Sorok Között Könyves Blog Body Wrapper

Fidesz törvényjavaslat: Eltűnik a szólásszabadság, nem posztolhatsz LMBT témában

A Fidesz tegnap robbantotta a bombát: a bevezetni kívánt pedofil törvényt naná, hogy összemosták az LMBTQ közösséggel, és ahogy sorra derülnek ki a részletek, annál borzalmasabbá válik az oroszos törvény tervezet.

Az első hírek arról szóltak, az iskolai felvilágosításokban nem jelenhet meg az LMBT téma, így a transzneműség sem. Egy szűk csoport tarthat eleve felvilágosító órákat, gondolhatjátok kiket válogatnak majd be oda. Ez persze annyit is tesz, hogy egy tanár sem beszélhet LMBT témáról.

A másik mai hír, hogy már a tévében sem jelenhet meg a homoszexuualitás csak 22 és 5 óra között. Értsd: ha egy sorozatban vagy filmben meleg karakter van, azt még 18-as karikával sem lehet sugározni 22 óra előtt. Tilos! Még a Pride-ról se lehet beszámolni a híradóban.

Tehát hiába néznéd mondjuk a tévében a Született feleségek sokadik ismétlését, nem teheted majd meg 22 óra előtt. Max úgy, ha megvágják a sorozatot, például Andrewnál, amiben szóba kerül az identitása, viszont így nem fogod megérteni, hogy Bree miért dobta ki a fiát. És ez csak egy sorozat. A sokból. A megvágásra pedig a Fidesz Köztévéje már csinált példát, ők a Jessica Jones sorozatot vágták meg úgy, hogy az egyik főszereplő összes leszbikus jelenete ment a kukába.

Ha eddig azt hitted, hogy az internet szabad lesz, hát nem. Egy külön hatóság fogja ellenőrizni és büntetni a netes tartalmakat akár évekre visszamenőleg is. Ha például van egy blogod, és ott írtál értékelést egy LMBT könyvről, amiben leírtad, hogy neked tetszett, akkor ez a hatóság meg fog büntetni. Vélhetően akkor is, ha a saját profilodon posztoltál egy szivárványos zászlót a Pride alkalmából. De ez miért állna meg az oldalaknál? Jöhet a Youtube, a TikTok…

Itt tartunk most. Ezek szerepelnek a Fidesz törvényjavaslatában. Most akkor ezek után elképzelhetjük, hogy mi lesz mindennek a vége. Fent lehet egyáltalán a Molyon egy LMBT könyv adatlapja? Meg lehet venni egyáltalán egy LMBT könyvet? Bent maradhat a könyvesboltokban? Hiszen ott bármikor láthatja majd egy gyerek, ahogy eddig.

De nem csak LMBT könyvekről van itt ám szó. Lehet, hogy a Hopeless – Reménytelenről se lehet majd beszélni, hiába szól egy fiú és egy lány románcáról, van egy legjobb meleg barát mellékszereplő, akit elfogadnak a társai. Cassandra Clare könyveit is betiltják majd Magnus és Alec párosa miatt? A Netflixet is cenzúrázzák?

 

Kérdem én, mi lesz itt a vége? A „gyerekek védelme miatt” eljutunk majd arra a pontra, hogy bezúzzák az LMBT regényeket, nem lesznek elérhetőek az LMBT sorozatok és filmek, és a szólásszabadságunktól megfosztva már nem is posztolhatunk erről? Vagy „jó fejek lesznek”, és csak 18+ karika megy majd mindenre? Mert ez is elképzelhető.

Meddig süllyeszti még a Fidesz Magyarországot? És hol van az ellenzék ilyenkor? Miért csak a Fudanról szólnak a hírek, és erről nem?

És hogy íróként én mit érzek erről… arról itt posztoltam. Ha te sem értesz egyet azzal, amit a Fidesz művel, szavazz 2022-ben a szíveddel, és most írd alá a petíciót, ami talán segít.

A törvényről kedden szavaz az Országgyűlés, ahol a Fidesznek sajnos 2/3-ados többsége van. Már csak a remény marad, hogy ezt nem szavazzák meg…

A homofób Fidesz törvényről további részletek a Telexen és a Humen Online-on. A TASZ állásfoglalását itt olvashatod el.