter is sokkal izgalmasabb, egyedibb lett.

Kaptunk ám romantikus szálat is, ugyanis Meghan bármennyire is nem szeretné, a hosszú út során kezd belezúgni az ellenséges tündérbirodalom hercegébe, Ash-be. Éreztem a kémiát a két szereplő között, viszont a románc valahogy túl gyors és hirtelen volt, én legalábbis annak éltem meg. Kagawa jól átadta azt, hogy Ash mennyire szerette Meghan jóságát, az állhatatosságát, eleve a jellemét, és a lány mennyire vonzónak látja Asht kívülről, és persze belülről is. Csak rövid idő alatt jutottunk el túl messzire.

Maga a világ, amit Kagawa felépített, szerintem lenyűgöző. Imádom az alapgondolatot, hogy a tündérek azért élnek és léteznek, mert könyvek, dalok, mesék szólnak róluk, és emiatt kvázi hiszünk belőle. Ha mindez valós lenne, akkor Meghan és Ash örökké élne Julie Kagawa könyvei miatt. De menő! A tündérek klasszikusabb ábrázolása is imádnivaló lett, de akkor hidaltam le igazán, amikor értelmet nyert a cím, és kiderült mi ellen is kell hadakozni. Az ötlet, a kivitelezés, az, ami a könyv második felében történt egyszerűen csillagos ötös volt. Így elmondhatom, a kicsit nehéz indulás után beindult a könyv, és onnan már nem volt megállás.

Értékelés: 8/10

A Vaskirályon látszik, hogy tíz éve íródott, kissé más, mint a mai regények, de attól még szerethető, és képes bevonzani az embert. Engem így is magával ragadott, és kíváncsian várom, hogy a folytatás mit tartogat Meghan számára. Azért ez a függővég mindent vitt, mert én totál elfelejtkeztem róla, hogy mi vár még a lányra.

Hogy tetszik a borító? Az újat egyszerűen imádom, annyira gyönyörű, akár egy megvalósult álom, és tökéletesen illik a könyvhöz is.

Kinek ajánlom elolvasásra? Ha szeretitek a tündéres Young Adult köteteket, ezt se hagyjátok ki!

  • A Könyvmolyképző kiadó jóvoltából hazánkban ismét megjelent Julie Kagawa méltán népszerű sorozatának, a Vastündéreknek első kötete ezúttal új, modern külsővel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják A vaskirály titkokkal és izgalmakkal teli történetét, mely egészen a tündérek birodalmáig repíti olvasóját.

  • Mostani játékunk során közismert tündéreket keresünk. Minden állomáson találtok egy betűhalmazt, nektek pedig nincs más dolgotok, mint helyes sorrendbe rakva kitalálni, mi az állomáson szereplő tündér neve, majd beírni a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

    (Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)

    RONBEO

    a Rafflecopter giveaway

  • 07/16 Readinspo – Borítómustra
    07/18 Csak olvass!
    07/19 Sorok Között
    07/20 Fanni’s Library – Idézetek
    07/21 Dreamworld – Ismerd meg a szereplőket
    07/22 Fanni’s Library
    07/23 Kelly & Lupi olvas – Interjúfordítás
    07/24 Readinspo
    07/26 Sorok Között – Trailerek
    07/28 Dreamworld


Discover more from Sorok Között Könyves Blog

Subscribe now to keep reading and get access to the full archive.

Continue reading